Foto: Photo by Josh Hild on Unsplash

O déjà vu ste už určite počuli aj vy.

Je to jav, kedy má človek pocit, že na danom mieste už bol a zažil presne túto situáciu. Keď sa to stalo vám, možno ste si pomysleli, že ste zrazu nadobudli schopnosti jasnovidca a možno ste sa nad tým ani nepozastavovali. Predstavte si však, že by podivný moment nepominul o niekoľko sekúnd či minút, ale držal by sa vás dlhých 8 rokov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Slučka

Videli ste film Neuveriteľný deň? Hlavnú úlohu si v ňom zahral Bill Murray a stvárnil otráveného moderátora počasia, ktorý sa jedného dňa ocitne uprostred podivnej búrky. Zdá sa, že je všetko v poriadku, až kým si nevšimne, že ten istý deň prežíva stále dookola, ako v nejakej nepodarenej slučke. Aj keď nie celkom rovnaký, no podobný osud stihol aj istého 23-ročného britského muža.

Foto: unsplash

Už som tu bol

Mladý muž sa jedného dňa vybral k lekárovi so sťažnosťou, s akou sa nestretávate každý deň ani vo svete medicíny. Už nejaký ten čas každý deň nepretržite prežíval pocit déjà vu. Lekára navštívil v roku 2010 a už v tom čase túto návštevu odkladal poriadne dlho. Udal totiž, že v tom čase prežíval desivý pocit nepretržitého déjà vu už 3 roky. Spočiatku pocit, že túto situáciu už videl a zažil, trval vždy len niekoľko minút a potom pominul. Napokon sa však začali tieto intervaly predlžovať a pocit známosti bol čoraz intenzívnejší.

Neurologické poruchy

Každý deň mal pocit, že sa ocitol v uzavretej slučke. Prestal pozerať televíziu, čítať noviny či počúvať rádio, mal totiž pocit, že všetky informácie už predtým počul a videl. Prežívanie opakovaného pocitu déjà vu je pomerne bežné u pacientov s neurologickými poruchami, ako napríklad epilepsia či Alzheimerova choroba, mladý muž však netrpí ani jednou z nich.

Foto: unsplash

Úzkosť

Vinník sa však napokon predsa len našiel. Bola ním úzkosť. Mladý Brit bol totiž posadnutý čistotou a mal strach zo špiny a nákazy. Neustále si umýval ruky a sprchoval sa niekoľkokrát denne. Ak by sa domnienka odborníkov potvrdila, išlo by o prvý prípad dlhotrvajúceho déjà vu spôsobeného úzkosťou. Nanešťastie, viac informácií o tomto prípade zatiaľ zverejnených nebolo, osud pacienta teda nie je známy. Dúfame však, že jeho ťažkosti pominuli a žije šťastne a spokojne.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov