Ilustračná foto: Pixabay

Používate frazeologizmy?

O frazeologizmoch sa učí už na základnej škole. Ide o ustálené slovné spojenia, ktoré nejakú skutočnosť pomenúvajú nepriamo. Obohacujú našu slovnú zásobu a niektoré situácie tak dokážeme trefne vyjadriť iba niekoľkými slovami. Avšak nie každý rozumie všetkým frazeologizmom. Ako ste na tom vy? Otestujte sa v našom kvíze. 

Ak vás tento kvíz zaujal, pozrite si aj ďalšie v našej sekcii kvízov.

Čo označuje slovné spojenie "Cigáni mu v bruchu vyhrávajú"?

Pixabay

Slovným spojením cigáni mu v bruchu vyhrávajú označujeme človeka, ktorý má veľký hlad a zo žalúdka mu vychádzajú zvuky.

Ak niekomu urobíte "Medvediu službu", tak čo urobíte?

Pexels

Slovné spojenie "medvedia služba" vzniklo na základe bájky Pustovník a medveď od ruského básnika I. A. Krylova z roku 1808. V nej medveď, pustovníkov priateľ, odháňal muchy z hlavy spiaceho pustovníka, aby mohol pokojne spať. Na odháňanie však medveď použil kameň, ktorým pustovníka zabil.

Čo sa označuje spojením "rozťať gordický uzol"?

Pixabay

Gordický uzol je uzol z legendy o lane na vojnovom voze Gordia z Frýgie, ktoré zauzlili grécki bohovia, a ktoré malo neoddeliteľne spojiť oje a záprah frýgskeho boha Sabazia (grécky ekvivalent Dionýza). Podľa povesti, ten, kto rozviaže tento uzol, stane sa kráľom celého (vtedajšieho) sveta. V roku 333 pred Kr. sa o to vraj pokúsil Alexander Veľký, no keď sa mu uzol nepodarilo rozviazať, rozhneval sa a uzol jednoducho preťal svojím mečom. Dnes sa týmto spojením označuje rázne prekonanie ťažkej prekážky.

Ak sa o niekom hovorí, že "dlaň ho svrbí", čo to znamená?

Pixabay

Slovným spojením "dlaň ho svrbí" označujeme človeka, ktorý má chuť niekoho zbiť.

Čo je to "boj s veternými mlynmi"?

Pixabay

Boj s veternými mlynmi pochádza z románu Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha, ktorý napísal Miguel de Cervantes y Saavedra. Hrdina románu bojuje s veternými mlynmi a na základe toho vzniklo ustálené spojenie, ktoré označuje súboj nerovných síl, ktorý je vopred prehraný. Označuje tiež boj s pomyselným nepriateľom, s vlastnými preludmi.

Aký je to "Danajský dar"?

Pixabay

Ustálené slovné spojenie Danajský dar pochádza z gréckej mytológie a označuje dar Danaov pre Trójanov. Tí im dali Trójskeho koňa, v ktorom sa ukryli vojaci a tí následne pobili Trójanov. Danajský dar teda označuje zlý, zákerný dar.

Ak vám niekto povie, že ste "objavili Ameriku", čo tým myslí?

Pixabay

Ak "objavíte Ameriku", tak to znamená, že ste prišli na niečo, čo už všetci vedia.

Čo označuje slovené spojenie "Achillova päta"?

Pixabay

Toto ustálené spojenie pochádza z gréckej mytológie. Achilla jeho matka ponárala do posvätnej rieky, vďaka čomu bol nezraniteľný. Držala ho ale vždy za jednu pätu, ktorú neponorila a práve toto miesto bolo na ňom zraniteľné.

Čo znamená slovné spojenie Damoklov meč?

Pixabay

Základ slovného spojenia opäť nachádzame v gréckej mytológii. Damoklés hovoril, že nik nie je viac šťastný ako sám vládca Dionýsios II. Ten, aby mu zobrazil jeho situáciu, nechal Damoklésa hostiť, no počas jedla dal nad jeho hlavu meč visiaci iba na konskom vlase. Damoklo meč tak označuje trvalé ohrozenie.

Ako sa vysvetľuje slovné spojenie "roniť krokodílie slzy"?

Pixabay

Hovorí sa, že krokodíl "plače", aby prilákal svoju obeť. Podľa iných legiend oplakáva svoju obeť, keď ju požiera. Roniť krokodílie slzy sa preto používa na vyjadrenie falošného, neuprímného či predstieraného plaču. V novších slovníkoch sa tiež pri tomto spojení uvádza, že roniť krokodílie slzy znamená aj roniť veľké slzy.

Uložiť článok

Najnovšie články