Foto: Photo by Murilo Folgosi from Pexels

Niekedy máme pocit, že emócie nie je možné udržať pod kontrolou, najmä pokiaľ ide o strach.

Často sa bojíme a sme vystresovaní najmä v prípade, ak čelíme novej situácii alebo je toho na nás v práci priveľa. Ako sa strachu zbaviť a nadobudnúť potrebnú sebaistotu, aby ste všetko s prehľadom zvládli? Vyskúšajte metódu vizualizácie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Náhľad do budúcnosti

Aj keď to znie zvláštne, skutočne môže pri boji so strachom výrazne pomôcť, ak na chvíľu „nazriete“ do budúcnosti. Nemyslíme nejakú vešteckú guľu, stačí, ak si svoju budúcnosť predstavíte. Prečo vizualizácia pomáha? Vytvoríte si tým istý náhľad na to, čo by sa mohlo stať, ako by sa mohli udalosti odohrať. Ako to presne funguje a ako vizualizáciu využiť tak, aby vám skutočne pomohla?

Foto: unsplash

Tretia osoba

Psychológovia tvrdia, že to najlepšie, čo môžete v procese vizualizácie urobiť, je takpovediac vyňať sa z rovnice. Rachel White vykonala sériu troch výskumov a výsledky ukázali, že jedinci, ktorí si predstavovali, že ťažký test píše niekto iný a nie oni, sa cítili menej vystresovaní ako tí, ktorí v rámci situácie použili vo vizualizácii vlastnú osobu. Aké sú teda odporúčania psychológov?

Nazerajte na situáciu ako mucha zo steny, predstavte si, že ste tichým pozorovateľom a nie priamym účastníkom situácie, z ktorej máte strach.

Pozorovateľ

Táto metóda funguje hneď z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich je fakt, že ak si predstavíte situáciu z náhľadu pozorovateľa, vytvoríte si istý odstup, vďaka ktorému budete hrozbu vnímať menej intenzívne. Okrem toho, keď sa situácii prizeráte z diaľky, máte možnosť vidieť nielen jednotlivé kúsky skladačky, ale rovno celý obraz. Môžete tak zachytiť detaily, ktoré by ste ako priamy účastník možno nepostrehli.

Tri kroky

Ako náhľad z pohľadu tretej osoby dosiahnuť? Ak máte problém predstaviť si situáciu z pohľadu pozorovateľa, pomôže vám sústrediť sa na tieto tri body:

  1. Reč – máte pred sebou pracovný pohovor? Nemyslite na situáciu, ako keby ste vy kráčali pred možného budúceho zamestnávateľa. V mysli si hovorte napríklad: „Práve vchádza do miestnosti, pozdravil/a sa, podal/a im ruky a posadil/a sa.“
  2. Napíšte to – ak máte z nejakej situácie strach, opíšte ju na papieri a pokúste sa vytvoriť niekoľko rôznych scenárov. Hrajte sa s detailmi, to vám pomôže uvedomiť si, čo je v danej situácii skutočne dôležité.
  3. Vytvorte si obraz toho, čo ste napísali – nevadí, že nie ste van Gogh, stačí hrubá skica. To vám pomôže ľahšie si vytvoriť mentálny obraz.

Samozrejme, ako každá metóda, aj táto má svoje výnimky. Napríklad nie v každej situácii je najlepšie pôsobiť ako pozorovateľ, niekedy je lepšie ostať v úlohe hlavnej postavy, aby bola metóda vizualizácie efektívna. V oboch prípadoch sa totiž zapájajú iné časti mozgu. Keď však máte pocit, že niečo nezvládnete, pozrieť sa na situáciu s odstupom jednoznačne nemôže uškodiť.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov