Foto: Profimedia

Pri zmienke o vegetariánskom festivale si mnohí z vás iste predstavia najmä kopec dobrého jedla.

Súčasťou vegetariánskeho festivalu, ktorý sa každoročne koná na thajskom ostrove Phuket, však nie je len jedlo, ale aj tradícia, z ktorej budete mať zimomriavky. Muži i ženy, mladí i starí, si líca a jazyk prepichujú a režú rôznymi predmetmi.

Sprievod ako vystrihnutý z hororu

Foto: Profimedia

Tradície sú neodmysliteľnou súčasťou kultúry. Tradícia spájajúca sa s phuketským vegetariánskym festivalom však nie je nič pre slabé žalúdky. Ako informuje portál BBC, festival sa tradične začína v októbri a trvá 9 dní. Aj keď tento rok sú cestovateľské možnosti obmedzené, po iné roky láka festival tisícky zvedavcov. Tí chcú zažiť nielen jedinečnú atmosféru a ochutnať dobré jedlo, ale aj vidieť mužov, ktorí si hovoria mah song. V rámci tradície si totiž mah song prepichujú líca či jazyky rôznymi ostrými predmetmi.

Ako informuje portál Lonely Planet, v bizarnom sprievode je neraz možné vidieť aj ženu odetú v tradičnom pestrom odeve, ktorá má cez líca prepichnutý ozdobný dáždnik. Niektorí muži si sekerou dobrovoľne režú jazyk, kým iní si neváhajú cez diery na koži prevliecť aj detský bicykel. Niektorí účastníci festivalu si cez kožu prevliekajú predmety takých rozmerov, že ich dokonca ani nedokážu uniesť a z oboch strán ich musia sprevádzať pomocníci. V sprievode je v lícach ľudí možné vidieť takmer čokoľvek, na čo si len spomeniete, od niekoľkých nožov a mečov, až po čajníky, dáždniky, ihlice či akékoľvek náradie.

Čím viac bolesti, tým viac prosperity

Samotné rezanie a umiestňovanie predmetov do otvorov v lícach prebieha v šiestich chrámoch rozmiestnených v okolí mesta Phuket. Samozrejme, hygienu neslobodno zanedbať ani tu, otvor vyrezaný do líca, ako aj predmety, ktoré sa doň zasunú, sú preto riadne vydezinfikované. Každý si predmety, ktoré bude mať počas festivalu v lícach, vyberá sám. Ľudia neraz súťažia v tom, kto bude mať v lícach bizarnejší a väčší predmet. Tradícia totiž hovorí, že čím viac bolesti účastníci festivalu prežívajú, tým budú počas nasledujúceho roka spokojnejší a šťastnejší.

Ľudia, ktorí musia túto procedúru podstúpiť, sú špeciálne volení. Ako informuje National Geographic, verí sa, že počas dvojhodinového pochodu sú schopní uviesť sa do takého tranzu, že dokážu svojej komunite zabezpečiť šťastie a prosperitu na celý ďalší rok. Navyše, tradícia hovorí, že rituál je akousi očistou tela a mysle od všetkého zlého, od všetkých hriechov a mah song sú pred bolesťou a pred zjazvením chránení božstvom.

Vyhýbajú sa mäsu a alkoholu

Foto: Profimedia

Prepichovanie líc rôznymi predmetmi je však len časť tradície. Počas 9 dní trvajúceho festivalu sa ľudia kúpu v horúcom oleji, prechádzajú cez oheň a šplhajú sa po rebríkoch vyrobených z nožov. Ľudia sa okrem toho vzdávajú mäsa, akéhokoľvek alkoholu či sexu a mali by sa vyhýbať napríklad aj klamstvám.

Aj keď sa festival odohráva v Thajsku, celé to začalo umelcami z Číny, ktorí sem v 19. storočí počas epidémie malárie prišli zabávať obecenstvo. Hovorí sa, že umelci ochoreli a aby sa vyliečili, vykonávali zvláštne rituály. Aj preto sa povráva, že niektorí mah song znenazdajky počas rituálu nadobudnú dočasnú schopnosť hovoriť po čínsky bez toho, aby tento jazyk predtým ovládali. Zaujímavý je aj záver festivalu, ktorý je mimoriadne hlučný a plný hudby a ohňostrojov.

Uložiť článok

Najnovšie články