Maria Pipenko

Čína je obrovská krajina a aj keď sa často hovorí o jednotnej Číne, tak mnohé provincie sa od seba výrazne odlišujú. Veď ak si Čínu porovnáme s Európskou úniou, tak aj my sme dosť odlišní napríklad oproti Francúzom alebo Švédom. Prečo by teda mali byť Číňania rovnakí oproti ostatným, ktorí žijú od nich tisíce kilometrov ďaleko?

Čína pre našinca predstavuje skutočne veľmi vzdialenú krajinu. Keďže mnohí z nás sme o Číne toho síce veľa počuli, ale väčšina z nás ju nenavštívila, máme tendenciu preberať názory ostatných ľudí. Tie sú ale často nepravdivé, či sa zhodujú s realitou len okrajovo. No určite ste aj vy počuli ale veríte tomu, že čínske výrobky sú zlé a nekvalitné, alebo že všetci Číňania vyzerajú v podstate rovnako. Aká je ale pravda?

Číňania sú nevychovaní

Je to všetko uhol pohľadu. Dobre vychovaný Číňan má celý rad spôsobov podobných našej spoločnosti. A napríklad vyfúkanie nosa si do vreckovky, či zaplatiť za večeru priateľovi je pre Číňanov neslušné, no stretávajú sa s tým u nás často, no mnohí to nespomenú aby nedošlo k rozpakom.

Číňania jedia psy a mačky

Mnohí Číňania si radi pochutnajú na kuracine, kačke, hovädzine či bravčovine, teda rovnako, ako aj my. Mnohí Číňania sú tiež psíčkari a zjedenie psa, či mačky je pre nich rovnako neprijateľné, ako pre nás. Samozrejme, existujú aj výnimky, ale tie existujú rovnako aj u nás.

Pixabay

Všetci Číňania sú rovnakí

Aj medzi samotnými Číňanmi existujú rozdiely. Inak vyzerá Číňan zo severu krajiny a inak Číňan napríklad z Hong Kongu. Rôzne čínske etniká sa medzi sebou navzájom výzorom veľmi líšia. Nám sa javia všetci veľmi podobní z jednoduchého dôvodu. Číňanov nestretávame často, a preto si nedokážeme uvedomiť odlišnosti medzi nimi.

Číňania sú nízki

Nízky vzrast Číňanov v minulosti súvisel s ich chudobnou stravou. No obyvatelia modernej Číny sú stále vyšší a vyšší a rozhodne sa o nich nedá paušálne hovoriť ako o nízkych ľuďoch.

wikimedia.org

Čínske výrobky sú nekvalitné

Všetko záleží na zadaní objednávky. Ak objednávateľ tovaru kladie dôraz na nízku cenu, je jasné, že kvalita nebude nič moc. Na druhej strane, mnohé celosvetovo významné firmy vyrábajú svoje výrobky práve v Číne a ich kvalita je na vysokej úrovni.

Čína je lacná

Je obrovská priepasť v cenách medzi vidieckymi oblasťami a veľkomestami. Napríklad veľký priestranný byt v centrálnej Číne si môžete prenajať už za necelých 200 eur, no v takom Šanghaji, by ste mali problém zohnať aj malý byt za 500 eur. Jediné, čo je v Číne vo všeobecnosti naozaj lacné v porovnaní s krajinami západu, je jedlo a to najmä „pouličná“ kuchyňa.

Pixabay

Číňania jedia iba ryžu

Tomuto bodu našťastie verí stále menej ľudí. Čínska kuchyňa je rozmanitá, plná zeleniny, rôznych druhov mäsa, cestovín, omáčok a korenín. Navyše existujú veľké rozdiely v kulinárskych špecialitách medzi jednotlivými provinciami.

Tresty za drogy

Mnohí cudzinci sú pobúrení tvrdým prístupom Číny voči drogám. Tresty sú rozmanité – od dlhoročného väzenia až po trest smrti. To však nie je len nejaký rozmar, ale takmer nevyhnutnosť. Na začiatku 20. storočia totiž až tretina čínskej populácie bola závislá na ópiu, takže nie je žiadnym prekvapením, že čínska vláda sa snaží tvrdo bojovať proti drogám.

Všetci Číňania sú majstri v Kung-Fu

Za predpokladu, že všetci Slováci chodia iba v ľudových krojoch a jedia na raňajky, obed a večeru výhradne halušky, tak potom áno. Pravdou ale je, že umenie kung-fu je prepojené s čínskou kultúrou, a tak toto umenie je tu prirodzene viac rozšírené ako inde vo svete. No počet ľudí, ktorí kung-fu ovládajú na amatérskej úrovni sa dá prirovnať počtu ľudí, ktorí v Číne zvládajú hrať na amatérskej úrovni napríklad basketbal.

Pixabay

Jedna rodina – jedno dieťa

V Číne riešili veľkú ľudnatosť skutočne účinným opatrením. Páry vo veľkých mestách mali povolené mať iba jedno dieťa. Avšak od roku 2016 sa toto opatrenie zrušilo a páry môžu mať dve deti. Vo vidieckych oblastiach môže byť ale počet detí vyšší.

Ktorým z týchto stereotypov o Číne ste verili vy?

Pozri aj: Farmár v Číne strávil 16 rokov štúdiom práva len preto, aby mohol podať žalobu na chemickú spoločnosť, ktorá znečisťuje ovzdušie. Na súde vyhral!

interez.sk (mmm) brightside.me
Uložiť článok

Najnovšie články