Annie Jonesová bola v cirkuse známa ako Bradatá dáma.

Narodila sa 14. júla 1865 vo Virgínii a už od útleho detstva sa s ňou život nemaznal. Hovorí sa, že už keď sa narodila, mala bradu pokrytú hustým ochlpením. Jej rodičia boli spočiatku vydesení faktom, že ich dcéra má bradu, za akú by sa nehanbil žiaden chlap. Čoskoro si však uvedomili, že práve na tomto môžu zarobiť nemalé peniaze.

Článok pokračuje pod videom ↓

Annie nemala ešte ani rok, keď sa jej rodičia rozhodli, že pôjde k Barnum cirkusu, ktorý v tom čase vystupoval najmä v New Yorku. Skôr, než sa naučila chodiť, stala sa z nej jedna z najobľúbenejších atrakcií. Ľudia ju milovali natoľko, že Barnum ponúkol jej matke zmluvu na tri roky, pričom platiť je mal 150 dolárov týždenne. Annie však napokon ostala v cirkuse omnoho dlhšie.

Aby divákov pobavila, obliekala sa veľmi žensky a módne, aby tak vytvorila kontrast k zdanlivo mužskej brade. Okrem toho sa však naučila hrať na mandolínu a okrem jej brady obdivovali diváci aj jej hudobný talent. V tom čase ešte nebolo známe, čo Jonesovej zjav zapríčinilo. Dnes už sa vie, že za všetko bolo zodpovedné ochorenie zvané hirsutizmus. Ten je zvyčajne spôsobený narušením hormonálnej rovnováhy a zapríčiňuje nadmerný rast ochlpenia v oblasti hrudníka, tváre, ale aj na iných častiach tela.

V súčasnosti ovplyvňuje približne 10 až 15 percent ľudí po celom svete a jeho príznaky je možné kontrolovať a liečiť, Annie Jonesová však takúto možnosť nemala. Vôbec nemala ľahký život a mimo cirkusového stanu si ho ani príliš neužila. Hovorí sa, že v roku 1880, keď mala len 15 rokov, sa vydala za Richarda Elliota, ktorý taktiež pracoval v cirkuse. Rodičia však z tohto sobáša neboli nadšení a neodobrili ho.

Napriek tomu však manželstvo trvalo 15 rokov, no dvojica sa napokon v roku 1895 rozviedla. Annie sa totiž zamilovala do muža menom William Donova, čoskoro sa opäť vydala a s Williamom cestovali po svete a vystupovali ako dvojica. Manželstvo však netrvalo dlho. Donovan zomrel len o štyri roky neskôr a z Annie sa stala vdova. Rozhodla sa preto, že sa vráti na miesto, ktoré bolo jej domovom takmer po celý život a opäť začala vystupovať pre Barnum. Okrem toho si privyrábala aj ako atrakcia v múzeách.

V roku 1902 sa Annie vydala na návštevu k svojej matke, no vážne ochorela. Zomrela 22. októbra na následky tuberkulózy vo veku 37 rokov.

Pozri aj: Ella Harperová trpela neobyčajnou chorobou. Vyslúžila si vďaka nej prezývku „Ťavie dievča“

allthatisinteresting, wikipedia, wikipedia, thehumanmarvels
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov