Aká je práca vašich snov? Taká, kde nemusíte pohnúť ani prstom a predsa budete bohatí?

Nuž, väčšina prác takých nie je, no zarobiť nejak musíme. Vedeli ste však, že podľa vedeckých predpovedí bude vďaka technologickému pokroku v budúcnosti až 47 percent zamestnaní zastaraných? Znie to síce desivo, taký je však prirodzený vývin udalostí a doby. Aj v minulosti existovali zamestnania, ktoré dnes už vďaka pokroku nemusíme vykonávať. Vytratili sa úplne alebo sa posunuli na inú úroveň. Našťastie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Letecký načúvač

Predtým, než bol vynájdený radar, bolo nutné využívať jednoduchšie spôsoby, ako zistiť, či sa vo vzduchu neblíži nepriateľ. Napríklad akustická lokácia. Aby sa podarilo zvuk lokalizovať, používali sa obrovské rohy. Zariadenie sa využívalo počas prvej svetovej vojny a na začiatku druhej. Do akej miery bolo podľa vás efektívne?

Do You Remember. . .Occupations that no longer exist — aircraft listenerBefore radars were invented, the military had to resort to having their personnel vigilantly listen for enemy aircraft.

Gepostet von Georgianne Bowman am Dienstag, 14. November 2017

Vytrhávač chlpov z podpazušia

Myslíte si, že Rimania chodili zarastení? Omyl, možno tak na brade, ale o svoje podpazušie sa poctivo starali. Absencia ochlpenia bola totiž známkou postavenia. V kúpeľoch preto pracoval profesionálny vytrhávač chlpov, ktorý odstraňoval neželané ochlpenie horúcou pinzetou.

Pohrebný klaun

Aj keď klaun a pohreb našej generácii nijak nejdú dokopy, úlohou pohrebného klauna bolo napodobňovať hlas a správanie zosnulého. Dokonca sa tak aj obliekali. Načo to bolo dobré? Aby potešili ducha zosnulého a pobavili živých.

wikipedia.org

Starostlivosť o kráľovské pozadie

Aj o kráľa počas vykonávania potrieb sa niekto musel postarať, aj keď to jednoznačne nebolo príjemné povolanie. Prvý, kto takéhoto človeka zamestnal, bol kráľ Henrich VIII. a do čias Tudorovcov sa jeho úloha zmenila od asistencie na toalete na pomoc pri obliekaní. Údajne však toto povolanie existovalo až do roku 1901.

Zberač pijavíc

Pijavice sa v minulosti vo veľkom využívali na tzv. púšťanie žilou a niekto ich teda musel pozbierať v bažinách a močiaroch. Bola to nepríjemná a zle platená práca, okrem toho boli zberači často chorí. Neskôr sa však pijavice využívali čoraz menej a v 20. storočí toto zamestnanie úplne upadlo do zabudnutia.

Chlapec na bitku

Tí boli vychovávaní spolu s princmi a princeznami a v prípade potreby boli za nich potrestaní. Keďže princa nemohol udrieť nikto, kvôli vzdelávacím účelom dostal bitku chlapec, ktorý s ním vyrastal. Účinok to malo o to väčší, že princ sa väčšinou s chlapcom skamarátil a keď videl, ako ho bijú za to, čo vykonal, najbližšie si rozmyslel, ako sa bude správať.

wikimedia.org

Valchovač

Viete, aký je rozdiel medzi spracovaním textilu a starostlivosťou oň dnes a v minulosti? Kedysi sa prádlo pralo v ľudskom moči. A ten bolo potrebné pozbierať z verejných toaliet…

Stavač kolkov

Dnes je aj táto práca mechanizovaná, keď ste si však v minulosti chceli zahrať kolky, musel tam byť niekto, kto popadané kolky pozbiera, očistí a znova ich postaví na miesto. Aj toto bola zle platená manuálna práca, niekto ju však vykonávať musel.

Plánovač orgií

Toto zamestnanie bolo aktuálne v antickom Ríme a ako ste si zrejme domysleli, úlohou človeka bolo zorganizovať zábavku pre bohatých plnú jedla, hudby a sexu. Medzi najznámejších plánovačov patril autor diela Satyrikon, Gaius Petronius. Ktovie, možno podobné zamestnanie existuje aj dnes, len sa o ňom nehovorí.

wikimedia.org

Počítačky

Jednoducho povedané, počítač bol v 17. storočí niekto, kto počítal. Dáta bolo potrebné analyzovať ručne a neskôr za pomoci jednoduchých kalkulačiek.

Dokážete si predstaviť tieto zamestnania vykonávať? Aká je vaša práca snov?

Pozri aj: TEST: Tento presný psychologický test vám prezradí, aké zamestnanie je pre vás najvhodnejšie

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov