Životy niektorých ľudí nepotrebujú dávku fantázie, aby boli inšpiratívne a tak trochu neuveriteľné. Realita niekedy sama píše tie najlepšie príbehy. Jeden z nich predstavuje tento 92 ročný pán, ktorý prežil dva koncentračné tábory a dodnes prekvapuje vnútornou silou.
Ed Mosberg pochádza z Poľska, kde sa narodil v meste Krakov v roku 1926. Druhá svetová vojna sa na jeho živote podpísala viacerými temnými udalosťami. Dostal sa totiž do dvoch koncentračných táborov, a to do Mauthausenu a Plaszowu na území Krakova. Oba sa mu podarilo prežiť, no jeho rodine už nie. Po udalostiach v Európe sa napokon presťahoval do USA, kde žije dodnes. Je príkladom toho, ako ľudská sila dokáže prekonať čokoľvek. Napriek ťažkostiam v živote si Ed stále zachováva svoj optimizmus. Má na to dokonca konkrétne tipy, ktorými by sa mohol inšpirovať každý z nás.
Cvičiť a neprejedať sa
Kľúčom k dobrému zdraviu je podľa neho predovšetkým cvičenie. Aj vo veku úctyhodných 92 rokov si naň každý deň nájde čas, a to v podobe 100 klikov, drepov a 10 minút na stepperi. Najviac času však trávi na čerstvom vzduchu. Túto snahu argumentuje predovšetkým tým, že chce byť zdravý pre svoju ženu Cecile. Tá je totiž na vozíčku. Občas vraj mávajú obaja nočné mory z prežitých udalostí, no prekonávajú ich spoločne láskou jedného k druhému. „Prekonať pocit prázdnoty a smútku zo straty nám pomáha len naša láska,“ hovorí Ed o ich vzťahu.
Pokiaľ ide o stravu, Ed Mosberg má celkom jasný názor. „Neprejedajte sa,“ odkazuje každému, „ľudia strácajú kontrolu nad tým, či sú skutočne hladní alebo len znudení.“
Nezabudnúť na seba a svoju minulosť
Boli časy, keď bol Ed skutočne blízko smrti. Prežitie dvoch koncentračných táborov jeho život a osobnosť poznačilo. Dnes však hovorí o tom, aby sme si vážili svojich blízkych a zároveň zlepšovali samých seba. Je totiž dôležité neustále sa učiť nové veci, trénovať svoju pamäť a myseľ. Ed sa objavil napríklad v dokumente Destination unknown, kde tematiku holokaustu zobrazila britská režisérka Claire Ferguson. Okrem toho sa zúčastňuje na rôznych konferenciách a verejne vystupuje pred študentmi. Nezaostáva ani za modernou spoločnosťou a vlastní dokonca iPhone.
Za najdôležitejšie považuje neustále hovoriť o holokauste. Sám sa do týchto diskusií zapája verejnými vystúpeniami, aby ľuďom sprístupnil príbeh svojho života a pripomenul tak nedávnu minulosť. „Nerobím to kvôli vlastnej radosti či prospechu, v skutočnosti mi to spôsobuje bolesť, s tou sa však musím zmieriť kým žijem, pretože v súčasnosti zažívame oživovanie nacistických ideológií a antisemitizmu. Je dôležité o tom hovoriť.“

Aký je teda kľúč k šťastnému životu podľa Eda? Jeho energia je neuveriteľná a už teraz vraví o tom, že na svoje 100. narodeniny usporiada veľkú oslavu. S ťažkými udalosťami z minulosti dodnes žije, no dokáže na ne hľadieť inak. Ľudia sú dnes v neustálom strese a príliš sa na seba hnevajú, pritom niekedy stačí len obyčajný úsmev. Ed je neobyčajným príkladom toho, že sa to naozaj dá.
brightside.me
Problém za tunelom Višňové: Vodiči neodbočia, nová cesta je zbytočná. Analytik Bazovský vysvetlil, prečo
Bola vysušená 5 rokov doma v garáži a jej rodina si to nevšimla: Záhada úmrtia mladej ženy vám nedá spávať
Už malý detail vie ušetriť desiatky eur, takto si nastavte radiátory. Odborníci upozorňujú, čo je doma najväčší problém
Patrí medzi najlacnejšie lyžiarske strediská v Európe: Najete sa tu už od 5,5 eura, cena skipasu vás prekvapí
S analytikom Potočárom sme sa rozprávali o energopomoci. Boli sme na magických trhoch, očarili nás ponukou aj cenami
Doktorka Jana Boboková o zomieraní: Život nie je nutné za každú cenu umelo predlžovať. Musíme akceptovať, že bude koniec
Našli ho mŕtveho v hotelovej vani, stal sa tak členom „Klubu27“: Smrť Jima Morrisona je dodnes veľkou záhadou
Ženy mučil a hral s nimi najzvrátenejšiu hru, akú si viete predstaviť. Z vraha sa dvíhal žalúdok aj skúseným policajtom
Exdetektív Vachálek: Ak by bol Černák na slobode, niekto by si ho našiel. Koncom búrlivej mafiánskej éry je vražda Kuciaka
Vývar za 3,90 € a ríbezľové pivo za 4 €: Našli sme najstaršiu slovenskú reštauráciu, po večeri sme ochutnali niečo nečakané








Nahlásiť chybu v článku