Večer, keď si ľahneme do postele, je pre nás spánok neraz vykúpením.

Dovolí nám na chvíľu zabudnúť na trápenie, ktoré nás súžilo počas dňa, načerpať nové sily a prebudiť sa do dňa, ktorý môže byť lepší, ako bol ten predošlý. Keď sa ukladáme do postele, nemyslíme na to, že sa už viac nemusíme zobudiť. Za čias antického Grécka sa dokonca verilo, že spánok a smrť sú súrodenci. Čo všetko sa s nami počas spánku môže udiať?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako môžete zomrieť v spánku?

Náhla srdcová príhoda

V srdci sa nachádza akýsi prirodzený pacemaker, ktorý sa však môže narušiť. Ak k tomu dôjde, dalo by sa povedať, že zlyhá elektrický obvod nášho srdca. Stačí niekoľko minút na to, aby srdcová príhoda stála človeka život. Do mozgu totiž v takom prípade neprúdi dostatok krvi. Najdesivejšie je, že v mnohých prípadoch k srdcovej príhode dôjde úplne nečakane, bez akýchkoľvek predošlých príznakov.

Otrava oxidom uhoľnatým

Oxid uhoľnatý je bezfarebný plyn bez zápachu, no ak sa ho nadýchate, môže vás to stáť život. Pokiaľ nemáte namontovaný detektor, ani nemusíte prísť na to, že plyn odniekiaľ uniká. K úniku môže dôjsť napríklad z rúry či naštartovaného auta. Pokiaľ je človek pri vedomí a bdelý, môže pociťovať nevoľnosť, závrat a pocit slabosti. V spánku si však človek ani nevšimne, že mu hrozí nebezpečenstvo.

Srdcový infarkt

Ďalšou nebezpečnou hrozbou je srdcový infarkt, ten však svoju obeť zvyčajne zobudí a človek má tak aspoň nejakú šancu privolať si pomoc. K infarktu dochádza vtedy, ak sa zablokuje prívod krvi do srdca a dôjde k poškodeniu časti srdcového svalu. Ak sa srdce poškodí, nebude schopné pumpovať dostatok krvi do zvyšku tela. Ak sa človeku nedostane pomoci včas, môže dôjsť k zlyhaniu srdca.

Foto: unsplash

Spánkové apnoe

Spánkové apnoe spôsobuje, že kým jedinec spí, z času na čas prestane dýchať a potom znova začne. Problém nastáva, keď mozog nevysiela do svalov, ktoré dýchanie počas spánku ovládajú, dostatočne silný signál. Ak je stav vážny, dôjde k poklesu hladiny kyslíka v tele.

Syndróm náhlej nevysvetliteľnej smrti

Prvý prípad náhleho nevysvetliteľného úmrtia v spánku bol zaznamenaný ešte v roku 1917, ešte aj dnes je však pre odborníkov záhadou. Známa nie je ani presná príčina vzniku tohto syndrómu. Zdanlivo zdravý, mladý jedinec ide spať s množstvom plánov, no už sa viac nezobudí.

Aneuryzma mozgových ciev

Mozgová aneuryzma je v podstate oslabenie steny cievy v mozgu, vďaka ktorému sa môže cieva naplniť krvou ako malý balónik. Postupom času sa cieva môže oslabiť natoľko, že napokon praskne. Aj keď následné krvácanie trvá len niekoľko sekúnd, zabíja okolité mozgové bunky a zvyšuje lebečný tlak.

Foto: unsplash

Enterovírus D68

Vírus so skratkou EV-D68 bol prvýkrát diagnostikovaný v roku 1962 a prípady sa objavovali zriedkavo, v roku 2014 však ich počet prudko stúpol. V niektorých prípadoch sa prejavuje ťažkosťami s dýchaním, niekedy však jedinec nepociťuje vôbec žiadne príznaky. Okrem dýchacích ťažkostí spôsobuje vírus aj pocit slabosti a zápal miechy. V niektorých prípadoch môže mať jeho výskyt fatálne následky.

Suché utopenie

Mnohí si myslia, že človek sa môže utopiť len vo vode, pravdou však je, že k utopeniu môže dôjsť aj v prípade, ak jedinec už vodu opustil. Stačí, ak sa do pľúc dostane malé množstvo vody. Obeť si spočiatku nemusí nič všimnúť, prvé príznaky sa môžu objaviť hodiny, ba aj dni po vdýchnutí. Postupne však dochádza k úbytku kyslíka v tele, čo môže byť smrteľné.

Nech už máte akékoľvek ťažkosti, neváhajte a vyhľadajte lekára. Život máme len jeden a chrániť by sme si ho mali za každú cenu.

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov