Nájsť si partnera alebo partnerku môže byť občas náročnou úlohou.

Napriek tomu, že žijeme v modernej dobe, občas je dobré načrieť do minulosti a inšpirovať sa tým, ako sa dvorilo a randilo v minulosti. Aj keď niektoré veci sú staromódne, stále majú svoje čaro. I keď, nie sme si istí, či by ste uspeli s každou metódou z nasledujúceho zoznamu…

Článok pokračuje pod videom ↓

Nenápadné flirtovanie

V Európe bol v 18. storočí módnym a užitočným doplnkom vejár. Dámam slúžil nielen na ovievanie sa ale aj na vysielanie signálov objektom svojho záujmu. Ak by ste si mysleli, že možnosti flirtovania s vejárom sú relatívne obmedzené, ste na omyle. Dámy dokázali vejárom vyslať údajne až 30 rôznych signálov a úlohou pánov bolo naučiť sa ich rozlišovať. Napríklad, schovanie očí za roztiahnutým vejárom bolo signálom pre „milujem ťa“. Nosenie otvoreného vejára v ľavej ruke zas značilo, že dáma má záujem o konverzáciu.

Svadobný trh

V minulosti sa ľudia snažili zabezpečiť, aby si partnera našiel skutočne každý, aj ten najškaredší či najchudobnejší človek. Vytvorili preto svadobný trh, kde si muž mohol manželku vybrať. Išlo o niečo ako dnešná aukcia. Tie najkrajšie ženy boli vydražené za najviac peňazí, vydávali sa teda za najbohatších mužov. Potom prišli na rad ženy, ktoré boli staršie, škaredé, alebo choré. V takom prípade sa mužom platilo za to, aby si ich vzali. V prípade, ak by sa manželstvo nevydarilo, peniaze sa účastníkom aukcie vrátili.

unsplash.com

Tajný jazyk

V minulosti bolo náročné ujsť dozoru rodičov a ukradnúť si chvíľku len pre seba, súkromia bolo teda nedostatok. Čiastočným riešením bolo vymyslieť si vlastný spôsob dorozumievania sa, ktorému ostatní nerozumeli. Túto stratégiu využíval aj Thomas Edison pri svojej druhej manželke Mine Miller. Mina mala len 20 rokov a Edison mal 39, keď sa spoznali. Aby si uľahčili komunikáciu, naučil ju morzeovku. Údajne ju prostredníctvom nej aj požiadal o ruku.

Pred svokrovcami sa vyhýbajte alkoholu

V súčasnosti to už taká veda nie je, v minulosti však musel dať povolenie na sobáš dvojice otec dcéry. Bolo preto nevyhnutné pozitívne na neho zapôsobiť. Aj keď alkohol pomáha prekonať nervozitu, nie je vhodné využívať to pred stretnutím so svokrovcami. Na to prišiel aj Hippocleides, ktorý sa od radosti, že vyhral súboj o ruku svojej vyvolenej tak veľmi opil, že urobil stojku na hlave a kýval nohami do rytmu hudby. Hovorí sa, že si ženu „odtancoval preč“, lebo tá sa po tomto výstupe radšej vydala za Megaclesa.

unsplash.com

Buďte praktickí

Ako nám ukázali už starovekí Egypťania, občas je najlepšie ukázať svoju praktickú stránku. Napríklad nespanikáriť, keď si k vám žena nasťahuje veci. V Egypte to totiž znamenalo manželstvo. Otec s mužom svojej dcéry uzavrel dohodu, ako sa podelí majetok v prípade, ak by manželstvo nevyšlo. Aj keď sa očakávalo, že manželstvo vydrží po zvyšok života, nie vždy to tak bolo. V tom prípade si deti brala ich matka.

Trávte spolu čas

V minulosti panovala predstava, že žena má svoje miesto v kuchyni a jej úlohou je starať sa o domácnosť, zatiaľčo muž môže robiť v podstate to, čo sa mu zažiada. V niektorých kultúrach sa však verilo, že miesto ženy je po boku jej muža, a to aj počas vojny. V nejednej historickej knihe sa píše, že ženy vzali do rúk meče a sekery a porátali sa s nepriateľom rovnako, ako ich manželia.

Láska vo fľaške

Nehovoríme o alkohole, ale o tzv. nápojoch lásky. Komu to nešlo prirodzene, pomohol si troškou alchýmie. Čarovné nápoje dokázali všeličo – povzbudiť libido, donútiť človeka, aby sa zamiloval, či vyriešiť problémy s potenciou. Aj keď nie každý odvar fungoval presne ako mal, pozitívne účinky sa predsa len mohli dostaviť, keďže často obsahovali afrodiziaká. Najviac rozšírené bolo ich užívanie v čase stredoveku.

unsplash.com

Dajte to na papier

Nie každému ide vyjadrovanie emócií ľahko, v takom prípade sa odporúča napísať ich na papier. Aj keď sa to nezdá, priekopníkmi boli v tomto Vikingovia. Aj keď sa o nich hovorí najmä ako o bojovníkoch, údajne písali výnimočne krásne básne. Písať ich však mohli len manželia svojim ženám. Ak by milostnú báseň napísal muž slobodnej žene, hrozilo by jej, že sa nikdy nevydá, alebo ju rovno popravia.

Dávajte si darčeky

Jeden z najlepších spôsobov, ako upútať niečiu pozornosť, je nápaditý darček. V niektorých kultúrach sa dodnes manželka od rodiny „vykupuje“ za dobytok, peniaze či pozemky. V iných zas musí platiť otec nevesty jeho rodine. Dnes je moderné dávať darčeky len tak, nezáväzne, a to aj v prípade, ak sa neplánujete hneď zosobášiť.

unsplash.com

Naučte sa anatómiu

Honoré de Balzac tvrdil, že pozná tajomstvo úspešného manželstva. Muž by mal za svoj život vypitvať aspoň jednu ženu, aby dokonale spoznal jej anatómiu. Okrem toho tvrdil, že každý človek má isté množstvo energie a muži si ju vybíjajú prácou. Ženy však v tých časoch boli v domácnosti, Balzac preto odporúčal ženu dostatočne zaneprázdniť, aby sa aj ona mala možnosť zbaviť prebytočnej energie. Ďalej odporúčal ženám nepiť čistú vodu, ale primiešať si do nej víno.

Čo myslíte, využijete niektorú z rád aj vy?

Pozri aj: Ste dieťa 90. rokov? Ak áno, pri pohľade na týchto 15+ retro obrázkov vás pochytí poriadna nostalgia

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov