Niekedy každého z nás prepadne pocit, že sa pre iných môžeme aj roztrhať a predsa naše skutky ostávajú akosi nedocenené.

Hádam neexistuje človek, ktorému by občas nepadlo dobre slovko pochvaly či uznania. Neraz sa však stáva, že sa ničoho takého nedočkáme. Ba naopak, nech sa snažíme akokoľvek, prichádzajú len výčitky. Keď ale najbližšie nadobudnete pocit, že vašu snahu nikto nedokáže oceniť, prečítajte si toto.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pamätajte, dôležitejšie ako to, či vás dokážu oceniť iní je to, nakoľko si ceníte sami seba. Predstavte si napríklad muža, ktorý bol kedysi alkoholikom a vydržal bez alkoholu rok, no po roku sa jeho priateľka rozhodla, že ho opustí a navyše ho prepustili aj z práce. Závislosti tak opäť prepadol. Našťastie, dostal sa do rúk odborníčke, ktorej sa na svoju situáciu posťažoval.

Tej sa priznal, že priateľka aj nadriadený mu síce hovorili slová chvály, napriek tomu sa však cítil byť nedocenený. Neveril, že tie slová boli úprimné. Trval na tom, že keby boli, priateľka by ho nebola opustila a nadriadený by ho nevyhodil.

Foto: unsplash

Odborníčka sa na chvíľku zamyslela a opýtala sa muža, či si skutočne myslí, že je obeťou. Či je skutočne presvedčený o tom, že práve jeho priateľka a nadriadený sú zodpovední za jeho negatívne pocity a za jeho postoj. Následne sa ho opýtala, či niekedy ocenil sám seba. V miestnosti nastalo ticho a po chvíli muž priznal: „Nie, nemám sa rád.“

Odborníčka nadvihla obočie a povedala: „Takže sa snažíte vyhovieť každému okolo vás, aby ste si získali ich uznanie. Keď sa vám uznanie podarí získať, neveríte mu, pretože si nemyslíte, že ste dostatočne dobrý. Potom však cítite hnev, pretože máte pocit, že vašu snahu nikto nedokáže oceniť. Vaša priateľka aj nadriadený sa od vás odvrátili pravdepodobne práve kvôli vášmu postoju, ktorý je plný hnevu a zatrpknutnosti. Kým sa však nenaučíte mať rád sám seba, vaše problémy budú naďalej pretrvávať. Ste ochotný zapracovať na zmene?“

Keď muž prikývol, odborníčka mu dala takúto radu: „Odteraz si pozorne všímajte svoje emócie a vždy, keď pocítite hnev, spýtajte sa sám seba, čo vás k tomu vedie, ako sa v danom momente správate a čo tieto pocity spôsobuje. Viem, že si myslíte, že sú za tie negatívne pocity zodpovední iní, verte však, že to nie je pravda. Je jednoduché obviňovať iných, musíte však prebrať za svoje pocity zodpovednosť.

Foto: unsplash

Predstavte si, že sa môžete stretnúť so svojím starším a múdrejším „ja“, ktoré vám vždy dobre poradí. Každý z nás v sebe totiž nosí množstvo informácií, o ktorých si myslí, že sú pravdivé, v skutočnosti však nie sú a len nám spôsobujú bolesť. Keď sa vám najbližšie vynorí v mysli myšlienka, že nie ste dostatočne dobrý, a že vás nikto nedokáže oceniť, obráťte sa na svoje múdrejšie „ja“ a opýtajte sa, kde je pravda. Pomôže vám to uvedomiť si, že hnev vás vpred neposunie, zato láska a úcta k sebe samému áno.“

Po nejakom čase si muž uvedomil, že priateľka nebola zodpovedná za všetky jeho negatívne emócie a on jej svojimi obvineniami nesmierne ubližoval. Keď si to všetko pripustil, priateľka sa k nemu vrátila. Tým, že sa naučil vážiť si sám seba, mohol aj iným ľuďom preukazovať patričnú lásku, úctu, rešpekt a podporu.

Pozri aj: Tu je 5 dôvodov, prečo by ste mali byť vďační za hlúpych a zákerných ľudí, ktorých vám osud pošle do cesty

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov