Obľúbené plodiny ako sú avokádo, káva, citrusy, no aj mnohé ďalšie môžu ohrozovať globálnu potravinovú bezpečnosť. Vyplýva to zo štúdie, ktorá zberá informácie 50 rokov. Problémom je čoraz väčší rozmach pestovania monokultúr na úkor diverzifikovania plodín. To spôsobuje veľké problémy najmä opeľovačom. Na problém sa pozrel portál independet.co.uk.
Vedci, ktorí uverejnili štúdiu v Global Change Biology upozorňujú, že súčasné poľnohospodárske trendy môžu výrazne ovplyvniť činnosť opeľovačov, ale aj využitie pôdy či potravinovú bezpečnosť.
Od roku 1961 sa celková poľnohospodárska plocha na Zemi zvýšila o vyše 40%. Zvýšilo sa však aj pestovanie plodín, ktoré potrebujú byť opelené a to až o takmer 140%. Autori prizvukujú, že až 16 z 20 najviac rozširujúcich plodín potrebuje opelenie. To je ale problém aj kvôli stále ubúdajúcemu počtu užitočného hmyzu.

To potvrdzuje aj Robert Paxton, biológ z univerzity Martina Luthera: „Len pred niekoľkými mesiacmi Svetová rada pre biodiverzitu IPBES ohlásila, že až 1 milión rastlín a živočíchov ohrozuje vyhynutie, vrátane mnohých opeľovačov.“
Problémom je takisto, že sa nezvyšuje rozmanitosť plodín pestovaných na jednom mieste. Výsledkom sú monokultúry, čiže „nekonečné“ polia jednej plodiny. Tie poskytujú obživu opeľovačom iba na krátke obdobie. Navyše používanie mnohých druhov pesticídov takisto ubližuje užitočnému hmyzu a znižuje jeho populáciu.

Najviac ohrozené sú štáty, ktoré pestujú plodiny pre globálny trh. Príkladom sú obrovské sójové polia v Južnej Amerike, ale aj ázijské farmy na pestovanie palmového oleja. Tieto regióny potom dovážajú plodiny do vyspelých krajín ako sú USA či štáty Európy, kde sa používajú napríklad aj na chov dobytka, to sa týka najmä sóje.
Zvrátiť súčasný zlý stav sa dá podľa Davida Inouyea, profesora na Marylandskej univerzite a spoluautora štúdie takto: „Ak zvyšujete plodiny potrebné na opelenie, musíte tiež diverzifikovať plodiny a zaviesť manažment poľnohospodárstva tak, aby čo najviac vyhovoval užitočnému hmyzu.“
Patrí medzi najlacnejšie lyžiarske strediská v Európe: Najete sa tu už od 5,5 eura, cena skipasu vás prekvapí
S analytikom Potočárom sme sa rozprávali o energopomoci. Boli sme na magických trhoch, očarili nás ponukou aj cenami
Doktorka Jana Boboková o zomieraní: Život nie je nutné za každú cenu umelo predlžovať. Musíme akceptovať, že bude koniec
Našli ho mŕtveho v hotelovej vani, stal sa tak členom „Klubu27“: Smrť Jima Morrisona je dodnes veľkou záhadou
Ženy mučil a hral s nimi najzvrátenejšiu hru, akú si viete predstaviť. Z vraha sa dvíhal žalúdok aj skúseným policajtom
Exdetektív Vachálek: Ak by bol Černák na slobode, niekto by si ho našiel. Koncom búrlivej mafiánskej éry je vražda Kuciaka
Vývar za 3,90 € a ríbezľové pivo za 4 €: Našli sme najstaršiu slovenskú reštauráciu, po večeri sme ochutnali niečo nečakané
Outlet z kauzy slayáda začal veľkolepo, rýchlo sa z neho stala „nákupná zóna duchov“. Zákazníkov si užíval krátko
Budú počas vianočných sviatkov otvorené obchody? Reťazce hlásia zmeny, pozrite sa, ako to bude po novom









Nahlásiť chybu v článku