Ak ste sa už niekedy zúčastnili pracovného pohovoru, zrejme poznáte najčastejšie kladené otázky.

Aké sú vaše silné stránky, aké sú vaše slabé stránky, prečo vás zaujíma daná práca, prečo by si mali vybrať práve vás a mnoho ďalších. Okrem toho sa však často môžete stretnúť aj s otázkou, kde sa vidíte o 5 rokov. Zamestnávateľ sa však v takom prípade nepýta na to, koľko by ste chceli mať detí, či kam by ste chceli ísť na dovolenku. Niekoľko z nich sa vyjadrilo, čo by od vás pri takej otázke chceli počuť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hlavne odpovedajte úprimne

Ak sa zúčastníte pracovného pohovoru, myslite hlavne na úprimnosť. Budúceho zamestnávateľa zaujíma, aké sú vaše plány, ciele a ambície. Chce vedieť, aký máte plán, či je ten plán realistický a či zahŕňa aj dané pracovné miesto. Ak sa totiž chystáte nastúpiť na vysokú školu alebo sa sťahujete o 300 kilometrov ďalej, možno to nebude práve najvýhodnejšie pre obe strany. V tomto prípade v podstate neexistuje správna či nesprávna odpoveď, dôležité je, aby bola úprimná.

unsplash.com

Nechcú počuť, že chcete ich prácu

Aj keď je skvelé ukázať, že máte ambície, nikomu by nepadlo dobre, keby ste mu povedali, že sa ho chystáte pripraviť o prácu, pretože máte pocit, že do troch rokov sa vypracujete na manažéra. Najlepšie urobíte, ak zdôrazníte, že sa chcete neustále vzdelávať a rozvíjať svoje schopnosti tak, aby ste boli čo najväčším prínosom.

Dajte najavo, že máte v pláne ostať

Každý, kto hľadá zamestnanca dúfa, že to nebude strata času. Ak prídete a poviete, že plánujete najbližšie dva roky stráviť cestovaním po Južnej Amerike a prácu potrebujete len na pol roka aby ste si niečo našetrili, hádajte, aký bude výsledok. Nikto nevraví, že máte ostať na jednom mieste až do dôchodku, je však dôležité, aby zamestnanec neodišiel hneď po zaškolení.

Vyzdvihnite ochotu vzdelávať sa

Ukážte, že máte o danú prácu skutočne záujem a ste ochotní vzdelávať sa, aby ste ju vykonávali čo najlepšie. Je skvelé vyzdvihnúť, čo všetko už viete a ako to viete zužitkovať, nesnažte sa však budúceho zamestnávateľa presvedčiť, že máte na viac, ako všetci zamestnanci dohromady. Okrem toho, odporúčame vyhnúť sa polemizovaniu o tom, kde by ste teraz mohli byť, nebyť neúspechu, neprajného kolegu či zlého nadriadeného.

unsplash.com

Realistické očakávania

Je dôležité vedieť, aké máte schopnosti a aké sú vaše očakávania do budúcnosti. Netreba sa podhodnotiť, ale ani prestreliť a tvrdiť, že o niekoľko rokov budete majiteľom firmy. Nič nie je nemožné a vždy je možnosť vzdelávať sa, realistické očakávania sú však základ.

Zdôraznite ochotu učiť sa nové veci

Vyzdvihnite svoju kreativitu a spomeňte, že by ste radi pracovali v dynamickom tíme. Možno budete o niekoľko rokov schopní prísť s novým produktom, prevziať viac zodpovednosti a mať pri tom na zreteli neustály rozvoj a vzdelávanie sa v nových oblastiach.

Zamerajte sa na dlhodobé ciele

Zhodujú sa vaše ciele s tými dlhodobými cieľmi? Kde chcete byť o 2 roky a kde o 5 rokov? V mnohých zamestnaniach vyhľadávajú dva typy ľudí, jeden z nich sa chce šplhať po rebríčku a dosahovať stále vyššie méty, kým ten druhý chce urobiť svoju prácu a ísť domov. Ideálne však je, ak je v človeku takpovediac z každého trošku.

Stretli ste sa na pohovore s niečím zvláštnym? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: 16 psychologických trikov, ktoré vám pomôžu zahviezdiť na pracovnom pohovore

thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov