Foto: Photo by Riccardo Mion on Unsplash

Občas každému dobre padne trochu sa posťažovať, nemali by ste to však preháňať.

Mohlo by to totiž mať neblahé následky, a to nielen deprimovaného kamaráta či vystrašeného rodiča. Aj keď sa môže zdať, že vyrozprávaním sa prenesiete kúsok toho, čo vás ťaží na inú osobu, pravda je taká, že tým len sami sebe priťažujete. Čím viac sa totiž sťažujete, tým viac starostí vám pribúda.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pavúčia sieť

Predstavte si, že máte na balkóne pavučinu a zachytí sa do nej hmyz. Hmyz sa snaží urobiť všetko preto, aby sa z pavučiny dostal, zdá sa však, že snaha je márna. Čím viac sa hýbe, tým viac sa do pavučiny zamotáva a v konečnom dôsledku nič nedosiahne, len na seba upozorní hladného pavúka. Podobný princíp platí aj pre ľudí. Zamotávame sa do pavučín, z ktorých by sme najradšej unikli. Bez toho, aby sme si to uvedomovali staviame chodníčky, ktoré nikam nevedú, len nám spôsobujú viac nepohodlia a problémov.

Foto: unsplash

Mentálny uzol

Všimli ste si niekedy, že čím viac sa snažíte problém vyriešiť, tým viac sa situácia komplikuje? Čím viac sa chcete nejakej myšlienky alebo emócie zbaviť, tým je intenzívnejšia a dotieravejšia? Myslíme si, že hľadáme cestu von, no v skutočnosti vytvárame čoraz viac prekážok a neschodných cestičiek.

Slepá ulička

Prečo je to tak? Skvelým vysvetlením a ukážkou sú napríklad sťažnosti. Tým, že sa sťažujeme, sústredíme sa na negatívnu stránku situácie, na prekážky a na možné negatívne následky. Je to ako keby ste si cez oči dali čiernu hrubú šatku v snahe vidieť dúhu. Sústredíme sa na to zlé, čo sa stalo a naša myseľ sa stáva doslova továrňou na problémy. Takýto náhľad na situáciu vám nepomôže nájsť nové riešenia, len nové prekážky. Sťažovanie sa teda vytvára akúsi slepú uličku a bráni nám pohnúť sa ďalej.

Modrá kengura

Do situácií, kedy si sami zväzujeme ruky, sa dostávame denne. Napríklad keď sa snažíte zbaviť sa negatívnej myšlienky, aktivujete vo svojej mysli mechanizmus, ktorý vám to jednoducho nedovolí, ba naopak, myšlienka sa bude objavovať ešte intenzívnejšie. Je to ako keby vám niekto povedal, že nemáte myslieť na modrú kenguru a očakával by, že na ňu skutočne vôbec nebudete myslieť.

Foto: unsplash

Ako sa z mentálneho uzla dostať?

Mnohí z vás budú možno krútiť hlavou, no je to celkom jednoduché. Skúste sa riadiť princípom Wu-Wei, ktorý hovorí, že veciam treba nechať prirodzený priebeh. Ak sa chcete zbaviť dotieravej myšlienky, nesnažte sa ju zámerne vytlačiť. Myseľ prirodzene preskakuje z jednej témy na druhú a skôr či neskôr sa prepracuje k inej myšlienke, než je tá, ktorá vás ťaží.

To, že táto metóda funguje, dokázalo už viacero štúdií. Ľudia, ktorí nechávajú svojim myšlienkovým pochodom voľný priebeh, sú spokojnejší a menej vystresovaní ako tí, ktorí sa myšlienky snažia nasilu potláčať. Podobne je to aj s emóciami – ak ich akceptujete, časom ich intenzita zoslabne.

psychology- spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov