Hovorí sa, že aby nás mohli milovať iní, najprv musíme milovať sami seba.

S neustále sa zvyšujúcimi nárokmi spoločnosti to vôbec nie je jednoduché. Ideály a kritika sa na nás valia z každej strany a my musíme nielen odolať, ale aj si udržať svoje psychické zdravie. Našťastie, máme moc meniť svoj náhľad na svet a na seba tak, aby sme boli šťastnejší. Ako na to?

Článok pokračuje pod videom ↓

Pomôže vám týchto 6 cvičení.

Z čoho ste už vyrástli?

V tomto prípade nehovoríme o oblečení, ktoré vám je už malé, ale o duševnej stránke osobnosti. Zamyslite sa nad tým, či v sebe nenosíte niečo, z čoho ste už vyrástli a viac vám to nemôže nijako poslúžiť. Či už je to závislosť na jedle alebo na nakupovaní, zlí priatelia či nejaký zlozvyk. Zapíšte si to, aby ste to mali na očiach. Keď už ste prišli na to, z čoho ste vyrástli, je čas urobiť poriadok a zbaviť sa toho tak, ako by ste sa zbavili nepotrebného oblečenia v šatníku.

Ako hovoríte o ľuďoch okolo seba?

Často si všímame, ako hovoria ľudia o nás alebo o iných, zamýšľate sa však niekedy nad tým, ako hovoríte vy s inými ľuďmi a o nich? Hovoríte im dobré veci a podporujete ich alebo ste zatrpknutí a závidíte? To, ako komunikujete s inými totiž odráža to, ako sa cítite. Je dôležité, aby ste o sebe vedeli hovoriť v pozitívnom svetle, podporovať ľudí okolo seba a hovoriť otvorene o tom, kým ste teraz a kam sa chcete dopracovať. Ak to nejde, zdá sa, že je čas na zmenu.

Foto: unsplash

O čom hovoria ľudia a ako?

Všímajte si pozorne, ako a o čom hovoria ľudia okolo vás. Vysmievajú úspechy svojich priateľov a pochybujú o každom, kto sa pokúša o zmenu k lepšiemu? Majú svoje ciele a snažia sa podporiť tie vaše? Ak je to tá prvá možnosť, je čas rozlúčiť sa. Je to síce nepríjemné, no verte, že vaše duševné zdravie je dôležitejšie.

Každý má v sebe niečo dobrého

Aj keď to vie byť občas náročné, je to ozaj nevyhnutné. V každom vzťahu s iným človekom by sme mali vidieť niečo pozitívne, niečo, čo by sme chceli zažiť aj v tých ďalších. Každý z nás potrebuje dávať aj dostávať, no túto rovnováhu nedosiahnete, ak budete o ľuďoch vo svojej prítomnosti ale aj minulosti hovoriť len v negatívnom svetle. Ak už vo vzťahu s človekom skutočne nedokážete nájsť nič pozitívne, sústreďte sa aspoň na to, kam vás vzťah posunul a čo nového ste sa z neho naučili.

Čo skutočne chcete?

Spoločnosť nás naprogramovala tak, že vždy v istom veku by sme mali niečo dosiahnuť, nájsť si prácu či založiť si rodinu. Je to však len rámec určený spoločnosťou, no pravdou je, že ak niečo skutočne chcete, nájdete si cestu, ako to dosiahnuť. Investujeme čas, peniaze a snahu, no mali by sme tak robiť len v prípade, ak je to skutočne niečo, čo chceme a nie niečo, čo od nás chce spoločnosť.

Foto: unsplash

Čo chcete zlepšiť?

Pokiaľ ide o to, čo chceme dosiahnuť a zlepšiť, mali by sme byť k sebe úprimní a necítiť za to vinu. Či už chcete viac peňazí, lepší vzťah alebo naopak, práve teraz po žiadnom netúžite, neobviňujte sa. Nestojí za to potláčať svoje potreby, túžby a sny len preto, aby boli ľudia okolo vás spokojní. Majte sa radi a doprajte si to, čo práve potrebujete.

Nezabúdajte, každý si zaslúži lásku, najmä tú od seba.

Pozri aj: Ako odhaliť skutočného narcistu? Stačí, ak sa zameriate na túto tvárovú črtu

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov