Reč tela o nás niekedy prezradí viac, než by sme chceli, najmä v prípade, ak ten druhý človek vie, čo presne si má všímať.

To, čo o nás prezradí reč tela je niekedy ešte dôležitejšie, ako to, čo o nás prezradia naše slová. Samozrejme, že človek, ktorý s vami robí pohovor nemá čas venovať pozornosť každému pohybu, ktorý urobíte, jeden však nikdy nevie, čím zaujmete jeho pozornosť. Je lepšie si preto dávať pozor.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vystrite sa a hlavu hore

Nech idete na pohovor na akúkoľvek pozíciu, kráčajte vzpriamene a osobe, ktorá vás privíta, pozerajte priamo do očí. Nikdy neviete, kto sa na vás pozerá už od momentu, ako vstúpite do budovy.

Čo so spotenými dlaňami?

Možno sa už aj vám stalo, že ste boli pred skúškou či pred pohovorom nervózni a potili sa vám dlane. Nie ste jediní, nie je však príjemné podávať niekomu mokrú ruku. Odporúča sa preto tesne pred pohovorom použiť toaletu a opláchnuť si ruky studenou alebo vlažnou vodou. Niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnite a podržte ruky pod prúdom vody po dobu 20 až 30 sekúnd.

Správne podanie ruky

Aj keď by sa mohlo zdať, že podanie ruky trvá príliš krátko na to, aby sa ním niekto zaoberal, je dôležité, aby ste podali ruku tým správnym spôsobom. Keď už sa vám dlane nepotia a máte ich schladené, stisk by nemal trvať príliš dlho, ale ani príliš krátko. Okrem toho, nemusíte sa báť, že niekomu ruku zlomíte, zároveň sa však o to ani nesnažte, stisk by mal byť silný tak akurát.

unsplash.com

Seďte vzpriamene

Na pohovore sa síce človek môže ocitnúť pod tlakom, odporúča sa však sedieť s chodidlami na zemi a s vystretým chrbtom. Za žiadnych okolností by ste si nemali robiť na pohovore pohodlie ako doma pri televízii a vykladať si napríklad nohy na operadlá.

Očný kontakt

Aj v prípade udržiavania očného kontaktu je potrebné nájsť akúsi zlatú strednú cestu. Pozerajte človeku priamo do očí, nezízajte však bez žmurkania celý čas na jedno miesto. Ak totiž niekomu neustále pozeráte do očí a za celý čas sa nepozriete nikam inam, môže sa zdať, že naznačujete sexuálny záujem alebo dokonca agresivitu.

Seďte pokojne

V napätých situáciách si neraz neuvedomujeme, že sa mrvíme na stoličke alebo sa hráme s prstami. Aj keď to tak nemyslíte, môže to vyznieť ako nezáujem, je preto lepšie dať si na to pozor.

Úsmev

Aj s úsmevom to treba vedieť odhadnúť. Úškrn po celú dobu pohovoru nie je príliš vhodný, môže to totiž budiť dojem, že to neberiete príliš vážne. Úsmev v patričnom okamihu však môže uvoľňovať napätie.

pexels.com

Pozor na nohy

Mnoho z nás si pri sadaní automaticky prekríži nohy, toto by ste však taktiež nemali robiť. Nohy by ste mali mať pri sebe a s chodidlami na zemi.

Tón hlasu

Nestačí dávať si pozor na to, čo hovoríte, treba vnímať aj spôsob, akým niečo hovoríte. Dôležité je vyhnúť sa monotónnosti, ináč môžete hovoriť aj tú najzaujímavejšiu vec na svete. Pozornosť človeka totiž nevydrží večnosť a potrebuje neustále nové podnety, aby sa dokázala dlhšiu dobu sústrediť.

Gestikulácia

Človek je tvor, ktorého pozornosť prirodzene pritiahne všetko, čo sa pohybuje. Ak teda chcete zaujať, ideálne je, ak svoje slová vhodne doplníte gestikuláciou.

Prikyvovanie

Vedeli ste, že ženy prirodzene prikyvujú hlavou, keď chcú niekoho podporiť v hovorení, kým muži prikyvujú, keď chcú vyjadriť súhlas? Aj také nenápadné gesto môže napovedať veľa.

unsplash.com

Čo na konci

Keď sa pohovor skončí, nepodávajte ruku ponad stôl. Počkajte, kým pohovorujúci stôl obíde, príde k vám a vystrie ruku ako prvý. Ak však máte pocit, že vás daná osoba vyprevadí až ku dverám, podajte ruku až pri odchode.

Stretli ste sa na pohovore s niečím zaujímavým? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: Zamestnávatelia odhalili 15 najčastejších chýb, kvôli ktorým dostanete po pohovore odmietavú odpoveď

thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov