foto: Nensuria - Freepik.com

Každý let môže byť stresujúci a najmä unavujúci pre väčšinu ľudí, ktorí často nelietajú. Ak sa chcete počas cesty lietadlom cítiť čo najlepšie, vyhnite sa niekoľkým veciam, ktoré by ste určite nemali robiť.

Chystáte sa na dovolenku a cestujete lietadlom? Mnohí ľudia lietajú väčšinou raz za rok, a preto sa môžu cesty báť. Ak aj vy neradi cestujete tým dopravným prostriedkom a chcete si cestu spríjemniť, určite sa vyhnite týmto veciam, ktoré celý priebeh len zhoršujú.

Nosenie kontaktných šošoviek

foto: SucreRouge

Nosíte omnoho radšej šošovky ako okuliare, pretože bez nich vyzeráte omnoho lepšie? Počas cesty nemyslite na to, ako vyzeráte, ale skôr sa zamerajte na svoje pohodlie. Kontaktné šošovky spôsobujú, že sú vaše oči suchšie a v kombinácií so vzduchom v lietadle ich budete mať ešte suchšie. Výsledkom budú červené, podráždené oči, ktoré vás budú páliť a svrbieť. Preto ak sa chystáte letieť, zoberte si radšej svoje dioptrické okuliare.

Zaľahnuté uši

Pixabay

Možno ste už počuli, že počas cesty lietadlom mnohým zaľahlo v ušiach. Stáva sa to najčastejšie pri stúpaní a klesaní. Dôvodom je tlakový rozdiel, ktorý sa pri stúpaní rýchlo mení. Ak vám nejaký hlas v hlave hovorí, aby ste si zapchali uši, nemusíte to robiť, pretože to nepomáha. Veľkým pomocníkom sú však žuvačky alebo cukríky, ktoré vám pomôžu predísť tejto nepríjemnosti. Nezabúdajte ani pravidelne dýchať a uvidíte, že už nikdy nebudete mať zaľahnuté v ušiach.

Necestujte s plným nosom

K zaľahnutým ušiam alebo dokonca až bolestiam hlavy sa môžete jednoducho dostať vtedy, ak cestujete lietadlom a máte plný nos. Samozrejme, aj keď ste chorí letieť môžete, no vždy si pred odletom poriadne vyčistite nos. Použiť môžete aj kvapky.

Počas letu sa pohybujte

Pixabay

Veľmi dôležité je, aby ste sa počas letu hýbali. Ak by ste totižto sedeli bez pohnutia, váš krvný obeh sa spomalí a zvyšuje sa tak riziko trombózy. Počas letu sa môžete po kabíne poprechádzať, ísť na toaletu alebo zdvihnúť ruky počas sedenia. Takisto je vhodné vyzuť si topánky aspoň na krátky čas. Ešte predtým, ako pôjdete do lietadla, oblečte si niečo voľné, v čom sa vám bude dobre pohybovať a nebudete sa cítiť ako v kazajke.

Vyhýbajte sa bublinkovým nápojom

Pixabay

Bublinkové nápoje, ktoré sú často podávané v lietadlách nie sú práve najvhodnejšie. Môže sa stať, že vám spôsobia plynatosť, nadúvanie a žalúdočné bolesti. Dajte si namiesto nich čistú vodu. Pred letom sa takisto vyhýbajte jedlám ako fazuľa, jablká či chlieb. Tie totižto majú tendenciu človeka trochu „nafúknuť“.

Seďte vpredu ak máte nejaké zdravotné problémy

Máte zdravotné problémy alebo sa vám stal úraz a nemôžete dobre chodiť? Najlepšie urobíte, ak si zvolíte miesto niekde vpredu, kde vám nič nebude zavadzať, jednoducho sa tam dostanete a budete sa tak aj lepšie cítiť.

Vyhýbajte sa alkoholu

Pixabay

Na palube lietadla si síce môžete zakúpiť alkohol, no mali by ste sa mu radšej vyhýbať. Dôvodov je hneď niekoľko. Po prvé, v lietadle sa nachádza veľmi suchý vzduch, ktorý zintenzívňuje dehydratáciu.  Po druhé, alkohol takisto spôsobuje apatiu a ospalosť. Je preto lepšie, ak vydržíte pár hodín v lietadle bez alkoholu.

Nedotýkajte sa objektov v okolí

Lietadlo je doslova rajom pre množstvo baktérií. Keďže sa čistenie lietadla neuskutočňuje po každom lete, baktérie od ostatných cestujúcich sa tak môžu jednoducho dostať aj na vás. Ak sa teda nemusíte dotýkať ničoho v okolí, nerobte to.

Nepoužívajte mobilný telefón na palube

maxpixel.freegreatpicture.com

Chcete uverejniť svoju fotografiu na Instagram či Facebook? Urobte tak až po pristátí, napríklad v letiskovej hale. Pripájanie sa na internet či používanie dát je veľmi nebezpečné najmä v najťažších etapách letu, medzi ktoré patrí stúpanie a pristávanie. Signál z vášho mobilu by mohol narušiť rádiovú komunikáciu a navigačný systém, ktorý je veľmi dôležitý. Pamätajte na to, že mobil by ste mali mať vypnutý alebo minimálne na letovom režime, zamknutý a uložený vo svojej kabelke.

Pozri aj: Vedci zachytili 15 rádiových signálov z galaxie, ktorá je od nás vzdialená neuveriteľných 2,4 miliónov svetelných rokov

brightside.me
Uložiť článok

Najnovšie články