Zrejme máte ešte čerstvo v pamäti dánske hygge, teda koncept, ktorý ľudí učil, ako si čo najviac zútulniť domov a spríjemniť život.

Aj keď je pravda, že schúliť sa ku krbu pod deku s čajom v ruke a prečítať si knižku či porozprávať sa s priateľmi je skutočne lákavá predstava, s produktivitou vám to veľmi nepomôže. Preto prišli tentokrát Švédi s novým konceptom, ktorému dali pomenovanie fika. Aká je jeho podstata?

Článok pokračuje pod videom ↓

Pojem fika, ktorý vznikol prešmyčkou písmen v slovku káva v tomto jazyku, teda kaffe, znamená v preklade prestávka na kávu. Švédi však nie sú príliš nadšení z tohto prekladu, keďže to nie je len obyčajná pauza, počas ktorej si odbehnete do najbližšej kaviarne, aby ste si doplnili kofeín. Vo svojej podstate to síce je prestávka na kávu, má však širší význam a ide o ponímanie tejto prestávky ako sociálneho fenoménu. Podstatou konceptu fika je odreagovať sa od pracovného stresu a komunikovať len tak o všeličom s ľuďmi okolo vás. Dôležité je, aby ste si takúto fika chvíľku dožičili ideálne niekoľkokrát denne.

Fika! A Swedish word and concept that everyone in LEAP is familiar with, including our latest members of the faculty!

Gepostet von Wright State University – LEAP Intensive English Program am Donnerstag, 9. November 2017

Možno ste prevrátili oči a pomysleli si, že ani jeden šéf vám nedopraje toľko voľnosti, aby ste si len tak odskočili počas pracovnej doby niekoľkokrát s kolegami na kávu. Možno pomôže, keď zdôrazníte, že nejde o akt z lenivosti. Kvalitná fika pauza vám pomôže opäť sa nakopnúť, aby ste následne svoju prácu mohli vykonávať efektívnejšie.

Ak napríklad pracujete od rána do piatej večer, poobede už je človek vyhorený a to jediné, na čo myslí, je kedy sa už dostane z práce, príde domov a môže sa venovať domácim povinnostiam, ísť von alebo len tak vyložiť nohy. Práve preto si občas treba z pracovnej doby ukrojiť 15 minút. Nielenže vám to pomôže k vyššej produktivite, ale budete aj šťastnejší a budete menej deprimovaní z toho, že vás ešte čaká polovica pracovného dňa.

Fika (verb + noun)The concept of Fika is simple. In Sweden, Fika means more than just having a cup of coffee. It is…

Gepostet von Catalyst Coffee am Montag, 17. April 2017

Aby mohli efektivitu konceptu fika dokázať, vykonali vedci niekoľko výskumov. Tie dokazujú, že dva až trikrát denne si odpočinúť s kolegami pri káve zvyšuje produktivitu nielen na úrovni jedinca, ale z dlhodobého hľadiska je to prospešné aj pre spoločnosť. Práve preto sa mnoho švédskych spoločností rozhodlo, že začnú s konceptom experimentovať.

Zdá sa, že to funguje, pretože podľa prieskumov patria zamestnanci švédskych firiem medzi tých najspokojnejších a najmenej vystresovaných, ich produktivita pritom vôbec neklesá, práve naopak. Švédsko sa pri hodnotení produktivity umiestnilo v rebríčku na 11. mieste spomedzi 38 krajín. Dokonca len jedno percento Švédov má pocit, že musia robiť nadčasy, ostatní zvažujú, že dokonca pracovné dni skrátia.

Čo si o koncepte fika myslíte vy?

Pozri aj: 4 princípy, ktoré robia z obyvateľov Škandinávie tých najšťastnejších ľudí na svete

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov