Foto: Photo by Simon Hajducki on Unsplash

Poznáte ten pocit, keď potrebujete vyrukovať so skvelým nápadom, no práve vtedy žiaden neprichádza?

Nie nadarmo sa hovorí, že tie najlepšie nápady prichádzajú v sprche alebo v spánku. Keď si totiž nad niečím lámete hlavu, nápady zvyčajne nie a nie prísť, keď si však poviete, že si dáte prestávku a vrátite sa k úlohe neskôr, vtedy sa valia samé od seba. Ako tento problém riešil Steve Jobs?

Článok pokračuje pod videom ↓

Intuícia alebo inštinkt

Čo majú spoločné intuícia a úspech? Obzrite sa okolo seba, takmer každý človek, ktorý o sebe môže povedať, že sa radí medzi úspešných, sa v nejednom rozhovore vyjadril, že verí v dôležitosť intuície. Nech už to Oprah Winfrey či Steve Jobs nazývali intuíciou alebo inštinktom, isté je, že práve tento pocit im pomohol preraziť, urobiť dobré rozhodnutia na základe dobrých nápadov a dostať sa na tie najvyššie priečky.

Je intuícia horšia ako racionálne zmýšľanie?

Napriek tomu sa však ešte aj dnes na intuíciu nahliada ako na niečo nevhodné, ako na niečo, čo nemá hodnotu. V mnohých kultúrach sa totiž viac zohľadňuje racionálne zmýšľanie, ako načúvanie pocitom. Intuícii však dôveroval aj Albert Einstein, podľa neho je intuícia darom z nebies a racionálne zmýšľanie je verným služobníkom. Nanešťastie, žijeme v dobe, kedy sa spoliehame len na služobníka a zabúdame na vzácny dar, ktorý sme dostali.

V škole sa intuícii nikto nevenuje

Všimnite si, že ani na školách sa o intuícii nikde nehovorí. Učitelia učia deti, ako využívať racionálne myslenie, učia ich, ako urobiť prezentáciu, nie však to, ako pred ňou upokojiť svoju myseľ. Učíme sa, že racionalita má vyhrať za každú cenu.

Bosé stretnutia

Aj tak úspešný človek, akým bol Steve Jobs, však v silu intuície veril a mal veľmi špecifický rituál, ktorým jej dával voľný priebeh. Vždy, keď potreboval, aby intuícia prebrala velenie, vyzul si topánky a dal sa na bosú vychádzku. Takto ho poznali aj zamestnanci Apple, často totiž chodil bosý na stretnutia.

Overené vedcami zo Stanfordu

Tento nápad však nie je len bláznivým výmyslom, podporujú ho aj vedci zo Standfordu, tí totiž zistili, že kráčanie naboso môže nakopnúť kreativitu až o 60 percent. A čo je pre kariéru lepšie, ako kreatívne myslenie? Rick Snyder, ktorý sa preslávil ako americký právnik, politik, biznismen, no aj autor kníh tvrdí, že veriť svojej intuícii je ten najefektívnejší spôsob, ako niečo dosiahnuť: „Najlepšie rozhodnutia robíme vtedy, keď kombinujeme kritické myslenie s intuíciou. Intuícia je totiž hlbšia inteligencia, ktorá vidí a analyzuje dáta skôr, ako ich stihneme zachytiť vedome.“

Intuitívne rozhodovanie

Snyder dodáva, že intuitívne rozhodovanie je nielen efektívnejšie, ale aj rýchlejšie. Keď necháte myseľ, aby spomalila, zistíte, že odpovede, ktoré ste hľadali, sú už tam, vo vašom podvedomí. Nepotrebujete sa pýtať na názor 50 odborníkov, stačí, ak necháte vlastnú múdrosť, aby konala. Ako na to? Podľa Snydera je prvým krokom zistiť, akým spôsobom s vami intuícia komunikuje. Niekomu napovedajú myšlienky, ako keby počúval rádio, iní zas majú zvláštny pocit v niektorej časti tela.

Človek intuíciu popiera

Počúvajte obľúbenú hudbu, medituje, maľujte, doprajte si dlhú sprchu a intuícia sa ozve, aby vyriešila problém, s ktorým si neviete dať rady. Samozrejme, intuícia nie je halucinácia a nebude k vám prehovárať ako vyššia moc. Veď intuíciu má každé živé stvorenie a zvieratá sa ňou slobodne riadia. Človek je jediný tvor, ktorý jej existenciu a schopnosti popiera.

Nezabúdajte však, že nás vnútorný kompas je mimoriadne dôležitý. Inšpirujte sa Stevom Jobsom a prejdite sa na boso.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov