Foto: IMDB (20th Television)

Animované seriály si posledných 20 rokov držia nesmiernu popularitu.

A tentokrát nehovoríme o Spongebobovi ani o Šmolkoch. Zrejme už dobre viete, že reč je o seriáloch, ktoré sú o čosi štipľavejšie ako tie určené detskému publiku. V roku 1989 odštartoval Matt Groening masový ošiaľ, keď do sveta vypustil Simpsonovcov. Príbeh žltej rodinky sa čoskoro stal veľkým hitom aj u nás. Známy je pre nezameniteľný český dabing, no aj preto, že správanie týchto kreslených postavičiek balansuje na hranici morálky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Simpsonovci sú však seriálom, ktorý je v týchto medziach viac-menej stále v poriadku. Celkom iný prípad sú seriály, ktoré prišli po Simpsonovcoch. Dnes si pokryjeme tie najlepšie z nich. Deti by ich síce sledovať nemali, no vám zabezpečia hodiny skvelej animovanej zábavy.

BoJack Horseman

Nie je tomu tak dávno, čo sa na obrazovkách fanúšikov Netflixu objavil kôň v ľudskom obleku s ľudskými problémami. BoJack Horseman sleduje príbeh koňa, ktorý bol kedysi slávnym hercom a hviezdou seriálu Horsin‘ Around. V súčasnosti žije len zo svojej zašlej slávy, čo ho po čase začne unavovať. Rozhodne sa pre návrat do showbiznisu, no keďže nikdy nič nedokázal sám a všetko len za pomoci ostatných, bude to pre neho ťažký oriešok.

Griffinovci

Griffinovci uzreli svetlo sveta v roku 1999. Spočiatku boli kritikmi odsudzovaní a mnoho tvorcov ostatných seriálov, medzi ktorými boli aj autori Simpsonovcov a South Parku, tvrdili že Griffinovci nedávajú zmysel a vykrádajú iné diela. V skutočnosti je však táto rodinka viac než to. Dej seriálu je založený na absurdných situáciách, ktoré dopĺňajú ešte absurdnejšie flashbacky. Nájdeme tu širokú škálu nesmierne zaujímavých postáv, ktoré majú jedinú úlohu: Posmievať sa z filmového klišé, celebrít a smiešnych škandálov a trendov, ktoré v súčasnosti vládnu svetu.

Cleveland show

Napriek tomu, že po rokoch sa Griffinovci vyšplhali na seriálovú špičku, ich mladší súrodenec Cleveland Show, také šťastie nemal. Seriál pochádza z mysle tvorcu pôvodnej rodinky, Setha MacFarlana, ktorý je zodpovedný aj za filmy ako Macík či Všetky cesty vedú do hrobu a pokojne ho môžeme označiť za majstra komédie. Spin-off Griffinovcov sa síce vo vysielaní udržal len štyri roky, no kvalitou rozhodne nezaostáva.

Rick and Morty

Rick and Morty sa zrodil v televízii [adult swim], čo je divízia kanálu Cartoon Network pre zrelšie publikum. Hlavným aktérom seriálu je Rick Sanchez, ktorý sa jedného pekného dňa nasťahuje do garáže svojej dcéry. Tá má založenú rodinu a vedie spokojný život. Keď sa však zjaví Rick, veci sa otočia o 180 stupňov. Nejde totiž o bežného dôchodcu. Rick je medzigalaktický cestovateľ a šialený vedec, ktorý postupom času začne do svojich vesmírnych výletov zaťahovať aj vnúčatá Mortyho a Summer. Seriál sa často dotýka rôznych sociálnych tém, ktoré na jednej strane obracia na recesiu, no vie veľmi objektívne vypichnúť zdroj problému. Okolo seriálu vzniká pre jeho komplikovaný dej aj množstvo fanúšikovských teórii, ktoré častokrát hraničia s nihilizmom či existencializmom.

Simpsonovci

Spomínaná žltá klasika od televízie Fox sa na obrazovkách drží už s 29 sériami už 29 rokov. V septembri sa môžeme tešiť na 30. sériu. Snáď nám tvorcovia tohto seriálu, ktorý hádam predstavovať ani netreba, prichystajú niečo špeciálne, keďže s dĺžkou svojho vysielania, lámu Simpsonovci všetky seriálové rekordy. Mnoho ľudí tvrdí, že scenáristom dochádzajú nápady, iní si zas myslia pravý opak. Dôležité je, že seriál doteraz zabával celé generácie a my dúfame, že to tak bude aj naďalej.

The Boondocks

Boondocks je síce jeden z najlepších animovaných seriálov aké máme v súčasnosti k dispozícii, no žiaľ v Čechách ani na Slovensku sa popularity nikdy nedočkal. V Spojených štátoch však o pozornosť núdzu nemá. Jeho ústrednou témou je černošská komunita, ktorú si berie do humorného hľadáčika. Nejde však o rasistický výsmech. Skôr naopak. V zábavnom obale, s ťažkým černošský slangom tu každá epizóda prináša niečo nové. V seriáli vystupuje aj mnoho skutočných raperov, z ktorých niekoľkí svojim postavám aj prepožičali hlasy.

Archer

Americký seriál od televízie FX sa započal v roku 2009 a jeho vysielanie prebieha dodnes. Príbeh sleduje život agenta tajnej služby, Sterlinga Archera. Nejde však o nijakého Jamesa Bonda. Atraktivitu mu síce uprieť nemožno, no zručnosti sú celkom iná vec. Namiesto toho, aby zachraňoval svet pred nebezpečenstvom, míňa peniaze pridelené na misiu. Kupuje si za ne drahý alkohol, luxusné oblečenie a ženy ľahkých mravov. Všetko mu prechádza len vďaka tomu, že šéfkou tejto tajnej služby je jeho matka.

Daria

Americký seriál Daria zo stredoškolského prostredia sa zameriava na hlúposť väčšiny študentov v školskom systéme. Daria je hlavnou postavou tohto seriálu, ktorá sa netají svojim intelektom ani tým, že si od ľudí radšej drží odstup. Medzi spolužiakmi síce Daria veľa popularity nežne, no na vašej obrazovke sa razom stane hviezdou, keďže jej suchý humor učaruje každému nadšencovi animákov.

Beavis and Butt-head

Nebol by to článok o animovaných seriáloch, keby sme nezmienili takú klasiku, akou je Beavis and Butt-head. Dej sleduje život dvoch stupídnych kamarátov, ktorých humor je plytkejší ako mláka po letnom daždi. Beavis and Butt-head je však seriál, ktorý je hlúpy zámerne a v 90. rokoch bol ohromným hitom. Aj vďaka nemu vystrelila televízia MTV na vrchol. Hlúpi stredoškoláci sa však nezunujú ani po rokoch, takže by ste im rozhodne mali dať šancu, pretože sami si ju nie sú schopní vypýtať.

Futurama

Zoznam zavŕšime dielom, ktorého autorom je tvorca Simpsonovcov, Matt Groening. V príbehoch o žltej rodinke neraz môžeme vidieť túžbu po animovaní epickej vesmírnej ságy, ktorý hraničí so space operami, akými sú Hviezdne Vojny či Battlestar Galactica. Tento nápad bol Groening schopný dotiahnuť až vo Futurame, keďže bežná americká rodinka mu na to neposkytovala dostatočný priestor. Seriál započal v roku 1999 a vysielal sa len do roku 2002, kedy ho televízia zrušila. Krátky comeback zažil v roku 2010 a 2012, no žiaľ odvtedy sme sa ďalšieho pokračovania nedočkali. Je to veľká škoda, keďže príbeh z New New Yorku alebo Nového New Yorku, zasadený do roku 3000, mal skutočne niečo do seba a je dobré ho vidieť.

Pozri aj: Špekuláciám o homosexulite bude navždy koniec. V najnovšej epizóde Griffinovci konečne odhalia Stewieho orientáciu

Uložiť článok

Najnovšie články