Foto: Photo by Andrei Lazarev on Unsplash

Každý film, rozprávka či kniha nesú isté posolstvo.

Ich hlavné postavy nie sú dokonalé, tak, ako nie je dokonalý ani človek či ľudská myseľ. Mnoho postáv odráža dianie v skutočnom živote, aj keď si to spočiatku nemusíme uvedomovať. Aj taká fantastická postava, akou bola napríklad Alica v krajine zázrakov, môže byť v istom zmysle odrazom skutočnosti. Neveríte? Presvedčí vás týchto 7 syndrómov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Syndróm Doriana Graya

Vo svojom diele Portrét Doriana Graya vykreslil autor Oscar Wilde postavu, ktorá sa postupom času stáva posadnutá vlastným zovňajškom. Syndrómu sa ináč hovorí aj dysmorfofóbia a jedinec, ktorý ňou trpí, má skreslené predstavy o vlastnom zovňajšku. Neustále na sebe hľadá nejaké chyby a myslí si, že o nich vie celé okolie. Okrem toho, ľudia s touto diagnózou sa nedokážu zmieriť s tým, že jedného dňa zostarnú a zmení sa aj ich výzor. Neraz sa preto uchyľujú k plastickej chirurgii, ktorá však vôbec nemusí spĺňať ich predstavy. Následkom toho je len ďalší stres a úzkosť.

Syndróm Šípkovej Ruženky

Tento syndróm je známy aj pod menom Kleine-Levin syndróm a človeku, ktorý ním trpí, dokáže mimoriadne znepríjemniť život. hlavným príznakom je hypersomnia, teda obdobia, kedy jedinec dokáže prespať aj 18 hodín nepretržite. Zasiahnuté sú však aj iné oblasti, ako napríklad správanie. Aj keď syndróm nie je možné vyliečiť úplne, odborníci sa ho pokúšajú zmierniť stimuláciou centrálneho nervového systému.

Syndróm Alice v krajine zázrakov

Syndróm Alice v krajine zázrakov alebo dysmetropsia postihuje najmä deti a zvyčajne do obdobia puberty zmizne. Týmto syndrómom trpel aj Lewis Carroll, autor známej rozprávky. Ľudia, ktorí ním trpia, majú skreslené vnímanie veľkosti a vzdialenosti predmetov. Predmety vnímajú ako menšie a vzdialenejšie, ako sú v skutočnosti. Toto však nie je jedinou nepríjemnosťou, pridružiť sa totiž môžu aj epilepsia a schizofrénia.

Posttraumatická stresová porucha

Videli ste film Charlieho malé tajomstvá alebo ste čítali román Kto chytá v žite? Obe hlavné postavy, Charlie aj Holden, prežili traumatické udalosti, ktoré u nich vyvolali depresiu a úzkosti. Charlieho v detstve sexuálne zneužívala jeho teta, kým Holden trpí posttraumatickou stresovou poruchou po smrti svojho brata Allieho. PTSD je sprevádzaná mnohými nepríjemnými príznakmi, medzi nimi napríklad nočnými morami či flashbackmi.

Aspergerov syndróm

O Sherlockovi Homesovi ste iste počuli už aj vy, je to mimoriadne slávna filmová, ale aj knižná postava. Vedeli ste však, že trpí Aspergerovým syndrómom? To znamená, že dokonale ovláda oblasť, ktorá je potrebná k jeho profesii, a touto oblasťou je často posadnutý. Ostatné informácie, ktoré nesúvisia s ich okruhom záujmu, si však ľudia s týmto syndrómom zapamätávajú ťažko.

Bovarizmus

Ľudia trpiaci týmto syndrómom sú, podobne ako Madam Bovariová z Flaubertovho diela, večne s niečím nespokojní. Ak niečo nevyjde podľa ich plánu, sú nesmierne frustrovaný a dávajú to poriadne najavo svojmu okoliu. Prežívanie syndrómu je o to náročnejšie, že osoby ním trpiace neraz žijú v nerealistickom svete a ich predstavy je jednoducho nemožné naplniť, vďaka čomu ich frustrácia a nespokojnosť len naďalej narastá.

Kompulzívne hromadenie predmetov

Všimli ste si niekedy, že hlavná postava zo známej rozprávky Malá morská panna, Ariel, zbiera všemožné predmety? Takého hromadenie môže byť aj kompulzívne, pretože jedinec si neuvedomuje, čo všetko už doma má a žije v skreslenej realite.

Neraz túžime žiť radšej v rozprávke než v realite, zdá sa však, že ani životy fiktívnych postáv nie sú dokonalé a občas im skutočne nie je čo závidieť.

exploringyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov