Každoročne svetlo sveta uzrú stovky, ba možno tisícky výskumov.

Množstvo z nich sa týka práve oblasti psychológie. Vedci však majú sklon vyjadrovať sa tak, že výsledky ich prác sú pre bežného čitateľa náročné na pochopenie. Množstvo poznatkov je však nesmierne užitočných pre bežný život. My sme sa preto rozhodli, že vám niekoľko z nich „pretlmočíme“.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Sebavedomie vs. výzor

V rámci istej štúdie vedci požiadali ženy, aby hodnotili atraktivitu mužov. Ukázalo sa však, že omnoho dôležitejšie bolo vyžarovanie sebavedomia a schopnosť byť oporou. Štúdia dokonca ukazuje, že páry, kde je žena atraktívnejšia ako muž sú oveľa šťastnejšie ako páry, kde je muž atraktívnejší alebo páry, kde sú muž aj žena rovnako atraktívni.

#2 Dokážu muži načúvať?

Všetci máme do istej miery obmedzenú a selektívnu pozornosť. Výskumy však dokazujú, že muž sa na to, čo mu hovorí žena, dokáže sústrediť v priemere len 6 minút, kým na kamaráta sa dokáže sústrediť až 15 minút. Kým však začnete túto informáciu vyhadzovať partnerovi na oči, spomeňte si, že ženy sú na tom podobne, dlhšie dokážu počúvať kamarátky ako partnera.

unsplash.com

#3 Videohry

Chceli by ste dokázať ovládať svoje sny? Výskumy tvrdia, že vám k tomu pomôže hranie videohier, keďže v istom zmysle vytvárajú videohry aj sny alternatívnu realitu.

#4 Nálepky na autách

Aj keď to znie zvláštne, vedci zistili, že vodiči, ktorí majú na autách nálepky, reagujú na cestách prudšie a agresívnejšie ako tí, ktorí autá polepené nemajú. Nálepky údajne poukazujú na osobnosť vodiča efektívnejšie ako stav samotného auta.

#5 Očný kontakt

Ak ste sa ocitli v konverzácii, ktorá sa akosi zasekla, no chceli by ste v nej pokračovať, položte tomu, s kým komunikujete, nejakú otázku. Keď vám na ňu odpovie, ostaňte ticho a udržujte očný kontakt. Ten, s kým hovoríte, sa pravdepodobne pokúsi vyhnúť nepríjemnému tichu a bude buď pokračovať v odpovedi, alebo vám položí nejakú otázku. Stačia totiž štyri sekundy na to, aby sa z obyčajného ticha stalo trápne ticho a vyvolalo v ľuďoch úzkosť a pochybnosti.

#6 Modrá farba

Možno si to neuvedomujeme, no farby na stenách nás ovplyvňujú viac, ako by sa mohlo zdať. Dokážu dokonca ovplyvniť aj našu produktivitu, najviac ju údajne podporuje modrá farba. Okrem toho, ideálna pre produktivitu aj pre náladu je v kombinácii s oranžovou.

unsplash.com

#7 Stratená peňaženka

Jedného dňa sa vedci rozhodli, že „stratia“ v uliciach mesta 240 peňaženiek s rôznym obsahom. Ukázalo sa, že je až o 88 percent pravdepodobnejšie, že sa vám peňaženka vráti, ak v nej máte fotografiu roztomilého bábätka. Účinné boli aj šteniatka, rodinky a seniori, bábätká však vyhrávajú.

#8 Spali ste dobre?

Niekedy sa stane, že si nemôžeme dopriať dostatok spánku, výskumy však ukazujú, že ak sami seba presvedčíte o tom, že ste sa vyspali dobre a ste odpočinutí, mozog tomu uverí a v priebehu dňa bude váš kognitívny výkon vyšší, ako keby ste sa trápili nad tým, že ste spali málo. Ak sa budete sťažovať na to, akí ste unavení, vyčerpanosť sa bude zvyšovať ešte viac.

#9 Prvá voľba

Čo myslíte, ktoré meno vyhrá voľby, ak pred sebou budete mať zoznam desiatich mien? Pravdepodobne to, ktoré je na zozname ako prvé.

unsplash.com

#10 Cudzí jazyk

Vedeli ste, že myslenie v materinskom jazyku spomaľuje kognitívne procesy a vyžaduje veľa námahy? Vedci si myslia, že premýšľanie v cudzom jazyku je pre nás prospešnejšie a prináša lepšie výsledky, ako rozhodovanie v tom materinskom.

Ktorý z faktov vás prekvapil najviac? Podeľte sa v komentároch.

Pozri aj: Všetko začína v hlave. Toto je 14 psychologických faktov, o ktorých by ste mali vedieť aj vy

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov