Čím sa vlastne riadi náš život? Sme za neho zodpovední v plnej miere alebo doň zasahuje nejaká vonkajšia sila?

Náš život je riadený objektívnymi zákonmi. Napríklad, keď vám z rúk vypadne kniha, gravitácia zariadi, že spadne na zem. Nevzlietne, ani cestou na podlahu nijak nezmení smer. Jednoducho spadne priamo k zemi. To, že kniha spadla ste síce zapríčinili vy, ale nie je vo vašich silách zmeniť výsledok, teda pád knihy na zem.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak by ste sa mohli rozhodnúť, čo by ste si vybrali? Mať vo vrecku milión eur teraz hneď alebo jeden cent, ktorého hodnota sa vždy na konci mesiaca zdvojnásobí?

Väčšina ľudí chce mať veľa peňazí ideálne hneď, rozhodli by sa preto pre milión, ktorý by získali okamžite. Ak by ste však boli dostatočne trpezliví a uspokojili sa na začiatok s jediným centom vo vrecku, po čase by ste mohli získať viac ako 10 miliónov eur.

Práve to je dôkazom toho, že život pre daný moment nemusí byť vždy výhodou. Niekedy sa treba zamyslieť nad ďalekosiahlejšími dôsledkami.

unsplash.com

Dôležité veci sa totiž nedejú okamžite. Aj veľké zmeny začínajú drobnými krokmi. Podobne ako veľké bohatstvo začínalo len jediným centom.

Mnoho ľudí hovorí o slobode, sloboda však nie je impulzívne konanie a uspokojenie každej túžby, ktorá vás práve prepadne. Sloboda je možnosť rozhodnúť sa a vybrať si väčší zmysel.

Sloboda nie je nemať záväzky, sloboda je možnosť dobrovoľne sa pre ne rozhodnúť a držať sa pri tom vlastných zásad a hodnôt.

Podobne sa môžeme vyjadriť aj o láske. Láska nie je to, čo práve teraz hovoríte. Láska sú skutky, ktoré bude vidno aj o týždeň, aj o mesiac. Láska nie je niečo, čo ste práve našli, je to niečo, na čom ste ochotní spoločne s partnerom pracovať.

Dôležité nie je len to, čo robíte pre tento daný moment, ale čo robíte pre svoju budúcnosť.

unsplash.com

Ľudia si vás nebudú pamätať na základe toho, ako dobre ste prežili jediný deň. Zapamätajú si vás na základe toho, čo ste vytvorili a čo ste po sebe zanechali.

Vy rozhodujete o tom, akým človekom chcete byť, aké hodnoty chcete vytvárať. Rozhodujte preto múdro.

Tešiť sa z každého momentu je dobré, no pokúste sa zamerať svoje myšlienky na to, čo po sebe zanecháte. Keď zistíte, že budujete niečo väčšie, pocítite v duši pokoj.

Miestami to bude vyčerpávajúce, budete smutní, nahnevaní a budete mať chuť všetko vzdať. Práve tie ťažké veci však napokon naozaj stoja za to. Nevzdávajte sa.

Pozri aj: Toto je dôvod, pre ktorý by ste mali každý deň vypiť trochu žltej farby

medium
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov