Vedeli ste, že sex môžete mať aj počas spánku?

Nie, neuťahujeme si z vás. Prípadu, ak jedinec zo spánku nechodí vyjedať chladničku, ani sa len tak neprechádza po dome ale oddáva sa radovánkam, totiž hovoríme sexsomnia a ide o ochorenie, o ktorom by mal vedieť váš lekár.

Článok pokračuje pod videom ↓

K sexsomnii dochádza zvyčajne v nonREM fáze spánku, ktorá sa vyznačuje tým, že vtedy je náš spánok bezsenný. V tejto fáze spánku dýchame hlbšie, pomalšie a spomaľuje sa aj náš tep. Sexsomnia sa v mnohých ohľadoch podobá na námesačnosť, v tomto prípade však jedinec zo spánku vzdychá, masturbuje a neraz sa do svojich aktivít pokúša zapojiť aj partnera.

Intenzita tohto správania je u každého rôzna a môže sa pohybovať od úplne neškodného až po agresívne. Bol zaznamenaný nejeden prípad, kedy človek trpiaci sexsomniou niekoho znásilnil a keď sa prebudil, nemal o svojich skutkoch ani tušenia.

Príčinu ochorenia sa zatiaľ nepodarilo zistiť, isté však je, že náchylnejší sú na sexsomniu tí ľudia, ktorí už majú skúsenosti s námesačnosťou. Okrem toho, odborníci si myslia, že za tým môžu byť poruchy spánku, ako napríklad spánková deprivácia, apnoe či epilepsia súvisiaca so spánkom, ale aj zvýšená hladina pociťovaného stresu a užívanie rekreačných drog.

Foto: unsplash

Postihuje viac mužov alebo ženy?

Sexsomnia sa oveľa častejšie vyskytuje u mužov ako u žien, aj keď celkom uchránené od nej nie sú ani ženy. Ženy však zvyčajne zo spánku masturbujú a vzdychajú, kým muži sa aktívne pokúšajú o styk s partnerom. Čo sa liečby týka, lekári zatiaľ len experimentujú, no ukázalo sa, že v niektorých prípadoch sú efektívne benzodiazepíny. Dôležitá je však aj spánková hygiena, ako napríklad dodržiavanie presného času, kedy ide osoba spať každý jeden deň. Pomôcť môžu aj rituály pred spaním, ako napríklad meditácia alebo čítanie knihy.

Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať celkom vtipné, život so sexsomniou vôbec nie je zábavný ani príjemný a môže stáť partnerov dokonca aj ich manželstvo. Odborníci preto odporúčajú, aby partneri spali v oddelených miestnostiach, kým sa ochorenie podarí dostať pod kontrolu.

Kedy sa objavili prvé zmienky o sexsomnii?

Zdá sa, že lekári o nej vedeli už omnoho skôr, no prvý opis o nej vznikol až v roku 1996. Ani ten však nebol publikovaný až do roku 2003, lekári sa totiž báli, ako na to spoločnosť zareaguje. Aj keď by sa mohlo zdať, že je to pre mnohých pacientov veľkou úľavou, sexsomniu mnohí zneužívajú aj ako výhovorku v prípade znásilnenia.

Foto: unsplash

Našťastie, lekári tvrdia, že „sfalšovať“ sexsomniu nie je také jednoduché, pretože tá sa neobjavuje len tak, zo dňa na deň. Sexsomnia sa objavuje u ľudí, ktorí už predtým trpeli problémami so spánkom. Okrem toho, tvrdenie sa môže overiť aj pomocou monitorovania mozgu jedinca počas spánku.

Ak sa niekedy zobudíte na to, že sa váš partner oddáva v spánku radovánkam, nenechajte to len tak. Dajte mu o tom čím skôr vedieť, mal by totiž vyhľadať odbornú pomoc.

Pozri aj: Praskanie balónikov či sex so spiacou osobou. O týchto 15 bizarných fetišoch ste ešte nepočuli

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov