Foto: Facebook (Instituto Boto Cinza)

Vedci sú zarazení mierou úmrtia delfínov na plážach v blízkosti brazílskeho Ria de Janeiro.

V zátoke západnej časti Ria názvom Sepetiba sa našlo 100 mŕtvych delfínov len v priebehu posledného mesiaca. Nikto však nedokáže prísť na to, prečo sa to deje. Počty mŕtvych delfínov sa začali rapídne zvyšovať od polovice decembra. Z populácie 800 jedincov vyhynulo už desať percent a vedci sa stále snažia prísť na to, čo stojí za ich masovým vymieraním.

Mŕtvym delfínom bola odobraná koža, krv aj kosti, aby sa otestovali či sa v nich nenachádza baktéria alebo vírus. „Jedného dňa sme našli mŕtve delfíny pozostávajúce prevažne z dospelých samcov. Ďalší deň to už boli aj samice a mláďatá. Väčšina z nich je vychudnutá a majú poranenú kožu,“ povedal biológ Leonardo Flach. Ak sa zistí, že za úmrtiami stoja patogény, podľa Flacha môže táto lokalita prísť až o 70 až 80% svojej populácie delfínov.

Ide o jedno z miest, kde je najvyššia koncentrácia delfínov na svete, takže ide o skutočnú tragédiu. Za normálnych okolností sa nájde 5 mŕtvych delfínov v priebehu niekoľkých mesiacov. Tu je však príčina smrti zjavná, väčšinou ide o pytliactvo, znečistenie alebo príliš veľká miera rybárčenia. Flach sa teraz snaží tlačiť na úrady, aby delfíny označili za ohrozený druh a podnikli kroky k ich záchrane.

Tento týždeň sa objavilo ďalších 5 mŕtvych delfínov, čo činí od polovice decembra 102 mŕtvol. Flach chce v tejto zátoke zriadiť pre delfíny útočisko. Tu by sa mohli delfíny monitorovať a ak sa potvrdí, že ide o baktériu či vírus, dalo by sa aj zamedziť jej šíreniu. Problémom je, že delfíny žijú v úzkych sociálnych skupinách, takže pokiaľ sa nepodniknú žiadne opatrenie, delfíny budú mať v tejto oblasti veľmi rýchly koniec.

Pozri aj: Vyzerajú, ako keby zamrzli. Tieto aligátory však využívajú geniálny evolučný trik, vďaka ktorému prežijú aj kruté mrazy

sciencealert.com
Uložiť článok

Najnovšie články