Nie, dívanie sa z okna nie je len pre seniorov.

Každému z nás sa občas stane, že chceme napríklad vyvetrať a keď okno otvoríme, niečo upúta našu pozornosť. Zrazu sa pristihneme, že sme sa dívali akosi pridlho a hrešíme sa, že takto nezmyselne strácame čas. Žiadne výčitky vás však trápiť nemusia, pustiť občas myseľ na vandrovku je zdravšie, ako by ste sa možno nazdávali.

Článok pokračuje pod videom ↓

Poet menom Wallace Stevens raz povedal, že niekedy je takmer nemožné určiť, či človek premýšľa alebo sa jeho myseľ len tak túla. Hľadenie z okna a „túlanie sa“ myšlienkami kade-tade totiž nie je len obyčajná prokrastinácia. Je to aj introspekcia, teda niečo ako objavovanie zákutí vlastnej mysle.

Už Platón sa v dávnej minulosti vyjadril, že myšlienky sú ako vtáci poletujúci v oblakoch našej mysle. Aby si vtáky mohli občas odpočinúť, myseľ potrebuje byť aspoň raz za čas nečinná a nezaoberať sa náročnými problémami. Dívanie sa z okna je na takýto odpočinok ako stvorené. Svet okolo nás sa hýbať neprestáva, no my sme aspoň na moment v stave nečinnosti a pokoja. Niektorí ľudia dívanie sa z okna dokonca prirovnávajú k istému druhu meditácie.

Foto: unsplash

Vedeli ste, že dívanie sa z okna sa spája so schopnosťou kreatívne myslieť?

V našej kultúre sa totiž kladie značný dôraz na produktivitu a myseľ neraz nemá čas si odpočinúť. Keď ju však na chvíľu vypneme, prestaneme myslieť na starosti a na to všetko, čo ešte treba stihnúť, uvoľní sa napätie a múza sa vráti, ani nezbadáte kedy a ako.

Dokazuje to štúdia, v rámci ktorej psychológovia požiadali účastníkov, aby využili predmety, ktoré bežne nájdete v domácnosti, nezvyčajným spôsobom. Po prvom sedení boli jedinci rozdelení do dvoch skupín. Jedna z nich mala možnosť len tak sa túlať v myšlienkach, kým tá druhá musela riešiť súbor náročných úloh. Ukázalo sa, že pri druhom sedení bola tá prvá skupina kreatívnejšia až o 40 percent.

Foto: unsplash

Ďalšia štúdia zas dokázala, že náš mozog je počas tzv. denného snenia mimoriadne aktívny. Okrem toho, pomáha nám usporiadať si a upevniť spomienky. V rámci ďalšej štúdie si mala skupinka študentov pozorne obzrieť dva obrázky. Potom im výskumníci dali chvíľku času, aby mohli len tak premýšľať nad čímkoľvek. Ukázalo sa, že tí, ktorí sa oddali dennému sneniu, si zapamätali z obrázkov viac detailov.

Svet je dnes skutočne uponáhľaný a na našu myseľ sú kladené čoraz vyššie nároky. Doprajte jej občas odpočinok, sadnite si k oknu a dívajte sa, ako okolo vás plynie život.

Pozri aj: Mávate pri počúvaní hudby zimomriavky? Ak áno, mali by ste o sebe vedieť, že váš mozog je veľmi špeciálny

psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov