Foto: unsplash/ Poodar Chu

Z času na čas každý z nás čelí úlohe, ktorá je poriadnou výzvou.

Každý sa k nej stavia ináč, niekto sa do nej pustí okamžite, iný zas váha. Niekto sa nezastaví, kým nesplní svoj cieľ, kým iného vyvedie z rovnováhy aj najmenšie rozptýlenie. Niekto sa zas vzdá pri prvom potknutí. Nech patríte do ktorejkoľvek kategórie, vždy existuje spôsob, ako si cestu za svojím cieľom zjednodušiť a zvýšiť tak svoje šance. Ako na to?

Článok pokračuje pod videom ↓

Predbežné zaťaženie

Ako píše PsychologyToday, existuje spôsob, ako z obrovskej výzvy urobiť zdolateľný cieľ. Platí dokonca pravidlo, že čím je výzva väčšia, tým lepšie trik funguje. Odhodlanie je síce dôležité, no písať o ňom priateľom na Facebooku a uverejňovať motivačné fotografie na Instagrame pomôže len málo. Čo teda urobiť? Odborníci odporúčajú techniku tzv. predbežného zaťaženia.

Pomôže komukoľvek a kedykoľvek

Peter Galloway bol jedným z prvých odborníkov, ktorí sa týmto fenoménom zaoberali a neskôr sa mu v knihe s názvom The Power of Moments venovali bratia Chip a Dan Heathovci. Aby toho nebolo málo, predbežné zaťaženie je nápomocné nielen pri dosahovaní pracovných cieľov, ale napríklad aj pri liečbe drogovej závislosti.

Okrem toho pomohlo pacientom rýchlejšie sa zotaviť po výmene kĺbov a študentom zas pomohlo splniť si zadania dobre a načas. Technika pomohla šesťročným deťom, ale aj starším pacientom trpiacim demenciou a dokonca aj pacientom s poraneným čelným lalokom. Zdá sa teda, že táto technika pomôže takmer komukoľvek a v akejkoľvek situácii.

Foto: unsplash

Niečo ako vojenský nácvik

Znie to síce desivo, no niečo takéto sa učíme už od škôlky. Pripravujeme sa na rôzne situácie nácvikom. Uľahčujeme si tým život, keby k nejakej udalosti skutočne došlo, pretože vďaka nácviku by sme reagovali automaticky. Napríklad, na pracoviskách sa neraz robia požiarne cvičenia, aby zamestnanci vedeli, ako majú reagovať, keby vznikol v budove požiar.

Odstráňte „ak“

Nech chcete dosiahnuť čokoľvek, odstráňte zo svojho repertoára myšlienky ako „Ak sa na to budem cítiť, ak sa k tomu dostanem, ak na to budem mať čas…“. Prestaňte sa spoliehať na akúsi vyššiu moc, ktorá by mala byť spúšťačom k činnosti. Spoľahnite sa radšej na spúšťače, ktoré si stanovíte sami.

Spúšťačom môže byť napríklad čas. Aké je vaše obľúbené číslo? Vezmite si napríklad číslo 3,14 a motivujte sa ním, v daný deň začnete cvičiť presne o 3:14. Spúšťačom nemusí byť len čas, môže ním byť akákoľvek predvídateľná udalosť. Napríklad štartovanie motora. Každé ráno, keď nasadnete do auta, ak váš motor naštartuje, pomyslite si na jednu vec, za ktorú ste vďační. Takýmto spôsobom prebieha nácvik zmeny postoja.

Foto: unsplash

Oslavujte malé kroky

K taktike pridajte ešte jeden posledný krok, malú oslavu. Nech sa vám podarí dosiahnuť čokoľvek, hoci len malý posun vpred, oslávte to. Nehovoríme, že máte otvárať šampus a pozvať stovku ľudí, jednoducho pre seba urobte niečo malé, aby ste si úspech zapamätali. Zatancujte si, pustite si svoju obľúbenú pesničku alebo si doprajte kúsok čokolády.

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov