Photo by Andrei Lazarev on Unsplash

Depresia, úzkosť a nespokojnosť sa svetom šíria nebezpečne rýchlo.

Ľudia čoraz viac pracujú a čoraz menej sa venujú svojim záľubám, rodine, trávia menej času v prírode, a to všetko sa odráža na ich mentálnom zdraví. Okrem toho, zvyšujú sa aj nároky, ktoré sú na nás kladené, a to nielen po psychickej, ale aj po fyzickej stránke. Štandardy krásy sú nastavené poriadne vysoko a odchýlky sú tolerované len málo.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako vyzeráme

Prieskum ukázal, že milióny Britov sa trápia kvôli svojmu zovňajšku do takej miery, že ich to dohnalo k depresii a k samovražedným myšlienkam. Organizácia Mental Health Foundation zapojila v marci do prieskumu 4 505 dospelých jedincov a výsledky boli vskutku desivé. Až 13 percent opýtaných uvažovalo nad tým, že si kvôli nespokojnosti so svojím zovňajškom siahnu na život.

Úzkosť, depresia a samovražedné myšlienky

Od 13. do 19. mája sa konal týždeň duševného zdravia a témou toho tohtoročného bol najmä body image, teda sebaobraz. Sebaobraz spôsobuje mentálnu nepohodu najmä u mladých dievčat, týka sa však všetkých, detí aj dospelých, mužov i žien. Ako sme spomínali, vysoké percento jedincov v prieskume priznalo samovražedné myšlienky. Okrem toho však až 34 percent opýtaných uviedlo, že pociťujú kvôli svojmu zovňajšku úzkosť a ďalších 35 percent kvôli nespokojnosti s výzorom trpelo depresiami. 20 percent opýtaných sa cítilo kvôli svojmu výzoru zahanbene a 19 percent jedincov udávalo pocit znechutenia.

Foto: unsplash

Všade vidíme dokonalé vzory

Významnú úlohu zohrávajú pri tom, ako vnímame sami seba, vzory, ktoré vnímame všade naokolo. Sociálne siete, médiá, reklamy či svet módy sú plné vzorov, ktoré poukazujú na dokonalý vzhľad alebo na možnosti, ako ho k dokonalosti vylepšiť. Aj keď každý zvláda takúto záťaž ináč, je zrejmé, že nám neprospieva. Nejeden opýtaný priznal, že sa uchýlil k sebapoškodzovaniu a vážne sa zapodieval myšlienkami na samovraždu.

Sociálne siete a médiá

Organizácie venujúce sa mentálnemu zdraviu sa preto rozhodli osloviť úrady a apelovať na reguláciu štandardov najmä v rizikových odvetviach, akými sú kozmetická chirurgia či reklamy na chudnutie. Organizácia Be Real Campaign’s Body Image Pledge napríklad nabáda spoločnosti k tomu, aby podporovali pozitívne vnímanie samého seba a na sociálnych sieťach vyobrazovali ľudí s rôznymi telesnými proporciami.

Foto: unsplash

Pozitívna zmena

Okrem toho, spomínané organizácie na svojich stránkach uvádzajú aj rady pre jednotlivcov, ako vnímanie seba samého zmeniť a nasmerovať na pozitívnu cestu. Napríklad, je vhodné mať priateľa, ktorému dôverujeme a môžeme sa mu so svojimi obavami zdôveriť. Nápomocné je však aj cvičenie, ak je totiž vykonávané správne, neslúži len na fyzickú zmenu zovňajšku, ale podporí aj psychické zdravie.

independent
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov