Každý z nás občas robí veci, ktoré iným ľuďom nedávajú zmysel.

Niektorí napríklad majú na každý deň v týždni zvolené oblečenie a nosia to isté napr. každý utorok či každú sobotu. Iní zas nejedia nič zelené, kým ďalší dokážu stráviť celý deň pozeraním seriálov. Kedy sú tieto návyky zdravé a kedy už hovorí o psychickom ochorení?

Článok pokračuje pod videom ↓

Zlá pamäť na tváre

Počas svojho života stretávame väčšinou také množstvo ľudí, že je takmer nemožné zapamätať si tvár každého jedného z nich. Okrem toho, schopnosť zapamätať a vybaviť si tváre závisí od veku. Najviac si ich dokážeme zapamätať vo veku okolo 30 až 34 rokov. Vedeli ste však, že existuje ochorenie, ktorí bráni človeku rozoznať tváre, a to nie len cudzích ľudí, ale i tých blízkych?

Volá sa prosopagnózia a ľudia, ktorí ňou trpia, musia ľudí spoznávať podľa iných čŕt, ako je napríklad účes alebo hlas. Ak však na sebe niečo z toho zmeníte, jednoducho vás nespoznajú. Ako rozoznáte, že niekto trpí prosopagnóziou? Napríklad neoslovuje ľudí menami – zo strachu, že by sa splietol, alebo ich popisuje za pomoci iných prvkov nepopisujúcich priamo tvár, ako napríklad žena s okuliarmi.

Sťažovanie sa vs. hypochondria

Iste ste už aj vy stretli mnoho ľudí, ktorí sa za každých okolností na všetko sťažovali a našli problém na každé riešenie. Ich cieľom je väčšinou získať si pozornosť a pár slov ľútosti. Cieľom hypochondra však nie je ľútosť či súcit, ten sa totiž skutočne obáva o svoje zdravie, a to do nezdravej miery. Aj keď je osoba celkom zdravá, vždy pozorne sleduje svoje telo a pátra po podozrivých príznakoch.

Foto: unsplash

Ako rozoznáte sťažovateľa od hypochondra? Navrhnite, nech sa ide dať daná osoba vyšetriť. Ak odmietne, ale sa bude sťažovať aj naďalej, zrejme človek túži po pozornosti. Ak však skutočne vyhľadá lekára, existuje pravdepodobnosť, že trpí hypochondriou. Okrem toho sa však hypochonder vyznačuje aj tým, že si neraz sám predpíše liečbu, a to miestami aj veľmi nebezpečnú.

Čistotnosť vs. OCD

Hovorí sa: čistota, pol života. Niektorí ľudia to však občas preháňajú a sú schopní denne leštiť nábytok, vysávať a terorizovať členov rodiny, ak ich príklad nenasledujú. Mnohí v takom prípade povedia, že trpia OCD. To však nemusí byť pravda, medzi OCD a posadnutosťou čistotou a poriadkom predsa len je rozdiel.

Napríklad, čistotný človek upratuje kvôli samotnému poriadku, človek trpiaci OCD však upratuje preto, aby sa zbavil vtieravých myšlienok. Jeho život totiž ovláda strach, že ak neutrie kuchynskú linku 50 krát, člena rodiny zrazí auto a ak si neumyje ruky 10 krát, dom zhorí do tla.

Chamtivosť vs. syllogománia

Dnešná spoločnosť je zameraná viac na materiálne hodnoty, preto má veľa ľudí doma veci, ktoré nepotrebujú, odmietajú sa ich však zbaviť. Niektorí ľudia sa však nepotrebných vecí nedokážu zbaviť preto, lebo trpia syllogomániou. V takom prípade doma hromadia množstvo odpadkov, čo môže byť životu nebezpečné. Vecí sa odmietajú zbaviť aj v prípade, ak sú pokazené a nepoužiteľné a kopy odpadu neraz doslova zaplavia celý dom.

Foto: unsplash

Prehnaná starostlivosť vs. Munchausen syndróm

Každý rodič sa o svoje dieťa bojí, no prehnaná starostlivosť môže narobiť viac škody ako úžitku. Dieťa môže byť neskôr viac závislé na rodičoch a mať nízke sebavedomie. Kedy však prehnaná starostlivosť prechádza do chorobnej? Nebezpečný je napríklad Munchausen by proxy, kedy zvyčajne matka zámerne vyvoláva u dieťaťa príznaky choroby. Takým spôsobom dosiahne, že na nej bude dieťa celkom závislé a od okolia zas získa súcit a pozornosť.

Zdravá strava vs. ortorexia

Ľudí, ktorí sú zástancami zdravej výživy, pribúda čoraz viac, až sa miestami zdá, že vytvorili celú vlastnú tajnú spoločnosť. Všetci ovládajú kalorické hodnoty jednotlivých jedál a vedia, čo robiť, aby nepribrali ani gram tuku. Ortorexia sa však vyznačuje posadnutosťou zdravým jedlom, pričom jedinec odmieta čokoľvek iné. Prehnane sa zaujíma o jedálniček iných a v podstate nepremýšľa nad ničím iným, ako nad jedlom.

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov