Čo vnímame ako nepríjemné, závisí od osobnosti. Čo je však univerzálne platné? Poznanie vlastných hraníc a ich neprestajné posúvanie.

A k čomu nám môže pomôcť posúvanie hraníc, ako napríklad studená sprcha každý deň? Vystúpenie z komfortnej zóny je kľúčom k sebarozvoju. Najlepšou metódou, ako sa pohnúť vpred, je každý deň, alebo každý týždeň si vytýčiť cieľ a vrhnúť sa do situácie, ktorá je pre nás nie práve najpríjemnejšia. Novú skúsenosť začleníte medzi to, čo vnímate ako „normálne“. Čo vám teda pomôže rásť?

Článok pokračuje pod videom ↓

O všetkom pochybujte

Tá najnepohodlnejšia vec je pochybovať o všetkom, čo vnímame ako istotu. Pokúste sa však hľadať nové odpovede. Pokúste sa vidieť aj druhú stranu mince.

Buďte úprimní

Pokúste sa byť k ľuďom okolo seba maximálne úprimní, aj keď to môže byť nepríjemné. Niektorí ľudia ocenia úprimnosť viac, než by ste čakali. Vedci odporúčajú, aby ste si na začiatok napísali zoznam ľudí, ktorým by ste chceli niečo povedať, či už ide o niečo pozitívne, alebo negatívne.

Každému človeku potom venujte list, v ktorom napíšete, čo ste spolu zažili a ako vás to ovplyvnilo. Skutočná úprimnosť by vo vás mala vyvolať hlboké emócie. To je znamenie, že to, čo píšete, pre vás niečo skutočne znamená. To, čo si odnesiete z tejto skúsenosti, sa vám vyplatí na celý život.

Meditujte

V dnešnej dobe je mimoriadne náročné na chvíľu spomaliť a nájsť vnútorný pokoj. Neustále sa totiž naháňame za tým, čo sme ešte nestihli urobiť a popritom už premýšľame, aká je naša ďalšia povinnosť. Meditácia však môže výrazne rozšíriť našu kognitívnu kapacitu, zvýšiť emocionálnu inteligenciu a napomôcť k vyššej sebadisciplíne.

pexels.com

Vstávajte skoro

Skoré vstávanie zabezpečí perfektné prostredie pre prácu a štúdium. Samozrejme, je výzvou zobudiť sa ešte pred východom slnka, kým ešte všetci ostatní spia. Je to však spôsob, ako si zabezpečiť chvíľku pokoja len pre seba.

Robte niečo kreatívne

Mnoho ľudí vraví, že by chceli byť kreatívni. Potom však prídu domov a radšej si pozrú niekoľko dielov obľúbeného seriálu pri pohári vína či piva. Strach z odmietnutia a zo zlyhania je silným demotivátorom, napriek tomu však chvíľka kreativity robí divy. Navyše, svoju prácu nemusíte nikomu ukázať. Ak ju však schováte doma v šuplíku, nikdy nenastane príležitosť na pochvalu.

pexels.com

Sleduje svoje útraty

Majte prehľad o tom, na čo míňate peniaze. Či už ide o opravu auta, poistenie, kávu, alebo hranolčeky s priateľmi. A snažte sa všetko, na čo míňate, platiť v hotovosti, nie kartou. Ak totiž budete musieť namiesto karty siahať do peňaženky, dvakrát si premyslíte, či vám útrata za to stojí, alebo nie. Budete prekvapení, koľko budete schopní ušetriť.

Vyskúšajte dobrovoľníctvo

Vedci odporúčajú vyskúšať si dobrovoľníctvo, len tak, bez nároku na odmenu, nesebecky. Dobrovoľníctvo vám dodá pocit, že ste súčasťou niečoho väčšieho, súčasťou komunity. Nemusí však ísť len o darovanie šiat alebo rozdávanie jedla bezdomovcom. Všimnite si napríklad ľudí, ktorí sa dobrovoľne zúčastňujú ako prednášajúci TEDx konferencií.

Sledujte, čo jete

Všímať si všetko, čo za deň zjete a zaznamenávať si všetky pohybové aktivity môže byť zo začiatku výzvou. Ukáže vám to však, aké škody občas na svojom tele páchate, a to bez toho, aby ste o tom vôbec vedeli. Občas si ani neuvedomujeme, koľko nadbytočného cukru a tuku denne skonzumujeme.

pexels.com

Jedzte len výživné jedlo

Keď už si raz začnete lepšie všímať, čo jete, bude ľahšie sledovať aj to, nakoľko je jedlo výživné. Najlepšie je pripravovať si vlastné jedlo, ideálne s čo najvyšším obsahom ovocia a zeleniny. Je to síce finančne náročnejšie, iste však menej ako účty za lieky.

Pokúste sa do jedálnička zaradiť aj mäso, vyhýbajte sa však pečivu. Nastane veľký rozdiel v tom, ako sa cítite. Spočiatku bude náročné držať sa nového jedálnička, hlavne ak ste zvyknutí na rýchlu a jednoduchú stravu. Pokušení je mnoho a možno bude trvať istý čas, kým si zvyknete. Výsledok však stojí za to.

Precvičujte si hovorenie pred publikom

Pre niektorých to môže znieť desivo, nikdy však neviete, kedy budete musieť hovoriť pred väčším obecenstvom. Práve prekonanie tohto nepríjemného pocitu je kľúčom k rastu. Veľmi nápomocné je uvedomiť si, že pravdepodobne podobné pocity zdieľa každý okolo vás.

Prihovorte sa niekomu novému

Všimli ste si niekoho a zaujal vás? Prihovorte sa! Najhoršie, čo sa môže stať je, že sa s vami dotyčná osoba jednoducho odmietne rozprávať. Nevadí, o niečo neskôr z toho predsa môže byť celkom zábavná historka.

Nechajte mobil odložený

Kým ste sa dočítali k tejto časti článku, koľko krát ste mrkli na svoj mobil? Alebo keď ste boli naposledy vonku s priateľmi, koľko krát ste len tak mimovoľne skontrolovali, či niečo nesvieti na displeji? Je načase vyskúšať digitálny detox a dať priestor napríklad fantázii.

pexels.com

Zvoľte si naraz len jednu vec, v ktorej sa zdokonalíte

Mnoho ľudí si myslí, že kľúčom k sebarozvoju je zvládnuť najviac čo naraz vecí. Efektívny je však práve opačný prístup. Problémom je aj to, že mnohí nevedia, čo vlastne vedieť chcú, a tak prechádzajú od jednej činnosti k druhej. Takto však nie je možné dosiahnuť progres. Zvoľte si jednu vec a zdokonaľte sa v nej. Nezáleží na tom, či to bude kreslenie, hranie na klavír, alebo joga. Dôležité je len to, že vás to baví.

Nastavte si cieľ, ktorý je takmer nemožné dosiahnuť

Najmenej pohodlnou vecou je stanoviť si a dosiahnuť cieľ ťažší, než akýkoľvek doteraz. Pomyslite si na niečo, čo robíte na dennej báze. A teraz na niečo, čo vám naháňa hrôzu. Napríklad, ak každý deň zabehnete jeden kilometer, predstava zabehnúť sedem kilometrov môže znieť desivo. Stanovte si preto cieľ, že presne o rok tých sedem kilometrov zvládnete.

Najťažší je vždy prvý krok, ktorý často vyžaduje obrovské množstvo psychickej aj fyzickej sily. Keď sa však konečne podarí vytýčený cieľ dosiahnuť, zmení sa všetko. Zmení sa fyziológia tela a aj to, ako vnímate sami seba. Stanete sa neporaziteľní. Budete schopní stanoviť si akýkoľvek cieľ s istotou, že ho zvládnete.

Pozri aj: Týchto 7 krutých právd o živote si dokáže priznať málokto, no ich prijatie vám môže zmeniť život

thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov