Foto: IMDB (Miramax Pictures, 20th Century Fox)

Robin Williams by dnes mal 67 rokov.

Svoju kariéru a život však žiaľ predčasne ukončil v roku 2014. Počas svojho života tento dobrosrdečný komik však dokázal obšťastniť milióny detí a milióny dospelých po celom svete. Jeho imitácie boli legendárne. Svoje detstvo Robin započal v americkom Chicagu. Narodil sa do bohatej rodiny manažéra Ford Motors. Otcove korporátne šľapaje však nenasledoval.

Článok pokračuje pod videom ↓

Robin bol spočiatku hanblivé dieťa. Toto však prekonal na strednej, keď sa v ňom prebudila láska k divadlu. Neskôr sa predsadil vo svete filmu a počas niekoľkých dekád hviezdil v niekoľkých najlepších komédiách. Cudzí mu však nebol ani dramatický žáner. Svoj život však predčasne ukončil obesením vo svojom byte. Jeho hovorkyňa odvodônila hercovu tragickú smrť tým, že usmiaty herec trpel ťažkými depresiami. Dnes si ho uctíme desiatkou jeho najlepších a najobľúbenejších filmov.

Hook

ČSFD: 67 %

IMDB: 6,7/10

Každý kto mal poriadne detstvo, pozná príbeh Petra Pana. Hook je jeho ďalšie spracovanie, tentokrát hrané, ktoré nesie názov po kapitánovi Hookovi. V prípade tohto titulu však hovoríme o pokračovaní slávneho príbehu. Peter, ktorého si zahral Robin Williams, sa stal právnikom a na svoje niekdajšie dobrodružstvá z Krajiny-Nekrajiny zabudol. Jednej noci však Kapitán Hook unesie jeho deti a on sa tak musí rozpamätať na svoju schopnosť lietať a tak poraziť zlovestného piráta.

Good Will Hunting/ Dobrý Will Hunting

ČSFD: 88 %

IMDB: 8,3/10

Dobrý Will Hunting je klasika, ktorú len málokto nepozná. Scenár k filmu vypracoval hlavný hrdina filmu, Matt Damon, za pomoci akadémiou oceňovaného Bena Afflecka. Táto psychologická dráma sleduje osud Willa Huntinga, ktorý pracuje ako upratovač na univerzite v Bostone. Je geniálny matematik, no jeho ponuré detstvo a citová uzavretosť ho v živote poslali úplne iným smerom. Počas noci vyrieši jeden z príkladov, ktoré zostali na tabuli a tak sa okolie dozvie o jeho geniálnych schopnostiach, ktoré však on odmieta. Zatiaľ čo Damon si zahral nadaného recidivistu, Williams stvárnil profesora a jeho mentora, za čo získal aj Oscara.

Dead Poets Society/ Spolok mŕtvych básnikov

ČSFD: 86 %

IMDB: 8,1/10

Spoločnosť mŕtvych básnikov rozpráva príbeh o chlapcoch z prestížnej školy vo Vermonte, ktorých príde vyučovať nový učiteľ angličtiny, John Keating. Toho nestvárnil nikto iný, ako Robin Williams. John volí veľmi netradičný spôsob výuky, čím sa mu podarí nie len zaujať pozornosť študentov, no zároveň si k nemu vytvoria silné puto. Chlapci sa rozhodnú nasledovať jeho kroky a pokračovať v Spolku mŕtvych básnikov. To však ešte netušia čo všetko ich čaká.

What Dreams May Come/ Ako prichádzajú sny

ČSFD: 74 %

IMDB: 7/10

Viete ako prichádzajú sny? Ak nie, tak vám to Robin Williams v tomto fantastickom titule rád porozpráva. V réžii Vincenta Warda vznikol film, ktorý rozpráva o osude lekára Chrisa. Ten si prejde ťažkou autonehodou a ocitá sa v zvláštnom svete, ktorý je na pomedzi sna a reality. Počas svojho blúdenia sa snaží uľahčiť trápenie manželke, ktorá neskôr spácha samovraždu. Rodina si už totiž jednou tragédiou prešla, keď im umreli obe deti. Chris sa po deti vydáva do pekla a rodine je opäť konečne pohromade. Tu však príbeh nekončí, pretože je množná reinkarnácia…

Jumanji

ČSFD: 72%

IMDB: 6,9/10

Klasika ako Jumanji vznikne len raz za pár dekád. Svet, ktorý vznikol v geniálnej mysli autora Chrisa Van Alsburga sa dočkal veľmi kvalitného filmového spracovania. A toto veľmi kvalitné filmové spracovanie sa tento rok dočkalo remaku, v ktorom si zahrali Dwayne Johnson a Kevin Hart. V pôvodnom filme si však hlavnú úlohu zahral Robin Williams. Príbeh sleduje malého chlapca, ktorý nájde škatuľu so starou hrou a naveky zmizne. Keď sa však hra po rokoch opäť prebudí k životu, zistí sa, že chlapec stále žije.

Bicentennial Man/ Andrew, člen našej rodiny

ČSFD: 72 %

IMDB: 6,9/10

Umelá inteligencia je debata, ktorá sa v súčasnosti skloňuje čoraz viac. Jej základy boli položené v popkultúre, ako napríklad v knihách Isaaca Asimova alebo množstve sci-fi filmov, ktoré vznikali naprieč 20. storočím. Andrew, člen našej rodiny nie je výnimkou. V tomto podarenom a veľmi uveriteľnom príbehu budúcnosti stvárnil Robin Williams robota. Z filmu sa stala instantná klasika, podobne ako aj v prípade ďalších filmov zo súdka tejto žánrovky. A je až desivé, aké aktuálne v súčasnosti situácie, ktoré boli pred dvadsiatimi rokmi absolútnym sci-fi.

Mrs. Doubtfire/ Otec v sukni

ČSFD: 76 %

IMDB: 6,9/10

Keď hovoríme o filmoch Robina Williamsa, samozrejme nemôžeme zabudnúť na tak legendárny titul, akým je otec v sukni. V tomto filme stvárnil Robin Williams muža, ktorý chcel byť po rozvode bližšie k svojim deťom. A tak sa prezliekol do kostýmu postaršej dámy, ktorá nastúpila na miesto ich opatrovateľky. Lož má však krátke nohy a takýto podvod nemôže držať pokope naveky…

Night at the Museum/ Noc v múzeu

ČSFD: 63 %

IMDB: 6,4/10

Mnoho detí 90. rokov si určite pamätá aj na tento fantastický titul. Len málokto by to povedal, no od vzniku Noci v múzeu ubehlo už dvanásť rokov. Hlavnú úlohu strážnika v múzeu si zahral Ben Stiller. Potom čo nastúpi na svoju pozíciu, zistí, že počas nočnej smeny sa v múzeu dejú zvláštne veci. Exponáty tu ožívajú a tak prehistorické zvieratá či miniatúrni cowboyi predstavujú reálnu hrozbu. Spolu s nimi však ožíva aj množstvo významných historických osobností, medzi ktorými nechýba ani Teddy Roosvelt, ktorého si zahral Robin Williams.

Awakenings/ Čas prebudenia

ČSFD: 87 %

IMDB: 7,8/10

Čas prebudenia je ďalším z filmov, ktoré potvrdzujú Williamsov nekonečný herecký talent. A taktiež fakt, že tento muž bravúrne zvládal komické úlohy, no pokiaľ prišlo na film s vážnym kontextom, taktiež nebol stratený. V tomto filme, ktorý vznikol na základe skutočnej udalosti, si zahral lekára, ktorý verí, že pacienti dokážu byť privedení z vegetatívneho stavu späť k vedomiu. A toto sa mu skutočne aj podarí. So svojim pacientom, ktorého si zahral Robert DeNiro sa intenzívne zblíži, no žiaľ ani moderná medicína nie je dosť silná na to, aby vyhrala boj s mozgovými ochoreniami.

Good Morning, Vietnam/ Dobré ráno, Vietnam

ČSFD: 80 %

IMDB: 7,3/10

Samozrejme, že všetkými týmito titulmi si Williams vyslúžil ohromné uznanie a úspech. Kým sa však ku svojej kariére dostal, musel v nejakom filme vystreliť. A bol to práve tento titul, vďaka ktorému zožal Robin Williams celosvetovú popularitu. Vo filme si zahral vojnového hlásateľa, čo mu neskôr zabezpečilo množstvo ďalších prestížnych ponúk. Dnes by Williams oslávil svoje 67. narodeniny. A môže to byť práve tento film, ktorým si ho večer uctíte.

Pozri aj: Slovenský seriál Za sklom chystá ďalšiu sériu. Tvorcovia nám prinesú aj detaily neobjasnenej vraždy novinára Jána Kuciaka

Uložiť článok

Najnovšie články