vianočné jedlá

foto: Canva

V Grónsku nájdete na vianočnom stole tradičnú pochúťku s názvom mattak. Čo to je?

foto: Canva

Na jednom z najchladnejších miest sveta sa kedysi konzumovalo všetko, čo bolo dostupné. K ľahko dostupným a výživným patrili aj veľryby, ktoré si dodnes v určitej podobe udržali miesto na sviatočnom stole.

Ktorá krajina sa pýši tým, že si jej obyvatelia dávajú ako darček ozdobené jablká?

N509FZ, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Jablká sú často vyrezané s povzbudivým odkazom a zabalené do farebného vianočného papiera alebo obalu. Sú známe ako jablká mieru, ktoré nosia radosť a blahobyt.

Tradičný britský vianočný puding sa skladá z 13 ingrediencií a mala by ho piecť celá rodina. Z ktorého storočia pochádza jeho tradícia?

foto: Canva

Jeho príprava v stredovekom Anglicku začala ako jedlo podobné kaši, ktoré bolo plné ovocia, obilnín, orechov a živočíšnych tukov.

V ktorej krajine sa konzumuje na Štedrý večer smalahove - ovčia hlava so zemiakmi?

Tradične sa podáva (alebo podávalo v minulosti) v nedeľu pred Vianocami. Bolo to jedno z najvýživnejších jedál, ktoré chudobní Nóri jedli počas celého roka.

Ako sa volá typické talianske vianočné pečivo na obrázku?

foto: Canva

Panettone je niečo ako taliansky sladký chlieb pôvodom z Milána, ktorý sa v Taliansku zvyčajne podáva na Vianoce. Má tvar ako na obrázku a výšku asi 12 - 15 centimetrov.

Ktorá krajina je známa vianočným pokrmom tamales - duseným cestom v banánovom liste alebo kukuričnej šupke?

foto: Canva

Niektoré tamales z Kostariky sú naviac plnené bravčovým, hovädzím či kuracím mäsom. Ďalšie ingrediencie sú napríklad cesnak, cibuľa, zemiaky či hrozienka.

Švédske vianočné buchty v tvare písmena S sú známe svojou žltou farbou. Z čoho ju získali?

foto: Canva

Šafránové buchty v sebe obsahujú farbivo práve z tejto vzácnej rastliny. Podávajú sa ako dezert počas tradičnej švédskej večere Julbord.

Obyvatelia ktorej krajiny obľubujú vianočné pečené prasiatko?

foto: Canva

Vianoce sú na Filipínach veľkou pompéznou udalosťou. Vianočné koledy začínajú hrať už v septembri a končia zvyčajne okolo 9. januára, sviatkom Čierneho Nazaréna.

Sladkou bodkou na záver vianočnej večere v Rakúsku je tento dezert. Ako sa volá?

foto: Canva

Túto koláčovú zmes s čokoládou plnenú marhuľovým džemom vytvoril v roku 1832 vtedy šestnásťročný Franz Sacher v druhom učňovskom ročníku na dvore kniežaťa Metternicha.

Pre ktorú krajinu je typická vianočná grilovačka morských plodov a rýb?

foto: Canva

Práve mnohí Novozélanďania využívajú teplé letné počasie na opačnej strane pologule na vianočný obed spojený s grilovačkou s rodinou a priateľmi.

Uložiť článok

Najnovšie články