Hovorí sa: "Nevstúpiš do tej istej rieky dvakrát."

Vedeli ste však, že mnoho z nás robí pravý opak? Opakujeme tie isté chyby, aj keď to na prvý pohľad nemusí byť také viditeľné. Hovorí sa tomu princíp zrkadlenia a toto je jeho podstata.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedeli ste, že zákon zrkadlenia je jedným z 12 univerzálnych zákonov? Hovorí sa mu aj zákon príťažlivosti, aj keď toto pomenovanie nie je celkom presné. Zákon zrkadlenia totiž nehovorí len o tom, že sa v našom živote opakovane vyskytujú isté typy ľudí a udalostí, ale aj o tom, že v tých udalostiach a ľuďoch sa do istej miery odráža to, kým vlastne sme, v čom sa potrebujeme zlepšiť a v čom sme, naopak, dobrí.

Princíp zrkadlenia sa dá vysvetliť celkom jednoducho. Život nie je niečo, čo sa vám deje, je odrazom vás samotných. Všetko, čo sa deje, je spätnou väzbou na vaše skutky. Všimnite si, ako sa vzorce niekedy opakujú, stretávate podobných ľudí, stávajú sa vám podobné udalosti či iné podivné náhody.

17 Foto: unsplash

Ak sa nám deje niečo zlé, väčšina z nás predpokladá, že celý svet sa proti nám vzoprel a stali sme sa obeťou nespravodlivosti. Nie je to však celkom pravda, svet nie je proti nám, ale odpovedá na naše skutky a to, čo sa nám deje, je reakciou. Svet nie je taký, aký ho vidíme ale taký, aký si ho tvoríme. To, čo sa nám páči na iných ľuďoch, máme radi aj sami na sebe. To, čo na iných nenávidíme, je veľakrát niečo, čo sami máme, no často si to neuvedomujeme a nepripúšťame.

Znie to zvláštne, no podporujú to vedecké zistenia, ktoré tvrdia, že nie sme schopní empatie, kým nevidíme v tom druhom človeku niečo, čo je aspoň trochu podobné nám. Kapacita našej mysle je totiž do značnej miery obmedzená a väčšina procesov sa deje podvedome. Aby sa niečo dostalo do nášho vedomia, je nevyhnutná spolupráca všetkých našich zmyslov a mozgu. Práve preto je ľahšie báť sa, ako byť vďačný, mozog totiž informácie selektuje tak, aby nám umožnil vyhnúť sa prípadným hrozbám.

Foto: unsplash

Našťastie, toto všetko môžeme využiť vo svoj prospech. To, čo sa nám deje, je totiž odrazom toho, kým sme. Ak chcete vedieť, ako sa vám darí, obzrite sa okolo seba a všímajte si opakujúce sa vzorce. Jediná udalosť toho veľa nevyzradí, ak sa však vzorce opakujú, o niečom to už predsa len vypovedá. Ak sa ocitáte vo vzťahoch, kde vám je neustále ubližované, znamená to, že v sebe nosíte niečo, čo sa potrebuje zahojiť.

Je ľahké veriť, že svet je jednoducho nespravodlivý a my ho nemôžeme nijako ovplyvniť. Vzdávame sa tak totiž zodpovednosti, staviame sa do pozície obete a myslíme si, že ak niečo nie je naša vina, nie je to ani náš problém. Mnohí ľudia, ktorí sú presvedčení o svojej pozícii obete sa často sťažujú, nie však preto, že potrebujú sympatie ale preto, lebo tajne dúfajú, že niekto problém vyrieši namiesto nich. Takto to však nefunguje.

Foto: unsplash

Aj slávny psychiater Carl Gustav Jung raz povedal, že ak chceme zmeniť svoje dieťa, mali by sme sa najprv pozrieť do zrkladla a sami sa snažiť o zmenu k lepšiemu. Vedomie, že za dianie okolo nás sme sami zodpovední, by však pre nás nemalo byť príťažou, ale darom. Umožňuje nám totiž zapracovať na sebe a zmeniť to, čo je potrebné. Život je totiž len z 10 percent o tom, čo sa vám stalo, zvyšných 90 percent je o tom, ako ste reagovali.

Ako zariadiť, aby sa okolnosti zmenili? Vytýčte si cieľ, kde chcete byť napríklad o rok a následne to rozoberte na drobné. Určte si, čo musíte urobiť každý deň, týždeň a mesiac, aby ste želaný stav dosiahli. Následne sa zamerajte na to, aby ste prebrali zodpovednosť a nespoliehali sa na to, že sa niečo jednoducho len stane.

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov