Nanešťastie, kreativita nie je niečo, čo by sa dalo kúpiť.

A šťastní sú tí ľudia, ktorí jej majú za každých okolností na rozdávanie. Tí menej šťastní jednotlivci si občas musia chvíľku počkať, kým ich opäť „kopne múza“. Niektorí si na ten správny moment radi počkajú, na to však nanešťastie nie je vždy čas. Ak potrebujete nakopnúť svoju kreativitu okamžite, pomôže vám táto jednoduchá metóda pozostávajúca z piatich krokov.

Článok pokračuje pod videom ↓

O tom, že kreativita nie je vždy poruke, keď ju potrebujeme najviac, vedel veľmi dobre aj muž menom James Webb Young. Pôsobil ako poradca a vyslúžil si čestné miesto v sieni slávy. V roku 1940 o tom, ako nakopnúť kreativitu dokonca napísal aj knihu s názvom „A Technique for Producing Ideas“ (v preklade Technika tvorenia myšlienok). Okrem iného popísal vo svojej knihe dva princípy týkajúce sa naštartovania kreativity.

unsplash.com

Prvý princíp hovorí o tom, že každá nová myšlienka je len kombináciou už existujúcich starých prvkov.

Druhý princíp je založený na myšlienke, že schopnosť vytvárať zo starých prvkov nové myšlienky je závislá na schopnosti vytvárať medzi jednotlivými myšlienkami vzťahy. Práve v tejto schopnosti sú medzi ľuďmi významné rozdiely. Niektorí ľudia vidia skôr jednotlivé myšlienky avšak nie vzťahy medzi nimi, kým iní ich dokážu automaticky prepájať a vytvárajú z nich súvislé reťazce.

Young sa vo svojej knihe vyjadril, že ani tí, ktorí nedokážu vidieť myšlienky ako kúsky skladačky a prepájať ich navzájom nemusia vešať hlavy. Vytváranie nových myšlienok zo starých komponentov totiž prirovnáva k strojovej výrobe. Proces tvorby je možné jednoducho sa naučiť a nacvičiť si ho. Zdá sa vám to nemožné?

Young odporúča vyskúšať metódu pozostávajúcu z týchto 5 krokov.

  1. Ak potrebujete nakopnúť svoju kreativitu, zhromaždite čo najviac súvisiaceho materiálu. Čím viac myšlienok a podkladov sa vám podarí zhromaždiť, tým lepšie pre vás.
  2. Pokúste sa materiál, ktorý sa vám podarilo získať, efektívne spracovať. Dívajte sa na podklady z každej možnej strany.
  3. Ak nezačnú myšlienky plynúť okamžite, nebojte sa. Doprajte si prestávku a odstup.
  4. Vo štvrtom bode Young píše, že myšlienky začnú plynúť ani nebudete vedieť ako. Kreatívne nápady budú prichádzať samé od seba a bez väčšej námahy.
  5. V poslednom bode premeňte kreatívne nápady na realitu a sledujte odozvu.
unsplash.com

Akú metódu využívate najčastejšie vy, keď si potrebujete zabezpečiť príval kreatívnych myšlienok a nápadov? Podeľte sa s nami v komentároch.

Pozri aj: 20 zábavných cvičení, vďaka ktorým vaša kreativita vystrelí na maximum

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov