Iste si spomeniete aj vy na ten radostný moment, keď ste objavili nejakú skvelú reštauráciu.

Okamžite ste ju vymenovali za svoju obľúbenú a pri každej príležitosti bola vašou prvou voľbou. Dokonca ste o nej povedali aj všetkým svojim priateľom. Aj keby vás prebudil hlad o tretej v noci, táto reštaurácia bude vaša prvá voľba, ak by náhodou bola otvorená nonstop.

Článok pokračuje pod videom ↓

Časom však zaľúbenie opadne a vy máte pocit, že z tej reštaurácie si už nechcete objednať nikdy viac a nedostanete do seba ani jediný hlt. Ako tomuto zabrániť? Obmieňajte spôsob, akým svoje obľúbené jedlo jete. Napríklad, keď milujete pizzu, ktorá je špecialitou daného podniku, jedzte ju pri jednej príležitosti rukami, inokedy zase „slušne“ príborom. Zrazu na svoje obľúbené jedlo zmeníte uhol pohľadu.

Tento fenomén sa netýka len jedla, ale každého príjemného zážitku. Časom sa akoby naše zmysly otupia a už sa nedokážeme z tej istej a rovnakej veci tešiť tak, ako sme sa tešili prvýkrát. Tomuto javu sa hovorí hedonická adaptácia a poukazuje na to, že náš mozog jednoducho nie je nastavený na to, aby sme boli nonstop šťastní.

Foto: unsplash

Dokazuje to štúdia, ktorá skúmala výhercov lotérie. Ukázalo sa, že ani človek, ktorý vyhral v lotérii milión, nebol po roku šťastnejší, ako pred výhrou. Peniaze vyvolali pocit šťastia len na chvíľu a ten po čase opadol. Prečo vlastne k hedonickej adaptácii dochádza? Vedci si myslia, že tento jav má dve príčiny.

Predstavte si napríklad, že ste si práve kúpili nové auto a objavujete jeho úžasné vlastnosti jednu po druhej. Pri každej jazde objavíte niečo nové a skvelé. Nič však netrvá nekonečne dlho, ani objavovanie nových vlastností vášho auta, preto postupne opadá aj ten pocit nadšenia. Ďalším problémom je, že aj na milión eur si po čase zvykneme a to, že ich máme, sa pre nás stane niečím normálnym. Mozog si tak veľmi na novú výhodu zvykne, že ju už viac za výhodu nepovažuje.

Foto: unsplash

Nestrachujte sa však, nie je to také zlé. Odborníci tvrdia, že existuje spôsob, ako zmierniť dopad hedonickej adaptácie. Pokúste sa veci, ktoré bežne robíte, robiť iným spôsobom. Jedli ste už napríklad niekedy čínskymi paličkami? Skúste tak napríklad jesť pukance. Presne to robili účastníci jednej zo štúdií, ktorá sa hedonickou adaptáciou zaoberala.

Výskumu sa zúčastnilo celkovo 68 ľudí, pričom polovica z nich jedla pukance bežným spôsobom a druhá polovica čínskymi paličkami. Ukázalo sa, že ľudia jediaci pukance paličkami si svoje jedlo užívali o niečo viac ako tí, ktorí ich jedli rukami.

Jednoducho zabudnite na rutinu a skúste niečo zmeniť. Účinky takéhoto na prvý pohľad „podivného“ experimentovania vás príjemne prekvapia.

Pozri aj: 5 šikovných psychologických trikov, ktoré vás zachránia v mnohých situáciách

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov