Láska je záhadná vec, ktorú doposiaľ nerozlúštila veda ani filozofia.

Isté však je, že bez nej človek žiť nedokáže a keď sa človek zamiluje, má pocit, že celý svet je čarovný. Nie je to však niečo, čo si dokážeme vynútiť, varujeme vás preto, že nepíšeme o zaručených radách, ktoré fungujú ako nápoj lásky. Psychológia však o láske už predsa len niečo vie, dokáže vám preto do istej miery pomôcť, napríklad prostredníctvom týchto štúdií.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prvý dojem

Najúčinnejšia cesta, ako si niekoho získať, je urobiť dobrý prvý dojem. Je to však náročnejšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ak totiž stretnete niekoho nového, dotyčná osoba si o vás mienku vytvorí už v priebehu niekoľkých sekúnd. Práve prvý dojem však dokáže v mysli človeka pretrvať najdlhšie.

Nedostupnosť

Aj keď tváriť sa nedostupne je romantika zo starých filmov ako vyšitá, dnes to už nie je celkom funkčné. Nehovoríme, že máte na celý svet vykrikovať, že máte záujem, dajte to však nenápadne najavo. Nanešťastie (alebo našťastie?), nedokážeme jeden druhému čítať myšlienky a je potrebné dať tomu druhému najavo, že sa nepopáli, ak sa vás pokúsi získať. Toto tvrdenie dokazujú aj výskumy. Tie hovoria, že ak nestojíte v kúte ale ste otvorenou osobou, je to ešte viac príťažlivé ako dlhé nohy, svaly či vybielený úsmev.

Efekt expozície

Stalo sa vám už niekedy, že ste sa postupne zamilovali do niekoho, s kým ste strávili veľa času? To nebola Amorova práca ale výsledok efektu expozície. Ten hovorí, že čím viac času s niekým trávite, tým je pravdepodobnejšie, že vás začne priťahovať. Neplatí to len v prípade romantickej lásky. Výskumy dokazujú, že aj študenti, ktorí počas školy žili bližšie k sebe, boli napokon lepšími priateľmi. Samozrejme, aj v tomto treba nájsť zlatú strednú cestu. Ak niekoho budete neustále prenasledovať a snažiť sa s ním byť každú chvíľu, zrejme z toho nadšený nebude.

unsplash.com

Efekt chameleóna

Znie to síce zvláštne, no kopírovanie pohybov a reči tela druhého človeka v ňom môže vyvolať sympatie. Ani tu však netreba preháňať a opakovať všetko ako za detských čias. Stačí, ak počas rozhovoru mierne nakloníte hlavu chvíľu po tom, čo tak urobila druhá osoba. Kľúčom je však v tomto prípade nenápadnosť.

Hypotéza párovania

Všimli ste si niekedy, že väčšina dvojíc si je podobná, pokiaľ ide o atraktivitu? Nie je to náhoda, je to veda. Práve to je zdrojom nejedného smutného príbehu, keď sa menej atraktívny jedinec zamiluje do celebrity školy. Nič nie je nemožné, no veda je silnejšia a dokonca tvrdí, že vo vzťahu, kde je jeden z partnerov atraktívnejší, ako ten druhý, to pravdepodobne bude škrípať.

Pratfall efekt

Ak sa niekoho snažíme zaujať, myslíme si, že musíme byť dokonalí. To však nie je pravda. Pratfall efekt totiž tvrdí, že nás prirodzene priťahujú ľudia, ktorí nie sú dokonalí a občas urobia chybu. Samozrejme, opäť nehovoríme o tom, že máte na každom kroku niečo rozbíjať a tváriť sa, že ste sa potkli. Nebojte sa však ukázať, že aj vy máte svoje chyby, jednoducho buďte človekom.

Tajomstvá

Vyzradiť niekomu tajomstvo si vyžaduje istú dávku dôvery a náklonnosti. Tajomstvá si treba zaslúžiť, preto ak niekomu svoje tajomstvo prezradíte, vzbudíte v ňom pocit blízkosti. Okrem toho, aj keď sa do vás daná osoba nezamiluje, vždy padne dobre dostať tiaž tajomstva zo svojej hrude a výskumy dokazujú, že čím viac tajomstiev s niekým zdieľate, tým ste si bližší.

unsplash.com

Reč tela

Nie sú síce natoľko viditeľné ako v zvieracej ríši, aj človek však má isté rituály, ktoré vyzrádzajú záujem bez toho, aby ste povedali čo i len slovko. Všimnite si napríklad, či má daná osoba prekrížené ruky. Ak áno, môže to naznačovať strach, ale rovnako aj uzavretosť a snahu udržať si odstup. Ak chcete dať najavo, že sa vám niekto páči, vyberte ruky z vreciek a nechajte ich voľne vedľa tela. Mimoriadne dôležitý je okrem pozície rúk aj očný kontakt a úsmev.

Adrenalín

Výskumy dokazujú, že spoločné zážitky, počas ktorých sa do tela vyplavuje adrenalín spôsobujú, že pôsobíte atraktívnejšie. Vyšplhať sa však na vrchol budovy a snažiť sa o dokonalú selfie síce môže spôsobiť nával adrenalínu, to ale zrejme nie je najlepší nápad na randenie. Vedci odporúčajú napríklad zábavné parky.

Výhra a strata

Ako sme spomínali vyššie, občas sa môže stať, že sa postupne zamilujete do niekoho, s kým trávite veľa času. Čo sa však stane, keď sa zamilujete a dostane sa k vám, že sa o vás objekt lásky vyjadril nepekne? Bizarné je, že to síce zamrzí, ale podľa vedcov budete zamilovaní ešte viac, ako keby sa o vás osoba vyjadrovala pekne. Nepokúšajte sa však nikoho zámerne urážať, pretože toto je podľa vedcov platné len v prípade, ak sa nezamilujete na prvý pohľad ale láska prichádza postupne.

Noste červenú

Je dokázané, že ľudia, ktorí nosia červené šaty, pôsobia príťažlivejšie. Ak sa teda niekoho pokúšate zaujať, voľte červenú. Neodporúčame však vystaviť na obdiv viac pokožky, ako sa patrí.

unsplash.com

Nadväzujte priateľstvá

Ak chcete niekoho zaujať, je dôležité priateliť sa s jeho/jej priateľmi. Dnes nám to dokonca výrazne uľahčujú aj sociálne siete. Ak sa vám zrazu na Facebooku začne prihovárať osoba, ktorá sa o vás dovtedy nezaujímala, je možné, že sa jej páči niekto vo vašom okolí.

Zmysel pre humor

Neberte to príliš vážne, usmejte sa. Zmysel pre humor je totiž najviac príťažlivá črta. Aj keď nie ste typ človeka, ktorý by sypal vtipy z rukáva na počkanie, aj snaha sa cení.

Dotýkajte sa správne

Je zvláštne hovoriť o správnosti dotyku, štúdie však dokazujú, že ak to zvládnete, budete pôsobiť atraktívnejšie. Ženy majú v tejto oblasti údajne podvedomý talent. Občas sa v konverzácii akoby len tak mimochodom dotknú mužovej ruky alebo sa tvária, že potrebujú pomoc v chôdzi na opätkoch, aby ho mohli chytiť za rameno. Nie je to síce zaručený recept, no vedci tvrdia, že na podvedomej úrovni zvyšuje vaše šance.

Buďte sami sebou

Aj keď je to klišé, jednoznačne platí. Môžete skúšať toľko psychologických trikov, na koľko si len spomeniete, no nepomôžu vám, ak nebudete sami sebou.

Pozri aj: Muži prezradili, ktorých 10+ drobných romantických gest vo vzťahu milujú najviac. Odolá im máloktorý

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov