Foto: youtube.com (screen)

ADHD je poruchou pozornosti, ktorou trpia najmä deti, no zdá sa, že v poslednej dobe postihuje aj dospelých.

Alebo inak povedané, z tejto poruchy len tak nevyrastiete a môže sa stať, že vás bude ovplyvňovať nielen v detstve, ale aj v dospelosti. Podľa štatistík touto poruchou trpí až 8,2% dospelých, čo je oproti minulým desaťročiam až dvojnásobok. Môžu za to lepšie diagnostické nástroje no aj doba, v ktorej žijeme.

Článok pokračuje pod videom ↓

Veľa ľudí sa sťažuje, že ich pozornosť je horšia ako kedysi. Svoj podiel na tom majú moderné technológie, ktorými sme neustále obklopení. Upozornenia, reklamy, rýchle správy, to všetko nám ponúka množstvo informácií, ktoré je náročné spracovať, a preto sa ľahko stáva, že hoci sa venujeme po troche všetkému, poriadne sa nevenujeme ničomu. Rýchlo si na to zvykáme a potom máme problém sústrediť sa dlhšiu dobu na jednu vec. Veď to poznáte; keď si sadnete k učeniu či k práci, stojí vás veľa námahy, aby ste si nekontrolovali mobil každých 5 minút.

Unsplash.com/Alexis Brown

Je to len zlozvyk, akási pravidelná neschopnosť sústrediť sa alebo ide o poruchu?

Rozdiel je v intenzite. Kým pri zlozvyku nesústredenosti dokážete svoje správanie i pozornosť ako-tak kontrolovať, pri ADHD sa vám to vymyká z rúk. Problém vám môžu robiť celkom jednoduché každodenné úlohy, ako napríklad odpovedanie na správy, nákup potravín či fungovanie v práci.

Ďalší rozdiel medzi zlozvykom a poruchou spočíva v tom, aký majú dopad na kvalitu života. Zatiaľ čo vaše zlozvyky nemajú výrazný vplyv na to, ako ste spokojní so svojím životom, porucha pozornosti vám môže spôsobiť veľké finančné, pracovné i osobné problémy.

Svetová zdravotnícka organizácia nedávno vydala novú verziu testu ADHD pre dospelých. Podľa štúdií tento test diagnostikuje túto poruchu osobnosti u dospelých celkom spoľahlivo.

Unsplash.com/Kinga Cichewicz

Stačí, keď zodpoviete na týchto 6 otázok:

  1. Ako často máte problém sústrediť sa na to, čo vám ľudia hovoria, pokiaľ hovoria priamo na vás?
  2. Ako často opúšťate svoje miesto na schôdzkach a iných stretnutiach v prípade, že sa očakáva, že budete sedieť?
  3. Ako často máte problém uvoľniť sa a relaxovať, keď máte čas pre seba?
  4. Keď sa s niekým rozprávate, ako často sa pristihnete pri tom, že dokončujete vety za iných, miesto toho, aby ste počkali, kým dohovoria?
  5. Ako často robíte veci na poslednú chvíľu?
  6. Ako často potrebujete pomoc od iných, aby ste si plnili svoje povinnosti a sústredili sa aj na detaily?

Na každú z týchto otázok máte možnosť reagovať jednou z piatich odpovedí: nikdy, zriedka, niekedy, často, veľmi často.

Pokiaľ ste aspoň na 4 zo 6 otázok odpovedali slovami niekedy, často alebo veľmi často, je možné, že aj vy máte poruchu pozornosti. Nemusíte hneď panikáriť, pretože tento test je navrhnutý tak, aby poukázal na možnú indikáciu a nie na to, že vám s určitosťou povie, či máte alebo nemáte ADHD. Vaše odpovede môžu byť odrazom náročného obdobia, ktorým si v živote prechádzate a čoskoro môže byť všetko v poriadku.

Unsplash.com/Asaf R

No na druhej strane, pokiaľ nemáte dôvod, ktorý by mohol vysvetliť vyššie skóre v tomto teste, môže sa stať, že aj vy trpíte ADHD a ani o tom neviete. Mali by ste si viac všímať samých seba a v prípade, že je to pre vás neúnosné, skúste vyhľadať odbornú pomoc, pretože niektoré veci len tak „neprejdú“.

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov