Foto: Pixabay

Vodičský preukaz je vám v tejto dedine zbytočný.

Talianske prostredie neustále ponúka mnoho malebných i pútavých miest, ktoré sa v živote určite oplatí vidieť. Dokonalým príkladom je aj obec Chamois. Do tejto alpskej oblasti je totiž nemožné dostať sa autom, čím sa stáva jediným miestom v Taliansku, kde by ste vozidlá či cesty hľadali len márne.

Súčasťou talianskeho prírodného turizmu nie sú len mestá plné bohatej histórie či nádherné pláže. Táto krajina ponúka množstvo zaujímavostí aj vo vnútrozemí, špeciálne v horských oblastiach.

Veľkou špecialitou je aj menej známe územie obce Chamois. V údolí Aosta, ktoré sa nachádza na severozápade Talianska, je totiž Chamois jedinou dedinou v krajine, do ktorej sa človek nedostane autom. Podľa BBC však toto miesto nie je ani zďaleka odrezané od sveta. S najbližšou obcou je spojené modernou lanovkou, ktorá je zároveň jediným „hromadným dopravným prostriedkom“, ktorým je možné dostať sa do dediny.

Foto: Unsplash

Okrem lanovej dráhy tak pre turistov či domácich ostáva len možnosť pešieho výstupu alebo využitie bicyklov. V nadmorskej výške 1815 m n.m. by ste tak kruhové objazdy, semafory či asfaltové cesty vôbec nenašli. Ako tvrdia domáci v reportáži od BBC, medzi domami a jednotlivými územiami obce nájdete maximálne vychodené pešie cestičky a veľmi zriedkavo môžete naraziť aj na pásy od starých hospodárskych traktorov, ktoré sú však dnes v obci už len raritou.

Budovanie cestnej komunikácie odmietli

V období 50. rokov minulého storočia obyvatelia Chamois o budovaní cesty ani len nesnívali. Problémom totiž nebol len ťažko dostupný horský terén, ale aj pomalšie budovanie infraštruktúry v celom Taliansku. V priebehu 60. rokov sa však situácia výrazne zmenila. Taliansko zažívalo budovateľský boom a cieľom bolo prepojiť takmer všetky dostupné obce či mestá normálnou cestou pre autá.

Môže sa teda zdať, že tamojšiemu obyvateľstvu zrazu svitlo na krajšie časy. Pravdou však je, že miestni sa po dohode zhodli na odmietnutí vybudovania cesty. Po výpočtoch v miestnych voľbách bolo proti stavaniu cestnej komunikácie až 95 % obyvateľov.

Ilustračná foto: pxhere

Cestnú nedostupnosť vyriešili svojským spôsobom

Riešenie však našli vo výstavbe lanovky, ktorá spája Chamois s najbližšou obcou Buisson. Pôvodná lanová dráha slúžila primárne len na presun malého počtu ľudí, no výrazne zjednodušila a zrýchlila cestovanie medzi danými horskými oblasťami. Renovácia tohto spôsobu dopravy nastala v roku 2001, kedy starú lanovku nahradila modernejšia technológia. Väčšie kabíny tak mohli postupne slúžiť aj na prepravu rôzneho tovaru či potrebných zdrojov.

Obec tak prirodzene začala lákať pomerne veľké množstvo turistov, ktorí chceli vidieť jedinú dedinu v Taliansku, do ktorej nie je možné dostať sa autom. Čo sa týka miestnych obyvateľov, Chamois nikdy neprekvital nadpočetnou populáciou. Ako uvádza BBC, v minulosti žilo v tejto obci maximálne 350 obyvateľov, zatiaľ čo k dnešnému dňu klesol tento počet na približne 100 ľudí.

Miestni nemajú vo svojej komunite žiadny problém s turistami, no zároveň ich vždy upozorňujú, aby si pobyt v Chamois užívali a nevnášali do tohto miesta vplyvy z ich rýchleho bežného života. Aj keď príbeh tejto obce môže znieť akokoľvek netradične, okrem ich výnimočnosti, čo sa týka ciest a žiadnych, áut ide o normálne mestečko, ktoré ponúka množstvo príležitostí na turistické či lyžiarske zážitky.

Uložiť článok

Najnovšie články