Pandémia, zvyšovanie cien energií, spotrebná daň či znížený odbyt. Takto ešte vlani charakterizovali problémy prešovskej likérky Prelika interné zdroje. Vedenie vtedy potvrdilo, že sa muselo s niektorými zamestnancami rozlúčiť, no odmietalo správy o úplnom zatvorení. Dnes je už situácia iná.
Ako uvádza portál Denník E, akciovka Prelika v Prešove definitívne končí. Ozdravný proces spoločnosti tak s najväčšou pravdepodobnosťou úspešný nebol a majitelia sa preto museli po finančne náročných rokoch uchýliť k takémuto riešeniu. Riaditeľ ešte vlani podobný scenár odmietal. „V rámci zefektívňovania činnosti spoločnosti dochádza len k znižovaniu počtu zamestnancov,“ uviedol pre Korzár Martin Lipták.
Spolu s koncom spoločnosti Prelika sa v Prešove končí aj jedna veľká etapa. Ako vyplýva z oficiálnych informácií na webovej stránke výrobcu, história liehovarníctva tu siaha do roku 1903. Samozrejme, v rámci historického vývoja sa v objektoch liehovarov vystriedalo niekoľko majiteľov či prevádzkovateľov.
Akciovka Prelika v objektoch pôsobí od roku 2000, keď ich prebrala po skrachovanom Fragopolise, a medzi jej najznámejšie produkty patria borovička Horec, Jahodovica, Spišiacka Borovička či vodka Carbon.
Okrem liehovín prešovská firma produkovala aj ocot, horčicu a dezinfekčné prostriedky. Podľa dostupných hospodárskych výsledkov sa likérke darilo zhruba do pandemického roku 2020, v ktorom naposledy zaznamenala zisk. Odvtedy sa pohybuje v červených číslach, v roku 2023 skončila v strate prevyšujúcej sumu 300-tisíc eur, vlani to bolo 140-tisíc eur. Postupne sa znižoval aj počet zamestnancov – v roku 2023 tu pracovalo zhruba 70 ľudí, minulý rok už iba 30.
Produkty nekončia
Pre spotrebiteľov však prichádzajú aj pozitívne správy, nakoľko by o svoje obľúbené produkty prísť nemali. Výroba liehovín sa podľa dostupných správ presunie do Trenčína, konkrétne do známej fabriky Old Herold. Výrobu horčice prevezme spoločnosť Tomata z Kolárova. Majitelia akciovky Prelika zákazníkov ubezpečujú, že zachované by okrem značky mali ostať aj pôvodné receptúry, na ktoré si ľudia zvykli.
V prípade firmy Tomata ide podľa Denníka E takpovediac o nákup z povinnosti. „Kúpili sme to z opatrnosti, aby to nekúpil niekto iný a nekonkuroval nám tak viac. Už sa nám to stalo s jednou fabrikou v Česku. Tú sme neprevzali a potom nám s ňou konkuroval v horčiciach nový hráč,“ povedal líder spoločnosti Zoltán Száraz.
Ubytujete sa za 13 € a najete za 10 €: Najkrajšie vianočné trhy v Európe pre rok 2025 máme len na skok. Začínajú už čoskoro
Zaplatili sme len 3 eurá: Vyskúšali sme sa veľmi lacno najesť v reštaurácii z Na nože. Niektorým sa takéto jedlo prieči
Žije v prenajatom byte, nemá auto a po meste chodí s batohom: Kto je Zohran Mamdani, prvý moslimský starosta New Yorku?
Najnebezpečnejšia žena: Bola posadnutá sexom a vraždila mužov pre zábavu. Dostala tvrdý trest, stále je hrozbou
Budú vianočné trhy v Bratislave drahšie? Stánkarov zaťaží vyššia 23 % DPH, na ľudí tento rok čakajú aj výhodné ponuky
Mamička varí lacné jedlá, aby šetrila peniaze: Podľa ľudí je to ako krmivo pre psa, jej manžel sa správa zvláštne
Navštívili sme nádhernú dolinu a strašidelný hrad úplne zadarmo: Nájdete tu aj jaskyňu a priam dokonalú jesennú prírodu
Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože. O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli
Jedol psie žrádlo, celý čas bol nahý: Táto reality šou prekonala rekordy, milióny ľudí sledovali mučenie
Herci, ktorí boli počas natáčania Harryho Pottera vymenení: Niekedy to bolo fiasko, inokedy tvorcovia nemali na výber












Nahlásiť chybu v článku