Svet je v súčasnosti postavený na súťaživosti a byť milý a dobrosrdečný nie je vôbec jednoduché.

Najmä, ak musíte čeliť faktu, že ľudia sa k vám nie vždy správajú rovnako, ako sa správate vy k nim. Niekedy sa nám za dobrý skutok nedostane pekného slova, inokedy nás niekto milo prekvapí nezištnosťou. Ak aj vy patríte k tým dobrosrdečným jedincom, mali by ste si dávať pozor, aby ste neprekročili istú hranicu. V opačnom prípade sa môže stať, že to ľudia okolo vás budú využívať a doplatíte na to.

Článok pokračuje pod videom ↓

Týchto 9 znamení vám napovie, že je čas zastaviť sa a premyslieť si, kto si vašu dobrosrdečnosť skutočne zaslúži.

Nedokážete nikoho odmietnuť

Predstavte si, že máte v peňaženke posledných pár eur a nejaký známy ku vám príde a požiada vás o ne. Samozrejme, váhate, pretože ste si plánovali kúpiť chlieb a mlieko. Keď však ten známy nahodí smutný výraz tváre, neodoláte a dáte mu aj to posledné, čo máte, pretože jednoducho nedokážete povedať nie. Radšej budete sami trpieť, ako by ste mali zniesť utrpenie iných. Na toto si ľudia vo vašom okolí zvyknú veľmi ľahko, môžete však na to nepekne doplatiť a ublížiť si.

Vždy myslíte najprv na iných

Myslieť najprv na blaho iných a až potom na seba je síce pekné, nie je to však príliš praktické. Opäť tak povoľujete ľuďom, aby vašu dobrosrdečnosť zneužili a napokon sa ani neobzrú, aby vám poďakovali, nehovoriac o prípadoch, keď sami potrebujete pomoc. Omnoho šťastnejší budete, ak budete dbať na to, aby bolo dobre aj vám. Majte sa radi a doprajte si to, čo si zaslúžite.

Nepoviete nahlas, čo si skutočne myslíte

Bojíte sa, že niekomu ublížite alebo niekoho urazíte, držíte preto svoje emócie na uzde a radšej o nich ani nehovoríte. Keď sa vás najväčší tyran a najprotivnejší človek opýta, čo si o ňom myslíte, pravdepodobne nepoviete na rovinu, že je zlý. Vyhnete sa akejkoľvek kritike a radšej spomeniete, že každý na svete je jedinečný a zaslúži si rešpekt taký, aký je. Niekedy sa však treba prekonať a asertívne vyjadriť svoj názor.

unsplash.com

Pripúšťate si ľudí príliš blízko

Nech už vám priateľ, či váš bývalý ublížil akokoľvek, vždy sa napokon podvolíte a necháte danú osobu, aby sa vám opäť dostala pod kožu. Neraz sa dokonca bojíte odmietnuť aj príliš zvedavé otázky od neznámych ľudí, máte totiž nepríjemný pocit, že by ste vyzneli drzo. Ak si však chcete zachovať zdravý rozum, je nevyhnutné, aby ste si dokázali zachovať zdravý odstup.

Vždy sa ospravedlňujete

Tiež ste sa niekedy pristihli pri tom, že ste sa ospravedlnili aj za niečo, za čo ste vôbec nemohli? S týmto by ste mali okamžite prestať, pretože sa môžete veľmi ľahko stať obetným baránkom napríklad pre svojich kolegov. Nemôžete brať na svoje plecia všetku vinu sveta. Ospravedlňte sa len vtedy, ak ste za niečo skutočne zodpovední.

Photo by Grancisco Gonzalez on Unsplash

Výčitky svedomia

Ďalšou mimoriadne nezdravou vecou sú výčitky svedomia. Ak sa cítite previnilo za to, že sa niekde niekto pošmykol a spadol, vôbec nikomu tým nepomáhate, a už vôbec nie sebe. Aj toto môžu ľudia veľmi ľahko využiť proti vám. Prestaňte sa viniť za niečo, za čo nemôžete.

Názory iných len tak nezmeníte

Keby niekto prišiel a tvrdil vám, že slovenskí politici sú tí najlepší na svete, možno len prikývnete, ale vo vnútri budete mať chuť odtrhnúť si uši za to, čo ste práve počuli. Bojíte sa, že ak budete protirečiť alebo vyjadríte nesúhlas, vyvoláte konflikt a prídete o priateľov. Nesmiete sa však vzdávať vlastnej identity, nebojte sa, že vyjadrením vlastného názoru stratíte priateľov. Nemôžeme byť predsa všetci rovnakí.

unsplash.com

Najprv súhlasíte, no neskôr to oľutujete

Predstavte si, že celý týždeň pracujete nadčasy a všetko, po čom túžite, je pozrieť si v piatok večer film pri čaji alebo pri pohári vína. Príde však za vami kolega a opýta sa, či nechcete ísť na večierok. Prikývnete, no už o päť minút neskôr svoje rozhodnutie hlboko oľutujete. Nič však nepoviete, pretože zrušiť niečo, s čím ste už súhlasili, je ešte horšie ako povedať „nie“ hneď na začiatku. Takto sa však čoskoro pripravíte o zdravý rozum.

Ukrývate svoj hnev

Dokážete vyjadriť svoj hnev? Pretože množstvo ľudí ho nedá najavo ani za nič, radšej ho ukryjú za úsmev. Nechajú si ho na doma, kde im to však už nijak nepomôže. Potláčanie emócií však vôbec nie je zdravé. Nehovoríme, že máte kričať na kohokoľvek, koho stretnete a niečím vás nahnevá, opäť však zdôrazňujeme, že je nutné naučiť sa asertívnej komunikácii.

Patríte do tejto skupiny ľudí aj vy? Ako s tým bojujete? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: 5 šikovných psychologických trikov, ktoré vás zachránia v mnohých situáciách

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov