Šťastie je niečo, čo by malo byť súčasťou života, no neraz sa nám ho dostáva akosi pomenej.

Odborníkom to nie je jedno a rozhodli sa preskúmať, čo nám to šťastie vlastne kradne. Ukázalo sa, že za to môže napríklad aj nabitý kalendár, a to nie len ten pracovný, ale aj dni, ktoré sme si vyhradili na aktivity mimo práce.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výskumy dokázali, že aktivity, ktoré si vopred naplánujeme, nám prinášajú menej radosti ako tie, ktoré sú spontánne. Ak si totiž všetko zapíšete do kalendára, prestane záležať na tom, či máte v okienku napísaný termín u zubára alebo kávičku s kamoškou v meste. Náš mozog to jednoducho hodí všetko do jedného vreca a začne to vnímať ako povinnosť. A brať čas strávený s priateľmi ako povinnosť jednoznačne nie je práve najšťastnejšie riešenie.

Profesor Malkoc tvrdí, že sme neraz tak pohltení povinnosťami, že sa bojíme, či čokoľvek iné ešte vôbec stihneme. Vyhradzujeme si preto na ne priestor tak, že si ich zapíšeme do diára. Robíme teda viac vecí, ale užívame si ich oveľa menej. Malkoc však nie je jediný, kto sa podobným výskumom venoval. Tvrdenie potvrdzuje množstvo štúdií a závery všetkých sú jednoznačné. Plánovanie nás oberá o radosť.

Foto: unsplash

Jednej zo štúdií sa zúčastnilo 163 študentov, ktorí dostali hypotetický kalendár rôznych aktivít, ktoré mali vykonávať. Niektorí účastníci mali v kalendári len povinnosti, ako napríklad hodiny, ktorých sa musia zúčastniť. Iní zas boli požiadaní, aby si do kalendára dva dni vopred zaznamenali aj aktivity, ako napríklad zmrzlina s priateľmi. Následne sa ich vedci pýtali, aké pocity to v nich vyvolalo.

Výskum potvrdil, že tí, ktorí si do kalendára zapisovali aj stretnutia s priateľmi, to vnímali skôr ako pracovnú povinnosť. Ako sa tomuto vyhnúť? Odborníci tvrdia, že ak si predsa len chcete všetko zapisovať do diára, pokúste sa k aktivitám s priateľmi nezapisovať presný čas. To dodá aktivite istú flexibilitu a nebude do takej miery vnímaná ako povinnosť.

Foto: unsplash

Ďalšej štúdie sa zúčastnilo 148 študentov, ktorí súhlasili, že si počas skúškového obdobia vyrazia na kávu a niečo sladké pod zub. Polovica z nich si mala prestávku urobiť v presne stanovenom čase, kým druhá polovica dostala dvojhodinový priestor a na kávu mohli ísť kedykoľvek v tomto čase. Ukázalo sa, že študenti, ktorí mali prestávku v presne stanovenom čase si ju užívali oveľa menej ako tí, ktorí mali možnosť vybrať si, kedy pôjdu.

Ďalšou možnosťou je nemať kalendár plný na prasknutie a hlavu plnú termínov. Vyberte si aktivity, ktoré sú pre vás skutočne dôležité a užite si ich naplno, namiesto toho, aby ste už počas nich mysleli na to, že o dve hodiny už potrebujete byť niekde inde.

Nezabúdajte, spontánnosť prináša viac šťastia, ako mať všetko presne nalinajkované vopred.

Pozri aj: Toto sú 3 slová, ktoré by ste NIKDY a NIKOMU nemali povedať

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov