list25.com

Každý film má nejaký príbeh, ktorý je buď vymyslený alebo skutočný. Niektoré príbehy sú však doslova prekliate a preto nie je ničím výnimočným, že aj samotný film ľudí fascinuje. A nielen film, ale aj príbehy z natáčania.

Nielen hororové filmy, ale aj iné žánre, ako sú napríklad skutočné udalosti, thrilery či drámy, môžu mať zaujímavý príbeh, ktorý sa radí medzi tie prekliate. Nijaký režisér si nepraje mať takýto film na svedomí, no pár ich naozaj existuje. Či už sú to záhadné úmrtia počas natáčania alebo nejaké iné, nevysvetliteľné historky, všetko je vždy zahalené rúškom tajomstva. A to ľudí fascinuje najviac. 

Atuk

www.blumhouse.com

Ako sme spomínali, prekliatymi filmami nebývajú iba horory. Príkladom je starší film s názvom Atuk z roku 1963. Atuk bola komédia z aljašského prostredia. Hlavnú úlohu tu získal John Belushi, ktorý však krátko po dokončení scenára zomrel na predávkovanie drogami. Jeho druhým nasledovníkom bol Sam Kinison, ktorý požiadal o zmenu celého scenára, pretože mu nesedel. Kvôli tomu, že sa nevedel a nechcel prispôsobiť ho vyhodili a krátko na to zomrel pri autonehode. Ďalším hercom, ktorý obsadil túto úlohu bol John Candy, ktorý zomrel na infarkt. Michael O’Donogue síce nebol hercom, no bol to populárny spisovateľ, ktorý diskutoval o filme s Johnom Candy ešte pred jeho smrťou. O’Donogue zomrel na krvácanie do mozgu. Poslednými dvomi, ktorí sa zúčastnili a boli ďalšími nasledovníkmi hereckej úlohy boli Chris Farley a Phil Hartman. Chris zomrel na predávkovanie drogami a Phil bol zastrelený.

Rebel Without a Cause

V tomto filme mal byť veľkou hviezdou James Dean, ktorý stvárnil hlavnú postavu. Bol by prvým z troch hercov, ktorí hrali v tomto filme bez toho, aby zomrel veľmi mladý. Bohužiaľ, ešte predtým, než bola snímka predstavená divákom, James zomrel pri autonehode v roku 1955. Rovnako na tom bol aj druhý herec Sal Mineo, ktorý sa pokúsil urobiť aj iné úlohy, no nevyšlo mu to a jeho kariéra pomaly upadala. Plánoval veľký návrat späť na televízne obrazovky, no po ceste domov z nácviku ho niekto dobodal k smrti.

Rosemary’s Baby

Film Rosemary’s Baby bol režírovaný poľským režisérom Romanom Polanskim. Film mal veľký úspech, no to čo sa stalo po jeho predstavení, nebolo práve najpríjemnejšie pre štáb. William Castle mal byť pôvodne režisérom tohto filmu, no nakoniec sa stal len producentom. Chvíľku po predstavení filmu dostal veľmi nepekný mail, po ktorom sa mu rapídne zhoršilo zdravie. Väčšinu svojho života trpel veľkou bolesťou obličiek. Filmový skladateľ chvíľu na to zomrel kvôli krvnej zrazenine, rovnako ako jedna z postáv vo filme. Nakoniec zomrela aj režisérova žena a niekoľko z jeho priateľov bolo zavraždených.

The Quantum of Solace

Série filmov o Jamesovi Bondovi patria medzi veľmi obľúbené u mnohých ľudí. Len málokto však vie, čo všetko sa stalo pri natáčaní časti s názvom The Quantum of Solace. Práve pri tejto časti si Daniel Craig náhodne odrezal špičku z prstu a pri jednej zo scén si prerezal tvár tak zle, že potreboval dokonca stehy. Nie je to však úplne všetko. Požiar, ktorý bol počas natáčania tohto dielu zranil niekoľkých kaskadérov.

The Conqueror

movieaccidents.wordpress.com

Film The Conqueror patrí medzi jeden z najprekliatejších v Hollywoode. Je to aj kvôli tomu, že doslova zabil Johna Wayneho a 91 členov obsadenia. Rizikom bolo samotné natáčanie v oblasti jadrového testovacieho miesta v Utahu. Bolo viac ako pravdepodobné, že herci, ktorí boli vystavovaní rádioaktívnemu žiareniu budú mať neskôr rakovinu. John Wayne dostal rakovinu žalúdka a pľúc. Dokonca jeho syn, ktorý ho len navštívil pri natáčaní neskôr, trpel na túto chorobu.

The Man Who Killed Don QuiXote

thedailybeast.com

Režisér Terry Gilliam má naozaj veľkú vytrvalosť a guráž. Keď v roku 2000 začal natáčať jeho film The Man Who Killed Don Quixote, po pár týždňoch s tým musel prestať. Dôvodom boli záplavy, hlasné stíhacie lietadlá a choroba hlavnej postavy. Projekt sa preto zrútil a ďalej nepokračoval. Gilliam si však v roku 2008 povedal, že to skúsi znovu, a tak získal financovanie od Amazonu. Bol dokonca blízko k produkcií, no John Hurt, ktorý mal hrať hlavnú rolu, dostal rakovinu pankreasu, a preto bol projekt znova pozastavený. V roku 2016 sa o to Gilliam pokúsil znova, no nemal dostatok finančných prostriedkov a film sa točiť nezačal.

Confederacy of Dunces

splitsider.com

Confederacy of Dunces je román, ktorý sa na plátna ešte ani nedostal. Napísal ho John Kennedy Toole. Román získal aj Pulitzerovu cenu, no napriek snahám niekoľkých režisérov ste ho ešte nikde nemohli vidieť. Počnúc rokom 1980, kedy producent požadoval, aby hlavným hercom bol John Belushi, ktorý však zomrel, sa začala séria hľadania správneho hlavného hrdinu. Za tento dlhý čas sa vystriedali pri hlavnej úlohe mená ako John Candy, Chris Farley, John Goodman, Will Ferrell, Jack Black či Zach Falifianakis. V súčasnosti je vo filme obsadený Zach, no stále sa s filmom nezačalo.

The Exorcist

Film, ktorý pobúril mnohých až tak, že ho v niekoľkých krajinách zakázali, má takisto svoje prekliatie. Počas natáčania filmu sa stalo niekoľko nevysvetliteľných situácií, medzi ktoré patril napríklad požiar, ktorý zachvátil celý dom, no jedna izba bola nedotknutá. Veľmi rozrušujúcim faktom bolo najmä to, že zatiaľ čo film bol v post-produkcií, zomreli dvaja herci. To by bol veľmi smutný jav, no normálny. Nevídané bolo však to, že títo herci hrali postavy, ktoré vo filme takisto zomreli.

Brainstorm

Dej tohto filmu bol veľmi zaujímavý a stal sa populárnym. Film bol o stroji, ktorý umožňuje ľuďom žiť skúsenosti iných ľudí. Hlavnými hercami boli Natalie Wood a Richard Wagner. Počas natáčania filmu boli obaja na jachte. Natalie údajne spadla z lode a utopila sa, pretože si ju nikto nevšimol. O niekoľko rokov však kapitán lode povedal, že bola zabitá Wagnerom. Neboli vznesené žiadne obvinenia.

The Amityville Horror

Ďalší z hororov, ktorý nemá práve príjemný príbeh. The Amityville Horror je skutočný príbeh o rodine, ktorá bola prenasledovaná duchmi potom, ako sa presťahovala do nového domu. Prvý film sa natáčal v roku 1979, kde hral hlavnú postavu James Brolin. Ten sa hrania zdráhal, pretože pri čítaní mu z ničoho nič spadli nohavice z remienka. Nakoniec súhlasil, že úlohu bude hrať. V roku 2005, kedy sa natáčal druhý film, hral hlavnú úlohu Ryan Reynold, ktorý tvrdí, že on a celá jeho posádka sa zobudila o 3:15 ráno, ako aj vrah vo filme. Predtým, ako začali natáčať sa našlo na brehu pri dome mŕtve telo.

The Dark Knight Trilogy

Rovnako ako séria filmov o Jamesovi Bondovi, tak aj trilógia Batmanových filmov sa stala veľmi populárnymi. Má však veľmi veľa tragédií, ktoré stoja za celým filmom. Kaskadér, ktorý pracoval na jednom z filmov zomrel, keď ho zrazil kamión. V roku 2008 bol Morgan Freeman zranený pri autonehode. Nesmieme zabudnúť ani na Jokera, ktorého stvárnil Heath Ledger. Ten zomrel na predávkovanie drogami.

The Wizard of Oz

Film The Wizard of Oz má za sebou niekoľko zaujímavých situácií,  ktorých neboli všetky úplne pravdivé. Medzi tie, ktoré sa skutočne stali bolo najmä to, že samotná produkcia bola katastrofálna. Režiséri sa neustále menili, herec Bobby Ebsen bol v nemocnici kvôli komplikáciám s pľúcami, herec Frank Morgan mal zas hroznú autonehodu a herečka Judy Garland spáchala samovraždu pár rokov filme.

Superman

Filmov o Supermanoch existuje naozaj neskutočné množstvo. Počínajúc hercom George Reevesom až po Henryho Cavilla, všetci zažili pri natáčaní niečo, na čo budú navždy spomínať. George Reeves získal miesto tak, že si nemohol nájsť žiadnu prácu. Jeho život neskôr skončil veľmi tragicky a to tak, že ho niekto zastrelil. Christoper Reeve bol ďalší Superman, ktorému sa ukončila kariéra ešte predtým, ako sa začala. Mal totižto nehodu pri jazdení na koňoch a ochrnul. Dean Cain, Tom Welling či Brandon Routh boli takisto Supermanovia, ktorí však po natáčaní tohto filmu nemali nikdy inú úlohu, ktorá by ich vrátila späť na obrazovky.

The Conjuring

Dosť veľkým nebezpečenstvom bolo natáčanie paranormálneho filmu The Conjuring. Veľká časť produkcie a hercov mala čudné skúsenosti. Scenáristi často museli volať s rodinou Perron, ktorá bola námetom na tento film. Mnohokrát sa však stávalo, že sa hovory rušili a linka vypadávala. Carolyn Perronová bola raz aj v produkcií, no spadla a musela ísť do nemocnice.

The Omen

Zvláštne udalosti, ktoré sa stali pri nakrúcaní tohto filmu sa nedajú brať ako náhoda. Bol to napríklad Gregory Peck, ktorému sa krátko potom, čo prijal úlohu adoptívneho otca diablovho dieťaťa stalo veľké nešťastie. Jeho naozajstný syn sa zastrelil bez jediného vysvetlenia. Peck však pokračoval vo filme ďalej. Raz počas letu bolo jeho lietadlo zasiahnuté bleskom. Takisto ako Peck, aj producent Mace Neufeld a scenárista David Seltzer mali lietadlá zasiahnuté bleskom. V priebehu celého natáčania pokračovali ďalšie nešťastia ako autonehody či psie útoky.

The Matrix

Film The Matrix bol a aj je veľmi obľúbeným filmom, ktorý má perfektné hodnotenia. Nie všetci však vedia naozajstný príbeh, ktorý stál za týmto filmom. Produkcia chcela pokračovať v natáčaní ďalších častí, no katastrofy, ktoré nasledovali, ako napríklad smrť Glorie Fosterovej alebo nehody Keanu Reevesa, museli projekt trochu spomaliť. Rovnako to bolo aj s nákladmi a financovaním celého projektu. Pokračovanie Matrixu tak bolo veľmi slabým odvarom prvého filmu.

Poltergeist

Tento film je o dôsledkoch, ktoré sa stanú, ak budú ľudia narušovať miesta odpočinku ľudí. V priebehu šiestich rokov mnoho hlavných hrdinov zomrelo veľmi záhadnými spôsobmi ako bolo uškrtenie, zavraždenie svojím ex sekerou alebo rakovina žalúdka. Film má však aj nové spracovanie z roku 2015, kde sa odohralo takisto pár nevysvetliteľných vecí.

Apocalypse Now

Zatiaľ čo film mal veľký úspech nielen v oblasti financií, ale aj v oblasti recenzií a kritiky, natáčanie nešlo až tak hladko. Francis Ford Coppola sám financoval film, čo ho dostalo takmer do bankrotu. Marlon Brando sa počas natáčania stal neskutočne obéznym, odmietol si pamätať text, ktorý má hovoriť a nútil režiséra a scenáristu, aby scenár zmenili. Hlavný herec, Martin Sheen, bojoval s alkoholom a prežil infarkt.

The Passion of the Christ

Jeden z filmov Mela Gibsona mal pár nešťastných nehôd. Herec, ktorý hral Ježiša mal zápal pľúc, vykĺbené rameno a bol dokonca zasiahnutý bleskom.

The Crow

Film, ktorý bol o tom, ako Eric Draven a jeho snúbenica boli zavraždení, no Draven sa vráti k životu, aby sa pomstil svojim vrahom. Film bol nakrútený v roku 1993 a mal spraviť z Brandona Leeho, syna Brucea Leeho, veľkú hviezdu. Nedopatrením sa však stala nehoda so zbraňou, pri ktorej Brandon Lee zahynul.

The Twilight Zone Movie

slate.com

Film The Twilight Zone Movie je plná bláznivých a čudných príbehov. Vo filme hral hlavnú úlohu Vic Morrow, ktorý počas jednej scény zachraňoval dve deti. Režisér chcel vrtuľník, no ten havaroval, zabil jedno dieťa a odrezal hlavu ďalšieho dieťaťa a Morrowa.

The Innkeepers

Film je o dvoch zamestnancoch, ktorí chcú odhaliť svoju minulosť a žijú v Yankee Pedlar Inn. To, čo si väčšina ľudí neuvedomuje je, že toto miesto je skutočná lokalita v Connecticute a je pravdepodobne strašidelná aj v reálnom živote. Režisér hovoril o bizarných udalostiach, ktoré sa stali počas natáčania, vrátane zatvárania dverí a zapnutia či vypnutia televízie.

Psycho

wikimedia.org

Psycho je film o žene, ktorá zostáva vo vidieckom hoteli, ktorý je sledovaný hostinským. Hlavnú hrdinku hrá herečka Janet Leigh. Občas však za ňu zaskakovala aj Myra Davis, ktorá o niekoľko rokov bola znásilnená a zavraždená mužom, ktorý bol obrovským fanúšikom Hitchcocka.

Waterworld

Veľkou katastrofou bol aj film Waterworld. Jeho rozpočet bol vypočítaný na 5 miliónov dolárov, no pri natáčaní sa musel zväčšiť na neuveriteľných 200 miliónov dolárov. V tej dobe to bol jeden z najdrahších filmov v Hollywoode. Najhoršie na tom všetkom bolo najmä to, že film zarobil iba 88 miliónov dolárov, čo sa nevyrovnalo ani polovici. Okrem toho, štáb spolu s hercami pri odchode mali rôzne choroby a boli zasiahnutí medúzami.

The Possession

Film je založený na skutočnej udalosti. Pri natáčaní sa stalo pár nevysvetliteľných javov, ako napríklad vybuchujúce žiarovky či rekvizity, ktoré vzbĺkli.

Pozri aj: 10+ animovaných filmov pre dospelých, ktoré svojou myšlienkou zahanbili aj tie najväčšie hollywoodske trháky

list25.com
Uložiť článok

Najnovšie články