Láska má mnoho podôb a foriem, nie je možné vyjadriť ju jedinou definíciou.

Napriek tomu však žijeme vo svete, kde má väčšina ľudí o láske striktnú predstavu. Muž a žena spolu žijú v harmonickom zväzku až do smrti. Za tento uhol pohľadu sú čiastočne zodpovedné len médiá. Láska je však oveľa viac, než len to, a ak si to neuvedomíme, často bojujeme s veternými mlynmi, len aby sme za každú cenu dosiahli ideál. Všetko ostatné vnímame ako nevhodné a nemorálne. Existuje však taká láska? Čo ak dokážeme rovnako milovať viac ľudí, nielen jediného?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak človek nie je zmierený s tým, čo si pod pojmom láska predstavuje spoločnosť, snaží sa však prispôsobiť, väčšinou to vyústi do množstva klamstiev, podvádzania a vzájomného ubližovania si. Ako to teda je? Je monogamia prirodzená alebo je to len sociálny konštrukt tvorený dlhé desaťročia? A ak tisícky ľudí nedokážu žiť monogamne, je to patológia?

Polyamoria znamená v doslovnom preklade mnoho lásky a ide o opak monogamie, teda o zväzok, v ktorom šťastne spoločne nažíva viacero ľudí. V polyamorickom vzťahu žije po celom svete čoraz viac ľudí. Týchto 10 znamení vám prezradí, že možno aj vy ste boli stvorení práve pre polyamoriu.

Bežné vzťahy vám prídu obmedzujúce

Nejde o to, že by váš partner nebol dosť dobrý, práve naopak. Môže byť skvelý, stále však máte pocit, že ste niekde uväznený. Zrazu nesmiete mať blízky vzťah s inou osobou opačného pohlavia bez zvolenia partnera. Rozhodnutia už nerobíte len vy a strácate pôdu pod nohami. Premýšľate, či takto má vyzerať sloboda, láska a pocit istoty, alebo je to len žiarlivosť a majetníckosť.

pexels.com

Rutina vás ničí

Nie je náročné upadnúť vo vzťahu do rutiny, o druhom viete už všetko, málokedy príde niečo, čo vás prekvapí a žiaden príbeh už nie je taký zábavný. Podobne sa vytráca aj vášeň. Samozrejme, tento stav nie je nevyhnutný a na vzťahu sa vždy dá zapracovať. Mnoho ľudí podľahne nádeji, že inde bude iskra žiariť dlhšie a opustia pevný vzťah, len aby sa hnali za tou iskrou. Iskra však nie je láska. Láska je to, keď sa pri niekom môžete cítiť pohodlne, nech ste akýkoľvek. V polyamorickom vzťahu sa však človek nemusí cítiť dobre nevyhnutne len pri jednej osobe, ale zdieľa radosť a zážitky s inými.

Vďaka iným sa učíte o sebe

Vzťah je vždy skvelou príležitosťou učiť sa vďaka partnerovi o sebe nové veci. Každý človek je vesmírom a má v sebe to dobré aj zlé. Našou úlohou je naučiť sa nájsť v tom všetkom rovnováhu. Niektorí ľudia však k tomu, aby ju našli, potrebujú niečo viac než len zväzok s jednou osobou.

Potešenie nachádzate v iných ľuďoch

Aj keď je človek vo vzťahu, niekedy dobre padne vyraziť si na kávu s osobou opačného pohlavia. Nejde o nič nebezpečné, či fyzické, niektorí jednoducho nachádzajú potešenie a čerpajú energiu z kontaktu a komunikácie s viacerými ľuďmi. Kľúčom je môcť si to dovoliť a mať aj vo vzťahu istú mieru slobody.

pexels.com

Máte radi výzvy, ktoré podporujú osobnostný rast

Väčšina ľudí odmieta otvorený vzťah kvôli žiarlivosti. Nedokážu si ani predstaviť, že by sa mal partner čo i len rozprávať s niekým iným. Polyamoria však môže človeka naučiť milovať so všetkou voľnosťou a bez žiarlivosti. Láska by totiž nemala byť o žiarlivosti, strachu a snahe vlastniť.

Otvorená komunikácia a úprimnosť sú nevyhnutné

V nejednom vzťahu žijú partneri s mnohými obmedzeniami a zákazmi týkajúcimi sa stretávania s inými ľuďmi. Klamstvo však nie je riešením, ani podvádzanie. Je omnoho lepšie môcť byť k partnerovi otvorený, úprimný a nemať pri tom pocit ohrozenia. Často totiž, ak je niečo zakázané, túžime po tom o to viac. Ak však nemusíme skrývať túžbu posedieť si s niekým pri káve či pri večeri, prestáva to mať príchuť zakázaného ovocia.

Pravidlá spoločnosti vám pripadajú ako väzenské putá

Od narodenia sú nám predkladané sociálne pravidlá, na základe ktorých musíme žiť. Sú to však konštrukty vytvorené spoločnosťou a máme právo pýtať sa, či sú správne a tiež máme práve neriadiť sa nimi. Týka sa to aj polyamorie – spoločnosť ju vníma ako niečo zvrátené len preto, lebo sa to vymyká z medzí „normy“. Je však dôležité riadiť sa vlastným srdcom a mysľou, nie za každých okolností nasledovať dav.

pexels.com

Uvedomujete si, že nič netrvá večne

Ľudia majú často strach z toho, že partnerovi sa zapáči niekto iný. Čo si však ľudia neuvedomujú je, že toto môže nastať kedykoľvek – či budú partnera držať pod zámkom alebo nie. Večné príkazy a zákazy pravdepodobnosť len zvyšujú. Okrem toho, spomeňte si na „efekt zakázaného ovocia“.

Základom je dôvera

To, že sa človek stretáva s niekým iným, nemusí znamenať, že si partnera váži menej. Dokonca to môže vzťah posilniť. Ak si skutočne dôverujete, posedenie s inou osobou vzťahu nemôže uškodiť. Niekedy jednoducho túžime spoznať niekoho nového, neznamená to však, že chceme nahradiť partnera.

pexels.com

Uvedomujete si, že človek môže milovať viac než len jednu osobu

Médiá, knihy a filmy často vykresľujú vzťahy, kde človek nepotrebuje k životu nikoho a nič, len svojho partnera. Partner je všetkým a do konca života tým jediným. Žiaden vzťah však nemôže ustáť ten tlak, ktorý prichádza so snahou dosiahnuť filmový ideál. Je nevyhnutné pochopiť, že nie sme dokonalí a jediný človek nemusí splniť absolútne všetky potreby. To je však na ňom to krásne a jedinečné a o to viac si partnera vážime.

Má podľa vás polyamorický vzťah v dnešnej spoločnosti miesto?

Pozri aj: TEST: Ktorý pár je podľa vás najšťastnejší? Prečítajte si, čo vaša voľba prezrádza o vašom vzťahu

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov