Foto: Photo by Flemming Fuchs on Unsplash

Kto by o sebe nechcel povedať, že je inovatívny?

Čo to vlastne inovatívnosť je? Inovatívnosťou nazývame schopnosť nazerať na svet z iného uhla pohľadu, schopnosť vidieť riešenia tam, kde podľa iných nie sú, je to túžba meniť veci k lepšiemu za pomoci múdrych, efektívnych a nových riešení.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo človek potrebuje k tomu, aby o sebe mohol povedať, že je inovatívny?

Venujte sa svojej vášni

Kreatívni ľudia sa vyznačujú tým, že to, čo robia, majú radi, poháňa ich teda vnútorná motivácia. Robia veci preto, aby si plnili sny, nie preto, aby viac zarobili, alebo aby niekomu urobili radosť. Inovatívny človek toto chápe a vie, že je dôležité mať nejakú vášeň, ktorá je zároveň výzvou. Keď sú vašou motiváciou peniaze alebo pochvala, rýchlo vás to prestane baviť, keď však budete robiť niečo, čo máte radi, budete napredovať.

Zošit na nápady

Kreatívni ľudia majú často zošit na všetko a výnimkou nie je ani zošit na nápady. Je dobré zapísať si všetko – od zaujímavej myšlienky, ktorú ste niekde čítali, až po moment, kedy vás kopla múza a dostali ste skvelý nápad. Možno vám pamäť slúži skvele, no verte či nie, všetky myšlienky predsa len nedokáže udržať. Na zahodenie nie je ani písanie si zoznamov – či už kníh, ktoré chcete prečítať, miest, kam sa chcete vybrať či zoznam úloh na ďalší deň.

Foto: unsplash

Zážitky a poznatky

Niekedy sa síce stane, že nás skvelá myšlienka zasiahne ako blesk z jasného neba, na to sa však nedá spoliehať zakaždým, keď niečo potrebujeme vyriešiť. Kreativita a inovatívnosť potrebujú palivo a tým palivom sú poznatky získavané z rôznych zdrojov, od kníh až po rozhovory so zaujímavými ľuďmi. Skvelým spôsobom získavania poznatkov je cestovanie, pobaľte teda kufor hneď, ako sa naskytne príležitosť, učte sa hrať na nástroje, choďte do prírody, robte čokoľvek, čo vám rozšíri obzory.

Pochybujte a pýtajte sa

Inovatívny človek sa vyznačuje nikdy nekončiacou zvedavosťou. Žiadnu informáciu neberie ako zaručenú a pýta sa aj na veci, na ktoré by si možno iný človek ani nespomenul. Čím viac sa totiž pýtate, tým viac je vaša kreativita podnecovaná. Nebojte sa pýtať sa ako a prečo, pomôže vám to vidieť veci z inej perspektívy.

Upravte svoje prostredie

Prostredie nás ovplyvňuje viac, ako by ste si mysleli, najlepšie teda urobíte, ak sa obklopíte tým, čo najviac podporí vašu kreativitu. Dôležité je však nielen pracovné prostredie, ale aj to domáce. Zariaďte si ho tak, aby vám zabezpečilo čo najviac pohodlia a možností odpočinúť si.

Zbavte sa zábran

To, čomu veríme, z nás robí to, čím sme a práve naše myšlienky nás môžu obmedzovať, alebo naopak, posúvať nás smerom hore. Aby sme boli skutočne inovatívni, musíme sa zbaviť myšlienok, ktoré nás obmedzujú. Zbavte sa predsudkov a pokúste sa myslieť mimo vymedzeného rámca. Predsudky totiž zvyčajne vznikajú zo strachu a neplodia nič iné, len negativitu. Pozbierajte teda odvahu a vykročte mimo svojej zóny komfortu.

Kreatívny proces

Inovatívny človek chápe, že každá myšlienka si vyžaduje čas a musí sa v hlave chvíľu rozležať, kým z nej vznikne dobrý nápad. Aby ste tomuto procesu napomohli, venujte sa každý týždeň aspoň chvíľu meditácii alebo brainstormingu.

Foto: unsplash

Hľadajte vzorce a prepojenia

Všetko navzájom súvisí a všade, kam sa len pozriete, sú isté vzorce a prepojenia. Aby ste ich však videli, potrebujete istú dávku inovatívnosti. Aby ste lepšie chápali, hľadajte vzorce, vzťahy a súvislosti. Keď ich nájdete, môžete veci vylepšiť. Všímajte si detaily aj na ľuďoch – ako sa správajú, čo ich nazlostí a kedy sú šťastní.

Záujmy a koníčky

Inovatívny človek sa vyznačuje tým, že sa neuspokojí len s jednou oblasťou záujmu, venuje sa viacerým veciam a snaží sa zlepšovať v každej z nich. Problém však môže nastať, keď sa rozhodnú pre zmenu v kariére, rozhodnúť sa pre jednu konkrétnu oblasť totiž nie je také ľahké.

Na drobné

Inovátor chce za každú cenu pochopiť, prečo a ako veci fungujú. Nebojí sa preto veci rozobrať na drobné, zistiť, ako ich môže vylepšiť a opäť ich poskladá dokopy, a to nie len fyzicky. Na drobné môžete rozobrať aj akúkoľvek myšlienku.

Čím sa prejavuje inovatívny človek podľa vás?

enterpreneur
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov