Niekedy je nesmierne náročné požiadať druhého človeka o láskavosť.

Nie vždy však máme na výber. Okrem toho, ako sa hovorí, nikto nie je ostrov sám pre seba a my, ľudia, sme tu pre seba navzájom. Aspoň by to tak malo byť. Potrebujete niekoho požiadať o láskavosť? Povedzte tieto 4 slová.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tieto 4 slová by sa vám mali vryť do pamäti:

Ale samozrejme môžeš odmietnuť.

Prečo je práve táto fráza efektívna?

Vedec menom Chrostopher Carpenter sa rozhodol, že efektívnosť tejto frázy overí a výsledky napokon v roku 2013 uverejnil v časopise Communication Studies. Vo svojom výskume sa odvolal na štúdie, ktoré v roku 2000 vykonali Nicholas Guéguen a Alexandre Pascual. Títo dvaja odborníci vykonali experiment, v rámci ktorého výskumník prikročil vo francúzskom obchodnom centre k náhodnému okoloidúcemu. Následne osobu požiadal, či by mu mohla dať nejaké drobné na lístok na autobus.

Foto: unsplash

Hneď po vyslovení žiadosti však experimentátor dodal, že osoba môže poskytnutie pomoci kedykoľvek odmietnuť. Stačilo počuť takýto jednoduchý dodatok a ukázalo sa, že ľudia boli akosi viac ochotní pomáhať, ba dokonca boli ochotní urobiť aj niečo navyše. Napríklad dali experimentátorovi o niečo viac peňazí, než pôvodne žiadal.

Carpenter sa domnieva, že keď ľudia nadobudnú pocit slobody, sú ochotnejší pomôcť vám, ako keď sa nazdávajú, že im nedávate na výber. Nemusíte sa spoliehať výlučne na frázu presne v pôvodnom znení. Nech už ju vyslovíte v akejkoľvek podobe, dajte človeku, ktorého žiadate o láskavosť pocítiť, že má na výber a keď nechce, nemusí vám pomáhať. Všetci chceme mať predsa možnosť voľby.

Foto: unsplash

Okrem toho, ak niekoho požiadate o láskavosť, dostaví sa aj účinok tzv. Benjamin Franklin efektu. Ten totiž prišiel na to, že ak niekoho požiadate o láskavosť, ktorú vám dokáže splniť, zvýšite svoje šance na sympatie dotyčnej osoby. Ako sa hovorí, zabijete tak dve muchy jednou ranou. Samozrejme, nenavádzame vás, aby ste tento poznatok zneužívali. Nikdy neviete, kedy sa práve vy ocitnete v situácii, kedy bude niekto potrebovať niečo od vás.

Predstavte si sami seba v koži toho druhého. Ako by ste sa cítili, keby vás niekto požiadal o drobné na autobus? Dali by ste mu ich skôr, keď vás len priamo požiada, alebo keby vyjadril, že máte slobodu odmietnuť?

Pozri aj: Všetko, čo má, si musela tvrdo vydrieť. Jedna z najbohatších žien na svete prezradila, ako si k sebe pritiahnuť úspech

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov