Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay

Snaha o vyvolanie zmenených stavov vedomia je súčasťou ľudstva od nepamäti.

Už domorodí obyvatelia vedeli, aké časti rastlín majú využiť a akým spôsobom ich majú upraviť tak, aby im privodili stav zmeneného vedomia. Využívali ich najmä kvôli spirituálnym účelom, kým dnes ide skôr o rekreačné účely a účinky sú vyvolané drogami. Vedci však hovoria, že stav vedomia je možné meniť aj bez toho, aby ste museli užiť návykovú látku. Ako?

Článok pokračuje pod videom ↓

Hacknutý počítač

Ľudský mozog je neraz prirovnávaný k tomu najkomplexnejšiemu počítaču na svete, no podobne ako počítač, aj ľudský mozog je možné takpovediac hacknúť. Dôkazom je fakt, že stačí jediné užitie drogy na to, aby sa fungovanie ľudského mozgu zmenilo. Vedci však tvrdia, že nemusíte užívať drogy k tomu, aby ste podobný stav dosiahli. Ako je to možné?

Čo je to realita

Aby sme dokázali v tomto svete prežiť, mozog tvorí akýsi filter, ktorý rozhoduje, ktoré informácie zaregistrujeme a ktoré nie. Výsledku hovoríme „realita“ a tá je pre každého iná, individuálna. Ak sa tento filter naruší, dôjde k tomu, čomu hovoríme zmenený stav vedomia.

Ten je možné navodiť napríklad pomocou zmeny elektrických impulzov, ktoré mozgom putujú. Elektrické impulzy môžu mať rôznu vlnovú dĺžku a práve od nej závisí, aký efekt vyvolajú. Napríklad vlny Theta sú zodpovedné za denné snenie či intuíciu a ich frekvencia sa pohybuje v rozmedzí od 4 do 8 Hz.

Foto: unsplash

Psychedelický stav

Heather Hargravesová sa venuje terapeutickému využitiu týchto poznatkov a pre IFLScience sa vyjadrila, že práve Theta vlny využívajú aj šamani, ktorí sa dostávajú do stavu zasneného, intuitívneho, no zároveň plne sústredeného. Takémuto stavu sa hovorí aj psychedelický a vedci sa rozhodli, že ho preskúmajú.

Skupine účastníkov preto podali halucinogény a skúmali ich mozog za pomoci EEG. Práve vďaka tomu Heather zistila, že vlny v rozmedzí od 0 do 20 Hz sú v istých častiach mozgu odstavené. Najviac ovplyvnené boli tie časti mozgu, ktoré sú zodpovedné za vedomie a vnímanie vlastného „ja“.

Neurofeedback

Ako kontrolovať aktivitu svojho mozgu? Hargravesová to opisuje ako meditovanie so zrkadlom. Táto možnosť však neslúži len na pobavenie a rekreáciu, Heather vďaka nej pomáha pacientom ovládať vlny Alfa a Beta, ktoré sú v nabudenom stave zodpovedné za vnímanie úzkosti a depresie. Ako neurofeedback funguje? Počas tohto procesu má pacient k hlave pripojený prístroj, ktorý sníma jeho mozgovú aktivitu a jeho úlohou je sledovať obrazovku, na ktorej je na črepy rozobratý predmet.

Vylepšená meditácia

Pacient následne dostane inštrukciu, aby si vyprázdnil myseľ a pokúsil sa tak vytesniť všetky vlny v rozsahu od 1 po 20 Hz. Je to ako meditácia, rozdiel spočíva v tom, že jedinec dostáva spätnú väzbu. Keď sa mu darí vlny vytesniť, črepy sa pospájajú a vytvoria celistvý predmet. Keď sa mu však nedarí udržať myšlienky pod kontrolou, predmet sa roztriešti, prípadne sa obrazovka zastrie. Po tomto zážitku udávajú pacienti podobný pocit, ako po užití psychedelík a ešte niekoľko dní po ňom je možné pozorovať zvýšenú kreativitu, citlivejšie vnímanie farieb a zvukov a dobrú náladu.

Stanislav Grof

Kedy to celé začalo? Už okolo roku 1970 český psychiater Stanislav Grof hľadal spôsoby, akými by bolo možné navodiť zmenené stavy vedomia bez užitia ilegálnych látok. Kľúčovým objavom sa stalo tzv. holotropné dýchanie, ktoré zahŕňa prácu nielen s dychom, ale s celým telom za prítomnosti špeciálnej hudby. Holotropné dýchanie spôsobuje, že sa zníži prietok krvi v cievach, čím je ovplyvnená prefrontálna oblasť mozgu, pričom práve tá je zodpovedná za stavy vedomia.

Nové možnosti

Aj keď ide o objav starý už niekoľko desiatok rokov, vedci ho skúmajú ešte aj dnes. Len nedávno bola vykonaná štúdia, ktorej sa zúčastnilo 11 000 účastníkov a až 82 percent z nich po vykonaní holotropného cvičenia udalo, že mali pocit jednoty s vesmírom a ich vnímanie sa zmenilo. Aj keď holotropné dýchanie má vo vede svoje pevné miesto, vedci stále hľadajú aj ďalšie spôsoby, akými by sa dal stav vedomia zmeniť.

Virtuálna realita

Istú možnosť predstavuje napríklad virtuálna realita. Tá aktivuje periférne videnie, ktoré pre pozeraní na displej neraz akosi zlyháva. Štúdie zistili, že sústredenie sa na periférne videnie aktivuje Alfa vlny v rozsahu od 8 do 12 Hz, čo spomaľuje srdcový tep a navodzuje pocit pokoja. Práve takýmto cvičeniam sa venuje aj mnoho atlétov pred vrcholovými výkonmi.

Zdá sa teda, že oblasť vedomia, nevedomia a iných stavov vedomia predstavuje nekonečné množstvo možností.

iflscience
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov