Foto: Photo by Robert Bye on Unsplash

Stresu v práci sa niekedy jednoducho nevyhneme.

Niekedy sa nepohodneme s kolegami či nadriadenými, inokedy nás tlačia termíny a nič nestíhame, niekedy zas máme jednoducho zlý deň a rozladí nás aj to, že káva z automatu nie je dosť sladká.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pozor na syndróm vyhorenia

Istá hladina stresu nás síce môže motivovať k vyššiemu výkonu v práci, z dlhodobého hľadiska však stres nikomu neprospieva. Môže viesť k poruchám trávenia, nespavosti a iným ťažkostiam, ktoré môžu napokon vyústiť do syndrómu vyhorenia. LinkedIn sa rozhodol vykonať medzi zamestnancami prieskum a ukázalo sa, že viac ako polovica z nich je v práci nespokojná práve kvôli nadmernému alebo dlhotrvajúcemu stresu.

Práca alebo súkromný život

V prieskume až 70 percent opýtaných uviedlo, že nie sú spokojní s tým, ako práca zasahuje do ich súkromného života. Každý totiž žije dva životy, jeden v práci a jeden v súkromí, pričom je dôležité, aby mala každá časť náležitý priestor a aby boli v rovnováhe. Neraz sa však stáva, že aj keď fyzicky nie sme v práci, myšlienkami k nej neustále odbiehame a riešime, čo všetko ešte treba urobiť a zariadiť. Našťastie, existuje spôsob, ako uviesť veci na správnu mieru a dopad stresu zmierniť. Ako na to?

Foto: unsplash

Ako trávite svoj čas?

Týždeň má 168 hodín a je dôležité zvážiť, ako tento čas využijete. Mnoho ľudí sa totiž stresuje preto, lebo svoj čas nevyužívajú efektívne. Nehovoríme, že máte venovať všetok čas práci, aj oddych je predsa efektívnym trávením času. Nie je však efektívne, keď namiesto práce sledujete, čo sa deje na Facebooku a potom nič nestíhate a doma myslíte na to, čo všetko treba v práci ešte dotiahnuť. Ako to napraviť? Zaveďte si zošit, ktorý budete týždeň nosiť všade so sebou a zapisovať si v pravidelných intervaloch, čo ste robili. Možno budete prekvapení, koľko času ste strávili prezeraním so fotografií na Instagrame.

Autorkou tohto nápadu je Laura Vanderkam, ktorá pomáha vrcholovým manažérom usporiadať si priority, a teda aj čas, ktorý im venujú. Vanderkamová tvrdí, že život nie je postavený na tom, aby sme na niektorých aktivitách šetrili čas. Podľa nej by sme si mali vybudovať život, kde šetrenie času nebude potrebné, a to vďaka správnemu usporiadaniu priorít.

Foto: unsplash

Naučte sa hovoriť „nie“

Čím je človek lepší, tým viac sa od neho očakáva. Je síce potešujúce, ak si niekto všimne našu snahu alebo talent, ľudia to však neraz využívajú. Je preto potrebné naučiť sa hovoriť „nie“ a odmietnuť pracovné požiadavky, o ktorých viete, že ich nestihnete alebo nezvládnete z iných dôvodov. Zakaždým, keď prikývnete na projekt na poslednú chvíľu, pripravíte sa o čas a energiu, ktorú ste mohli investovať niekde inde a ak dlhodobo pracujete na vlastný úkor, skôr či neskôr sa to prejaví na psychickej a fyzickej pohode.

Zoznam povinností

Neraz si robíme zoznamy povinností na základe priorít, Rory Vaden, poradca v oblasti líderstva, však odporúča zamerať sa len na veci, ktoré môžete urobiť dnes a ak ich urobíte, nezaberú vám čas na ďalší deň. Pokúste sa napríklad niektoré procesy zautomatizovať a pokiaľ na to máte v zamestnaní možnosť, zmierte sa s myšlienkou, že nemusí byť všetko na vašich pleciach a poverte úlohou niekoho, kto ju zvládne rovnako dobre.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov