Foto: Photo by Wilson Vitorino from Pexels

Iste sa už aj vám stalo, že ste na niečo nedokázali prestať myslieť.

Stačí, že sa niekto vyjadrí na náš účet a už premýšľame nad tým, ako to myslel, prečo to povedal, akým tónom to povedal, čo si z toho máme vziať atď. V hlave nám krúži milión otázok, odpovede neprichádzajú a napokon sa ocitáme v podivnom bludnom kruhu, ktorý nám nedá spávať, no ani nás neprinúti činiť sa. Tomuto hovoria odborníci analyzačná paralýza.

Článok pokračuje pod videom ↓

Analyzačná paralýza

Aj keď človek dostal schopnosť uvažovať do daru, prehnané premýšľanie nad niečím môže byť skôr príťažou a môže pôsobiť kontraproduktívne. Analyzačná paralýza nie je novým pojmom, v rôznych podobách sa jej venovali už myslitelia v antickej filozofii. Písal o nej napríklad slávny bájkar Ezop. V jednej zo svojich bájok popisoval cestu líšky a mačky. Ako tak putovali, vždy natrafili na niečo pod zub, občas myš a občas sliepku.

Mačka a líška

Ako to však už býva, líška a mačka sa začali hádať a čím ďalej spor pokračoval, tým boli útoky osobnejšie. Líška napríklad mačke hovorí: „Myslíš si, že si múdrejšia ako ja? Myslíš si, že vieš všetko? Ale ja mám v rukáve množstvo trikov.“ Na to mačka odpovedala: „Priznávam, že viem len jeden trik, ten je však hoden viac ako tisíc tvojich.“

Foto: unsplash

Kam skôr skočiť

Zrazu sa v diaľke ozvali výstrely a štekanie loveckých psov. Netrvalo ani sekundu a mačka sa už na líšku dívala z koruny stromu: „Toto dokážem ja, teraz sa predveď ty.“ Líška mala v zálohe tiež plán na útek, a to hneď niekoľko. Na výber však bolo toľko možností a líška sa nevedela rozhodnúť kam skôr, a tak pobiehala z miesta na miesto. Psy napokon líšku dobehli a roztrhali, všetky plány teda boli zbytočné.

Bájka poukazuje na fakt, že je lepšie mať jeden realistický plán, ako tisíc možností na výber. Mať na výber príliš veľa možností nám totiž môže skôr uškodiť ako pomôcť. Ak chcete niečo dosiahnuť, radšej konajte, ako keby ste mali len donekonečna premýšľať nad možnosťami.

Prečo sa vlastne analyzačná paralýza objavuje?

Bojíme sa chýb

Každý náš krok je sprevádzaný rozhodovaním – od rozhodovania o tom, čo si obliecť, až po to, čo zjesť na večeru a kedy ísť spať. Niektoré rozhodnutia sú dôležité viac, iné menej, no nevyhneme sa im. Čím je však rozhodnutie závažnejšie, tým viac úzkosti vyvoláva. Čas sa totiž nedá vrátiť a keď sa ukáže, že rozhodnutie bolo chybné, neostáva nič iné, len znášať následky. Najradšej by sme boli, keby sme si mohli byť výsledkom absolútne istí, to sa však nestane, jedinou istotou je totiž neistota.

Priveľa informácií

Internet, televízia či iné médiá – informácie sa na nás valia z každej strany. Väčšinu z nich pritom k životu nepotrebujeme. Kedysi ľudia nemali taký prístup k informáciám z celého sveta a dokázali prežiť aj bez toho. Dnes máme o každom jednom produkte kvantá informácií a každý produkt prichádza v niekoľkých variantách a značkách, z čoho napokon len ostávame frustrovaní a znižuje sa pravdepodobnosť, že si vôbec niečo vyberieme.

Foto: unsplash

Snaha o perfekcionizmus

Neraz sme v škole či v zamestnaní vedení k tomu, aby sme sa neuspokojili len tak s akýmkoľvek výsledkom, ale snažili sa vždy dotiahnuť všetko do dokonalosti. Práve vďaka nedokonalostiam sú však veci jedinečné a krásne.

Ako sa analyzačnej paralýze vyhnúť?

Stanovte si deadline

Harold Geneen raz povedal, že je lepšie urobiť dobré rozhodnutie rýchlo, ako pomaly dospieť ku zlému. Ak teda potrebujete urobiť dôležité rozhodnutie, stanovte si termín, ktorého sa budete držať. Vyčleňte si nejaký čas na zhromažďovanie informácií a následne na rozhodnutie, nedokladajte to do nekonečna.

Držte zvedavosť na uzde

Zvedavosť je síce skvelá a v mnohých prípadoch vám môže byť veľmi užitočná, nie však v prípade, ak sa potrebujete rozhodnúť. Informácie môžete hľadať donekonečna, pokojne aj desiatky rokov a stále môžete mať pocit, že ich nie je dosť. Človek však nie je dokonalá bytosť a nemôže vedieť všetko.

Foto: unsplash

Nečakajte na dokonalý moment

Niektorí ľudia sa radi spoliehajú na akési znamenia od vyššej moci, na tie by ste však čakať nemali. Prečo čakať na dokonalý moment, keď sa môžete prispôsobiť tomu nedokonalému? Okrem toho, človek nemôže mať pod kontrolou úplne všetko.

Malé kroky

Ak je rozhodnutie dôležité, nemusíte hneď všetko obrátiť naruby, hýbte sa vpred po malých krôčikoch. Udržíte si tak pocit bezpečia, no predsa budete robiť pokroky. Okrem toho, okresajte počet možností. Čím menej možností budete mať na výber, tým bude rozhodovanie ľahšie.

Zvážte, aké emócie do toho vložíte

Náš život sa na emóciách zakladá, niekedy je však nevyhnutné na chvíľu ich odložiť bokom a rozhodnutie urobiť racionálne. Inokedy zas rozum nepomôže a musíte sa spoľahnúť na intuíciu. Dôležité však je určiť si priority, čomu sa skutočne chcete venovať a čo jednoducho necháte tak.

psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov