Foto: Photo by Drigo Diniz from Pexels

O láske sa hovorí všade - vo filmoch, v knihách, všade, kam sa otočíte.

Láska však nie je jednoduchá, ukrýva sa za ňou celá veda. Je to jedna z najkomplikovanejších vecí na svete, ktorej občas nerozumejú ani samotní vedci, a to napriek desaťročiam výskumov. Čo všetko o nej viete vy?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak vás kvíz zaujal, vyskúšajte si aj ďalšie v našej sekcii kvízov.

Ako dlho trvá, kým sa človek zamiluje?

Foto: unsplash

Láska vzniká rýchlejšie, ako by sa mohlo zdať, stačí len jediná pätina sekundy na to, aby sa človek zamiloval.

K účinku akej drogy prirovnávajú vedci lásku?

Foto: unsplash

Láska sa dá skutočne prirovnať k droge, pri zamilovaní sa totiž dostavujú účinky podobné tomu, ako keď si človek dopraje malú dávku kokaínu.

Ako dlho trvá, kým sa na seba partneri začnú podobať?

Foto: unsplash

Nedávna štúdia dokázala, že po čase sa na seba partneri začnú podobať. Nemenia sa len psychické črty, ale do istej miery aj tie fyzické. Ako dlho to potrvá? Vydržte 25 rokov a uvidíte.

Aké tri zložky tvoria romantickú lásku podľa Rubinovej teórie?

Foto: unsplash

Vo vzťahu by mali byť samozrejmosťou dôvera, priateľstvo, starostlivosť a iné schopnosti a vlastnosti, podľa teórie Zicka Rubina ju však tvoria pripútanie, intimita a starostlivosť.

Aký hormón sa vyplaví do mozgu, keď sa človek zamiluje?

Foto: unsplash

Ako sme spomínali, mnohí prirovnávajú lásku k závislosti od drog, jednou z príčin je hormón dopamín, ktorý sa vyplavuje do tela. Ten súvisí so systémom odmien v mozgu.

Ktorý hormón zvyšuje pocit dôvery medzi partnermi a vytvára puto?

Foto: unsplash

Hormón, o ktorom je reč, sa nazýva oxytocín. Ten sa vyplavuje napríklad keď sa k partnerovi pritúlime. Dôležitú úlohu však zohráva aj pri pôrode, keď si puto vytvára matka s dieťaťom.

Ku ktorému členovi rodiny prirovnávame partnera najčastejšie?

Foto: unsplash

Psychológovia hovoria, že partnera si nevyberáme náhodne, ale podvedome ho porovnávame s našimi rodičmi.

Ako dlho trvá fáza idealizácie partnera?

Foto: unsplash

Keď s niekým začneme chodiť, takmer vždy máme na očiach ružové okuliare a nevnímame chyby toho druhého. Fáza, počas ktorej partnera idealizujeme, trvá zvyčajne pol roka. Potom začneme partnera lepšie spoznávať a zisťujeme, že predsa len nie je dokonalý, a ako každý človek má svoje chyby.

Na základe akej vlastnosti jedinca je možné predpovedať, ako vzťah dopadne?

Foto: unsplash

Štúdie ukazujú, že mimoriadne dôležité vo vzťahu je sebavedomie. Práve to je aj ukazovateľom toho, ako vzťah dopadne. Je dôležité nájsť zlatú strednú cestu a nenechať sa pošľapať no zároveň sa nevyvyšovať.

Kedy hovoríme o prázdnej láske?

Foto: unsplash

O prázdnej láske hovoríme vtedy, ak je prítomný záväzok, no medzi partnermi chýba intimita a vášeň - napríklad keď niekto ostane v manželstve napriek tomu, že láska už vyprchala.

Pozri aj: Iba ten, kto dával na chémii dobrý pozor, zvládne tento kvíz na 100%. Dokážete určiť správne všetky tieto prvky?

 

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov