Hádanka vznikla ešte v roku 1945, no vaše kreatívne myslenie potrápi ešte aj dnes.

Autorom hádanky je Karl Duncker a aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že riešenie je náročné a vôbec nie je jednoduché, nie je to celkom tak. Má to síce menší háčik, ktorý vyžaduje, aby ste na chvíľku mysleli mimo rámca, no veríme tomu, že to zvládnete. Na malý moment skúste nemyslieť na to, čo ste sa naučili v škole ale pokúste sa myslieť čo najviac kreatívne. Ste pripravení?

Článok pokračuje pod videom ↓

Hádanka

Predstavte si, že sedíte v miestnosti za stolom. Ten stôl je pritisnutý k stene. Na stole je položený balík špendlíkov, dlhá sviečka a škatuľka zápaliek. Vašou úlohou je pripevniť sviečku ku stene tak, aby na podlahu ale ani na stôl nekvapla ani jediná kvapka vosku. Ako by ste to urobili?

Riešenie hádanky

Podarilo sa vám hádanku vyriešiť? Ak si nie ste istý, napíšeme vám odpoveď. Ak by ste chceli pripevniť sviečku na stenu tak, aby na podlahu ani na stôl nespadla ani jediná kvapka vosku, potrebujete sviečku do niečoho umiestniť. Napríklad do škatuľky od špendlíkov. Špendlíky vysypete na stôl a sviečku položíte do nej. Následne môžete škatuľku od špendlíkov spolu so sviečkou pripevniť k stene za pomoci špendlíkov. Samozrejme, aby sviečka držala pevnejšie, na dno škatuľky by bolo potrebné najprv nakvapkať niekoľko kvapiek roztopeného vosku zo sviečky. Pozor však, aby ste nekvapli na stôl, či na podlahu.

youtube.com (screen)

V čom spočíva háčik tejto hádanky?

Duncker chcel za pomoci hádanky poukázať na to, že máme tendenciu myslieť v rámci tzv. funkčnej fixácie. To znamená, že ak sa pozrieme na nejaký objekt, vidíme jeho primárne využitie a len ťažko nám prichádzajú na rozum kreatívnejšie riešenia. V tomto prípade je napríklad jasné, že škatuľka na špendlíky slúži na to, aby sme do nej uložili špendlíky. Napadlo by vám však využiť ju ako držiak na sviečku? K tomu je totiž potrebné najprv prekonať mentálny blok, za ktorý je zodpovedná práve spomínaná funkčná fixácia.

Hádanka má množstvo variácií a obmien, podstatou každej z nich je však to isté, naučiť sa myslieť mimo rámca, vidieť viac než je len primárne využitie predmetov. Okrem toho, Dunckerovo ponaučenie sa dá vztiahnuť nie len na hádanky, ale takmer na všetky oblasti života. Vnímanie takpovediac „mimo škatuľky“ vám otvorí nové obzory a nekonečné množstvo nových možností.

Ako ste dopadli vy? Podarilo sa vám hádanku vyriešiť?

Pozri aj: Táto hádanka o horiacich lanách vám dá poriadne zabrať. Ste pripravení potrápiť svoje mozgové závity?

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov